Cover 189

Fietsen op een indoor fietstrainer: basisprincipes voor onderhoud en verzorging

Indoor fietsen werd pas echt populair tijdens de pandemie. Het was echter al een behoorlijk populaire keuze, zowel onder profs en amateurs die wilden blijven trainen ondanks het slechte weer buiten, als onder recreatieve fietsers als een effectieve manier om thuis te trainen. De verbetering van materialen en technologie, samen met de ontwikkeling van verschillende apps voor slimme trainers, gaf een leuke en boeiende draai aan wat voorheen een saaie en vervelende activiteit was, en veranderde het in een uitdagende en zeer plezierige activiteit.

Eén ding is niet veranderd: je zweet veel op de trainer, wat betekent dat je speciale aandacht moet besteden aan het onderhoud van je fiets. De intensiteit van je trainingen en het onvermijdelijke zweten kunnen een aanzienlijke impact hebben op de onderdelen van je fiets als je niet de juiste voorzorgsmaatregelen neemt. In dit artikel leggen we de basis onderhoudsregels en -praktijken uit die zorgen voor optimale prestaties en de duurzaamheid van je apparatuur maximaliseren, zodat je veilig blijft en de levensduur van je fiets verlengt.

Onderhoud en voorbereiding vóór de training


Als je een wheel-on trainer hebt waarbij de weerstand wordt uitgeoefend op het achterwiel, gebruik dan niet het wiel waar je normaal op rijdt. Er zijn specifieke, hardere banden die je, samen met een oude velg en een reservecassette, de band op je gewone achterwiel sparen. Als je geen reservecassette hebt, investeer dan niet teveel in een nieuwe cassette voor je trainer. Het is niet de moeite waard om een duur model te kopen. Een basismodel is voldoende, zorg er alleen voor dat deze compatibel is met je fiets.

De vloer beschermen

image 8

Het kiezen van de juiste mat is essentieel om de vloer van je trainingsruimte goed te beschermen. Hoewel er specifieke matten verkrijgbaar zijn, kun je ook alternatieven gebruiken zoals yogamatten of sportmatten die je per stuk of in bulk kunt kopen. 

De fietstrainer voorbereiden

Als je een trainer met directe aandrijving gebruikt, is het van vitaal belang om een zorgvuldige procedure te volgen om ervoor te zorgen dat alles soepel verloopt: 

  • Leg de mat in het gebied waar je wilt trainen, zet de trainer erop en zorg voor verankering. 
  • Pak vervolgens je fiets, zet het tandwiel op het grote kettingblad + kleine tandwiel en schroef de aandrijflijn los van je fiets.
  • Verwijder het wiel en leg het op een veilige plaats.
  • Gebruik een spacer als je een schijfremsysteem in je fiets hebt om problemen te voorkomen als je per ongeluk in de hendel van de achterrem knijpt.
  • Bevestig de fiets aan de trainer door de ketting op het kleinste tandwiel te leggen. Als je fiets een snelspansysteem heeft, heb je de spacer waarschijnlijk al op zijn plaats. Als je een steekas-wielbevestigingssysteem gebruikt, plaats dan de as van je wiel en zorg er voor dat deze goed is uitgelijnd voordat je hem vastdraait, zodat je de schroefdraad van de as of het frame niet beschadigt.
  • Zorg ervoor dat je hem strak genoeg aandraait om te voorkomen dat hij er met de fiets vandoor gaat, maar draai hem ook niet te strak vast, want dan zou je weleens te veel druk op het gebied kunnen uitoefenen.
  • Controleer voordat je begint met de training of alles goed bevestigd, vastgeklikt en vastgedraaid is. Als je vele uren binnenshuis gaat fietsen, is het de moeite waard om een paar minuten te spenderen om te controleren of alles in orde is.
  • Als de fiets eenmaal aan de trainer is bevestigd, verplaats dan niet de hele constructie, je fiets is namelijk niet ontworpen om het gewicht van een indoortrainer te dragen (hij kan meer dan 25 kg wegen, dus je loopt het risico dat je achtervork en/of zadelpen beschadigd raken). Haal eerst de fiets van de trainer, leg hem op de grond aan de kant zonder de aandrijflijn en verplaats de trainer naar de gewenste locatie.

Tijdens de workout

image 9

Zweet, dat bestaat uit water en mineralen zoals natrium, magnesium, calcium en kalium, kan schadelijke chemische reacties veroorzaken wanneer het in contact komt met materialen zoals staal, aluminium en koolstofvezelharsen of polymeren. Gebruik een handdoek of zweetvanger om corrosie en de mogelijk gevaarlijke gevolgen ervan te voorkomen. Leg een handdoek op het stuur om de balhoofdset, de stuurpen, schroeven en bouten, kabels, versnellingen, remhendels, stuurlint en handvatten te beschermen.

Na de workout

Na de trainingssessie moet je niet alleen de fiets schoonmaken en drogen (stuur, stuurpen, kabels, buizen, vooral de bovenbuis, het zadel en de zadelpen), maar moet je ook de vloer of mat schoonmaken en drogen met een dweil om zweet, vuil en vet van de fiets en de aandrijving te verwijderen.

We raden aan om het stuurlint minstens één keer per maand te verwijderen om de conditie van het stuur grondig te controleren. Het kan ook nodig zijn om de stuurpen te verwijderen om de staat van de balhoofdlagers te controleren, omdat dit gebied bijzonder gevoelig is voor aantasting door zweet.

image 10

Controleer na een aantal indoor fietssessies of er geen schroeven en bouten loszitten en verhelp eventuele speling in de fiets.

Vergeet niet om de indoor trainer zelf regelmatig schoon te maken, zodat er zich geen stof en vuil ophoopt. Deze extra zorg zal ervoor zorgen dat je apparaat soepel en veilig blijft werken.

Onderhoud van de aandrijflijn


Je aandrijflijn schoon en goed gesmeerd houden is de sleutel tot het verminderen van wrijving en geluid. Als je een kettingreiniger gebruikt, kun je dit doen zonder dat je onderdelen van de fiets hoeft te demonteren. Vergeet niet om keukenrol onder de ketting te leggen om te voorkomen dat de vloer of mat vuil wordt.

Speciale aandacht besteden aan kettingslijtage en de algemene staat van de ketting is essentieel als je schade aan de cassette en de rest van de aandrijflijn wilt voorkomen. Door schade op voorhand te voorkomen, bespaar je genoeg geld om een jaarlijks Zwift-abonnement te nemen.

Zoals je kunt zien, zorgen aandacht voor detail en goed onderhoud van je fiets voor, tijdens en na indoor fietstrainingen voor optimale prestaties en verlengen ze de levensduur van je hele set-up. Eenvoudige voorzorgsmaatregelen en regelmatig onderhoud zorgen ervoor dat je het meeste uit je trainingen thuis kunt halen op een veilige en effectieve manier.

1$s reacties op “Fietsen op een indoor fietstrainer: basisprincipes voor onderhoud en verzorging”

  1. Goodmorning,

    Whats the best way to clean the cassette from the Tacx Neo without taking the cassette off? I think water and the Tacx Neo won’t be friends.

    Greetings,
    Bart

    1. Siroko

      Hi Bart,

      The best way to clean the cassette is to remove it from the trainer, but if you don’t want to do that or don’t have the tools, place a small bucket of water under the cassette and put degreaser on a thin cloth. Put the cloth between the gaps between the sprockets and move it left and right to clean the grease. The process may take some time because the cloth gets caught in the teeth, but it is the only way to make sure that the water will not touch the trainer. Clean the chain well before using it again.

      Anyway, the best way is to remove the cassette, you only need two tools that are very cheap and the process is very simple.

      https://www.youtube.com/watch?v=9KAaP7pbFV0&ab_channel=ParkTool

      This way you avoid any accident that could damage the trainer.

      Greetings,
      Siroko

Laat een reactie achter

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd *

Aanbevolen artikelen