Wij willen deze post opdragen aan al die monteurs die balen en vloeken als ze in hun werkplaats een fiets zien met een probleem dat voorkomen had kunnen worden als de eigenaar voorzichtiger was geweest en de tijd had genomen om zich te laten informeren. Namens alle fietsers, onze excuses, we weten dat we fouten maken en we zijn schuldig aan:
Overmoed
We moeten toegeven dat fietsers de neiging hebben te denken: “Ik repareer dit in een handomdraai” en zich dan realiseren dat het niet zo eenvoudig was als het leek en dat we een puinhoop hebben gemaakt die alleen door een fietsenmaker kan worden opgelost. Hoeveel YouTube-video’s en tutorials je ook hebt gezien, het eigenlijke proces is een heel ander verhaal. Er zijn bepaalde reparaties en onderhoudsprocedures die je het beste aan een professional kunt overlaten, vooral als je niet over het juiste gereedschap beschikt en het snel en overhaast probeert te doen. Zoals Socrates ooit zei: “Echte wijsheid ligt in het herkennen van je eigen onwetendheid”.
Niet de juiste kleding dragen
Voordat je reparaties uitvoert, onderdelen vervangt of de fiets schoonmaakt, is het eerste wat je moet doen je aankleden en beschermen om geen verwondingen of vlekken op te lopen. Je kunt de hele aandrijving schoonmaken en invetten op slippers, zonder handschoenen en in een wit T-shirt, maar je kunt er zeker van zijn dat de nasleep onaangenaam zal zijn.
Draag handschoenen (latex, siliconen of dunne stoffen handschoenen) om te voorkomen dat je handen vuil worden of bezeerd. Werk niet in witte kleding of in je favoriete of kostbare kleding, zoals je fietskleding. Draag donkere kleding die je normaal niet draagt. Als je veel onderhoud pleegt, koop dan een schort met zakken – die zijn echt handig. Draag ten slotte geen slippers of sandalen, want gereedschap en fietsonderdelen kunnen op je voeten vallen.
Gereedschap van slechte kwaliteit gebruiken
Zeker, kwaliteitsgereedschap is duur, maar zie het niet als een uitgave, maar eerder als een investering. Ze maken het werk gemakkelijker en helpen je problemen te voorkomen die vervanging van onderdelen nodig kunnen maken.
Gebruik ze en berg ze goed op, zodat ze langer meegaan. Als je niet weet hoe je een gereedschap moet gebruiken, vraag het dan of zoek naar video’s op YouTube. Vergeet niet om je gereedschap schoon en georganiseerd te houden. Zo raakt het niet kwijt en is het altijd klaar voor gebruik.
Laten we inbussleutels als voorbeeld nemen, aangezien dat een zeer veel gebruikt gereedschap is. Sleutels van slechte kwaliteit of versleten sleutels leiden tot afgeronde schroeven, waardoor het onmogelijk wordt ze los of vast te draaien. Daarom is een set inbussleutels van goede kwaliteit en een momentsleutel van cruciaal belang, zoals we in het volgende punt zullen zien.
Schroeven en bouten te vast of te los aandraaien
In het algemeen zijn we geneigd schroeven en bouten eerder te strak dan te los aan te draaien. Als je ze te vast aandraait, kun je het onderdeel waar de bout bij hoort en andere onderdelen van de fiets beschadigen. Bijvoorbeeld, het te vast aandraaien van de stuurpenbouten kan de vorkbuis of het stuur beschadigen. Als je de dopbout van het balhoofd te vast aandraait, kun je het balhoofd zelf en de vorkbuis beschadigen. Het te vast aandraaien van de zadelklem kan de zadelpen en zelfs het fietsframe beschadigen.
Vandaar het belang van momentsleutels. Ja, ze zijn duur, maar de schade door te strak aandraaien kan nog duurder zijn. En als de bouten of schroeven te los zitten, breng je jouw veiligheid en die van andere mensen (fietsers, voetgangers en automobilisten) in gevaar.
Verkeerd gebruik van smeermiddelen en vetten
De meest voorkomende fouten zijn: te veel smeermiddel op de ketting aanbrengen, de ketting en de aandrijflijn niet reinigen alvorens smeermiddel aan te brengen, het verkeerde type smeermiddel voor het terrein gebruiken, smeermiddel of olie op de remmen smeren om het piepen tegen te gaan, vet aanbrengen waar het niet hoort en het niet gebruiken waar het wel hoort of het verkeerde type vet aanbrengen.
Hoewel de oplossingen vrij eenvoudig zijn, zou de uitleg erg lang worden, dus hier zijn een paar video’s met uitleg over de soorten smeermiddelen en vetten, waar en hoe ze te gebruiken, en hoe de ketting te reinigen en te smeren:
En gebruik zeker geen smeermiddel of vet op je schijf- of velgremmen. Als ze piepen, kunnen ze nat, versleten, vuil of vervuild zijn door een olie of smeermiddel dat jij hebt gebruikt. Controleer eerst of alles in goede staat is en of je geen onderdelen hoeft te vervangen en reinig en droog vervolgens de schijven en remblokken plus het remgedeelte bij velgremmen. Het piepende probleem zou moeten verdwijnen.
De ketting niet vervangen
Laten we overgaan naar het deel van de aandrijving dat het meest wordt blootgesteld en daarom speciale aandacht vereist: de ketting.
Een goed onderhouden, schone en ingevette ketting gaat ongeveer 2000-3000 km mee, afhankelijk van het gebruik en de berijder. Stel je voor hoe lang een niet goed onderhouden ketting meegaat. En hoe langer een ketting in slechte staat wordt gebruikt, hoe meer de cassette en de kettingbladen slijten en hoe slechter het schakelen wordt. Bovendien verliezen we efficiëntie in elke pedaalslag en geld omdat een ketting veel goedkoper is dan een cassette of kettingbladen.
De oplossing is om een kettingslijtagemeter te kopen en de toestand van de ketting regelmatig (om de 500 km) te controleren. Wanneer de meter aangeeft dat de ketting versleten is, moet hij worden vervangen.
Banden niet goed oppompen
Ongeacht het type fiets is een van de meest voorkomende fouten onder fietsers een verkeerde bandenspanning, te hoog of te laag. Zorg ervoor dat dit bij jou niet het geval is. Controleer eerst de minimale en maximale druk op de zijkant van de velg en gebruik dan een online calculator zoals Sram of Silca om de juiste druk te vinden voor jouw banden, gewicht, terrein, rijstijl…
Bekijk voor meer informatie deze beginnershandleiding met meer gedetailleerde informatie over hoe de bandenspanning onze veiligheid en prestaties beïnvloedt.