We gaan je niet voor de gek houden, als je echt sneller wil fietsen, dan is de beste manier om dat te bereiken door je training en voeding goed te plannen. Maar je kunt je prestaties en snelheid ook verhogen door de volgende aanpassingen te doen. Sommige zijn gratis, andere kosten wat extra, maar het overgrote deel zijn veranderingen, aanpassingen en upgrades die iedereen die op een fiets zit vroeg of laat moet maken.
Reinig en smeer de ketting en de aandrijflijn
Onderhoud, reiniging en smering van de aandrijflijn zijn van het grootste belang als we niet aan efficiëntie willen inboeten. Je verliest geen vermogen als de hele aandrijflijn schoon en goed gesmeerd is. Bovendien verleng je de levensduur van de ketting, de cassette en de kettingbladen. Het enige wat je nodig hebt is een ontvetter, een paar stugge borstels, een paar sponzen en water met afwasmiddel. Je kunt ook een kettingreinigingsgereedschap gebruiken voor een extra grondige reiniging.
De verscheidenheid aan kettingsmeermiddelen op de markt is enorm. Je vindt producten gaande van oliën tot spa-achtige wasbaden voor kettingen, er zijn ook speciale opties voor natte en droge omstandigheden… Vinden welke bij jou past is een kwestie van uitproberen. Overdrijf het niet door de ketting in een bad met smeermiddel te dompelen, want teveel olie werkt averechts en trekt meer vuil aan. Smeer, wacht een paar minuten tot het product alle hoekjes en gaatjes bereikt en verwijder het teveel met een droge doek.
Gebruik je versnellingen op de juiste manier
Als er te veel spanning en/of wrijving in de ketting, cassette, kettingbladen en achterderailleur poelies zit, verliest de aandrijflijn aan efficiëntie. Een verkeerd gebruik van de versnellingen leidt tot kettingkruisingen (bv. grote voorkettingbladen+grote achtertandwielen) en veroorzaakt een kromming van de ketting op verschillende punten, waardoor meer spanning en wrijving ontstaat.
Plaats de kabels goed
Als je fiets niet nieuw is, liggen de kabels waarschijnlijk bloot en zijn ze zichtbaar onder het stuur. Fabrikanten hebben de kabels bij recentere modellen laten verdwijnen door ze in het stuur, de stuurpen, de balhoofdbuis en het frame te laten lopen. Deze ontwerpen zijn niet het resultaat van irritante ingenieurs die het leven van monteurs en gebruikers moeilijker willen maken telkens wanneer iets moet worden vervangen of gerepareerd; het is gewoon een verbetering van de aerodynamica. Hoe netter en beter georganiseerd het voorste deel van de fiets, hoe lager de luchtweerstandscoëfficiënt. Knip de kabels dus zoveel mogelijk af en bundel ze met kabelhulzen.
Vervang de lagers
Als je je trapas- of wielnaaflagers moet vervangen, denk er dan eens over de lagers die je hebt te upgraden. Het hoeven geen keramische lagers te zijn. Stalen lagers van goede kwaliteit zijn goedkoper en leveren echt goede prestaties in vergelijking met gewone lagers. Als de lagers die je hebt nog in goede staat zijn, denk er dan aan ze niet te vet te maken (slechts 30% van de vrije ruimte in het lager mag gevuld zijn met vet); te veel vet betekent dat de kogels gaan glijden in plaats van ronddraaien en dat je efficiëntie verliest.
Banden en binnenbanden
Het verschil tussen high-end banden en gewone banden is enorm. Het is waar dat ze aanzienlijk meer kosten (ongeveer €30-€50), maar de verandering is merkbaar. Niet alleen op het vlak van snelheid, maar ook op het vlak van veiligheid en lekbestendigheid. Er is een grote verscheidenheid aan modellen beschikbaar, maar we kunnen zeker de vernieuwde klassieker Continental GP 5000 aanraden, waarvan de tubeless versie door steeds meer profs wordt gebruikt.
De wrijving tussen binnenbanden van rubber butyl en hun omhulsel is veel groter dan in het geval van binnenbanden van latex of polyurethaan. Hoe hoger de wrijving, hoe groter het energieverlies en dus hoe lager de snelheid of hoe meer vermogen nodig is om dezelfde snelheid te bereiken.
Gebruik de juiste bandenspanning
We hebben al een blogpost gemaakt over de details. Te veel druk leidt ertoe dat de band zich niet aanpast aan de onregelmatige ondergrond. Te weinig druk zal meer wrijving veroorzaken dan nodig is. Bekijk ons artikel, gebruik de online calculators en koop een drukmeter of een fietspomp met een drukmeter.
Pas je lichaamshouding aan
Buig je ellebogen en breng ze naar binnen, naar je lichaam toe. Trek je schouders in en laat je hoofd zakken. Dit alleen al zal je in een meer aerodynamische positie brengen zonder dat je de biomechanica test hoeft te ondergaan, want jij bent het grootste obstakel voor de luchtstroom. Als je het gebied dat windweerstand creëert verkleint, ga je vanzelf sneller.
Het verlagen van de stuurpenhoogte door tussenringen weg te laten is een andere optie, maar niet iedereen kan of moet dat doen. Soms is het beter om een smaller stuur te gebruiken, de flexibiliteit en de kracht van je core en bovenlichaam te verbeteren zodat je gemakkelijker kunt buigen en je houding langer kunt volhouden.
Hoe lang kun je deze houding volhouden en hoeveel pijn of ongemak kan dat veroorzaken? Als je algemene houding bij het rijden niet goed is, zal het middel erger zijn dan de kwaal. Laat daarom een biomechanisch onderzoek doen om je flexibiliteit te beoordelen en te zien in hoeverre je je houding kunt verbeteren om hem aerodynamischer te maken.
Helm en fietskleding
Tenzij je een tijdrit- of triatlonfiets hebt, hoef je niet over te schakelen op een tijdrithelm. Hoewel je er in theorie de hoogste snelheden mee kunt halen, ziet hij er esthetisch niet goed uit op een racefiets, en nog minder als je houding rechtop is in plaats van voorover gebogen. Een eenvoudige aerohelm met minder ventilatieopeningen biedt aanzienlijke prestatieverbeteringen die alleen maar groter worden naarmate je sneller gaat.
Hetzelfde geldt voor kleding. De beste aero-optie is een jumpsuit of skinsuit voor tijdritten, dan een racepak dat meer bewegingsvrijheid biedt en achterzakken heeft, en ten slotte een goed passend wielershirt en fietsbroek. Hoe minder kreukels, vouwen of naden, hoe beter.
Ten slotte zijn eenvoudige aero-sokken verrassend veel efficiënter dan gewone fietssokken. Deze kleine marginale winst, samen met alle bovengenoemde zaken, is een aanzienlijke verbetering. Kortom, als we onze uitrusting (zowel die van onszelf als die van onze fiets) moeten veranderen of vernieuwen, is het de moeite waard te zoeken naar oplossingen die ons kunnen helpen efficiënter te worden en sneller te fietsen.