Iedereen die ‘s winters fietst, heeft vast wel eens te maken gehad met koude temperaturen die hun lichaam, en dan vooral hun handen en voeten, aantasten. Meestal is dit te wijten aan ongeschikte uitrusting of accessoires en is dit gemakkelijk op te lossen door laagjes te dragen en specifieke fietskleding en accessoires voor koud weer.
Soms krijgen we, zelfs als we perfect zijn uitgerust, het toch zo koud dat het het sturen en het rijden op de fiets bemoeilijkt. De oorzaken kunnen van velerlei aard zijn: een slechte bloedsomloop, een verkeerde houding op de fiets waardoor het bloed niet goed kan stromen, te weinig eten of drinken, of gewoon te koud en onze capaciteiten overschatten. Voor al deze problemen bestaat op de een of andere manier een remedie. Praat met je dokter, stel je fiets af, neem voldoende eten en drinken mee, of kies voor indoor cycling. Als je geen zin hebt om binnen te blijven en het gure weer wilt trotseren, zijn hier een paar doe-het-zelf trucs om de kou te verslaan:
- Vershoudfolie. Wikkel het een paar keer om de fietsschoen, van de wreef naar de teen, om de voet te isoleren en de warmte binnen te houden. Breek het open bij het schoenplaatje en doe de overschoen aan. Deze truc in combinatie met een goede thermische sok zal je helpen om zelfs vriestemperaturen te doorstaan. Sommige fietsers doen de vershoudfolie over de sok voordat ze de schoen aantrekken. Wij raden deze methode af, omdat het oncomfortabel kan zijn, de voet niet kan ademen en doorweekt raakt van het zweet.
- Aluminumfolie. Hetzelfde als hierboven, maar plaats de folie dit keer alleen op de bovenkant van de schoen. Als noodoplossing kun je ook een aluminium chipszakje gebruiken. Draag de folie niet over een sok. Het is oncomfortabel, veroorzaakt geen ademend vermogen en de folie zal in stukken uiteenvallen in de schoen.
- Plastic wegwerp overschoenen. Nog een manier om je voeten te beschermen als geen van de twee vorige trucs je overtuigt. Stof, doek of andere materialen zullen niet werken.
- Hand en voetwarmers. Niet de meest milieuvriendelijke en duurzame oplossing, maar ze doen hun werk. Sommige warmtepacks kunnen niet in direct contact met de huid worden gebruikt omdat ze veel warmte genereren.
Leg ze op de wreef of op de bovenkant van je hand. Je kunt er ook een in de middelste achterzak van je winterfietsjack doen om je ruggengraat warm te houden.
Neem een paar warmtepacks mee met je reserveonderdelen in geval van pech, zodat je je handen warm kunt houden terwijl je het probleem repareert.
- Isolatietape. Bedek er de gaten in de zolen van je schoenen mee om te voorkomen dat koude lucht en water van onderen binnendringen. Je kunt ook kleefplamuur gebruiken, maar als je dat in de zomer verwijdert, kan het behoorlijk smerig zijn.
- Gebruikte sokken of sokken die je niet draagt. Maak van een paar oude wintersokken een Belgische bootie. Maak er een paar gaten in (voor het schoenplaatje en voor de hiel) en je hebt overschoenen voor als het niet al te koud is. Als de temperatuur te veel daalt, kun je ze onder je schoenhoezen dragen.
- Antivries in de schoenplaatjes. Deze truc is vooral nuttig voor wie in de winter aan mountainbiken, cyclocross of gravel doet. Als je bij temperaturen onder nul door gebieden met water of sneeuw rijdt, is de kans groot dat het schoenplaatje of het pedaal vast komt te zitten. Een beetje antivriesvloeistof zal je een hoop ellende besparen.
- Dunne thermische handschoenen onder winterhandschoenen. Draag laagjes. Je hebt geen speciale fietshandschoenen nodig. Ze moeten gewoon thermisch zijn en de bewegingsvrijheid van de vingers niet beperken. Ze moeten niet te strak zitten, anders krijg je het koud omdat je geen goede bloedcirculatie hebt. Als je winterhandschoenen koopt, kies dan voor een iets ruimere pasvorm.
- Nitril handschoenen. Het is altijd een goed idee om een paar van deze handschoenen bij je te hebben samen met je reserveonderdelen. Ze helpen vlekken te voorkomen bij het repareren van defecten en beschermen je tegen water als je ze onder winterhandschoenen draagt. Ze bieden niet veel bescherming tegen de kou. Latex handschoenen of, in geval van nood, alle andere soorten handschoenen die je bij het benzinestation kunt vinden, komen ook van pas. Ze zijn allemaal waterdicht, maar als je handen erg zweterig worden, zul je van binnen drijfnat worden.
- Douchemuts. Fietsers die geobsedeerd zijn door aerodynamica kunnen deze truc beter overslaan. Douchemutsen zijn erg lelijk, maar als je ze over je helm draagt, houden ze je hoofd droog, en als je ze onder je helm draagt, houden ze de warmte binnen. Je kunt ze zelfs voor je voeten gebruiken.
- Krantenvellen in een wielershirt. Een klassieker in de wielersport die ook in het digitale tijdperk nog wordt gebruikt, vooral in wedstrijden wanneer de profs op het punt staan de top van een hoge bergpas te bereiken en aan de afdaling te beginnen. Het absorbeert zweet en beschermt de borst.
Een eenvoudige plastic zak beschermt je ook tegen de kou, hoewel hij geen zweet absorbeert. - Geïsoleerde thermische waterfles. Ze zijn ontworpen om het water in de zomer koud te houden, maar als je met heet water vult, kun je voorkomen dat je later ijskoud water drinkt. Je kunt ook een gewone bidon met heet water vullen voordat je de deur uitgaat, maar als de temperatuur te laag is, gaat hij niet lang mee.
Om te voorkomen dat het water bevriest, voeg je een theelepel wodka toe. Eentje maar.
Als je van kruidenthee houdt, kun je de waterfles vullen met je favoriete thee. Andere ideeën: bouillon, warme zwarte bessendrank en zuivelvrije Mayan warme cacao.
Een winterwaterfles met een tuitdop is ook een goed idee, vooral voor MTB en gravel, als je geen vuil in je water wilt.
We eindigen met een extra tip: Zorg dat je het warm hebt voordat je naar buiten gaat. Je kunt fietsen op je fietstrainer of core-strengthening oefeningen doen. Doe dit niet met al je kleren aan, want dan ga je flink zweten. Als je eenmaal opgewarmd bent, kleed je dan warm aan van top tot teen en ga dan fietsen. En vergeet niet dat je ook in de winter, zolang de weersomstandigheden het toelaten, heerlijk kunt fietsen.