Geometrie is niet bepaald waar je als eerste aan denkt bij het kiezen van een fiets, maar het is wel een van de belangrijkste aspecten waar we op moeten letten, aangezien deze van invloed is op het reactievermogen, het comfort en het rijgedrag. De hoek van de stuurbuis, de lengte van de bovenbuis, de hoogte van de trapas, de reach en stack… Al deze concepten zijn van invloed op hoe je lichaamsgewicht wordt verdeeld, hoe de fiets reageert in bochten, hoe goed je balans houdt bij hoge snelheid en hoe comfortabel en soepel hij rijdt. Laten we ze allemaal eens nader bekijken:
Hoek van de hoofdbuis
Meet de hoek van de hoofdbuis, de buis die het stuur met de vork verbindt. Hoe breder deze hoek is, hoe sneller en lichter de fiets vooraan is, maar ook instabieler en oncomfortabeler om mee te rijden. Een grotere hoek is perfect voor technische terreinen en wedstrijden. Hoe kleiner de hoek daarentegen is, hoe comfortabeler en stabieler de fiets zal zijn, maar minder wendbaar en reactief. Een kleine hoek is ideaal voor een meer ontspannen manier van fietsen.
Racefietsen hebben meestal een hoek van ongeveer 70-73º zodat de fietser goed in het stuur past, gemakkelijk kan versnellen en soepel kan klimmen. Downhill-fietsen daarentegen hebben een hoek van ongeveer 63º om stabiliteit te garanderen tijdens afdalingen en technische trails, zodat ze niet over het stuur vallen.
Lengte van de stuurbuis
De lengte van de eerder genoemde stuurbuis is van grote invloed op de afmetingen van de stack, die we later zullen bespreken. Een langere stuurbuis resulteert in een hoger stuur, en dus in een meer ontspannen houding op de fiets. Dit is een belangrijk kenmerk van endurance racefietsen. Tijdritfietsen hebben echter aanzienlijk kleinere buizen om de aerodynamica te verbeteren.
De lengte van de stuurbuis kan niet worden ingekort, maar wel worden vergroot door spacers in de vorkbuis aan te brengen. Dit wordt afgeraden, maar het is mogelijk als de buis niet eerder is ingekort.
Naloop en vork offset
De afmetingen van deze twee gebieden zijn met elkaar gecorreleerd:
De naloop is de afstand tussen de stuuras en het punt waar het voorwiel de grond raakt. Deze afstand wordt bepaald door de hoek en de lengte van de stuurbuis.
De vork offset is de afstand tussen het midden van het voorwiel en de stuuras. Deze kan worden gebruikt om de afstand van de naloop te verkleinen of te vergroten zonder de hoek van de stuuras aan te passen. Hij kan ook worden gebruikt om de afstand van de wielbasis (afstand tussen beide wielassen) aan te passen. Een grotere offset betekent een kleinere naloop, en omgekeerd.
Beide maten beïnvloeden de respons van de fiets en het rijgedrag. Een bredere naloop impliceert een stabielere fiets bij hoge snelheid, maar minder gemakkelijk te manoeuvreren bij lagere snelheid. Een kleinere naloop daarentegen impliceert een wendbaardere fiets die gemakkelijk te manoeuvreren is aan de voorkant, maar kan hem ook onstabieler maken bij hogere snelheid.
Lengte van de bovenbuis
Deze lengte wordt begrensd door de afstand tussen de bovenbuis en de zitbuis. Er zijn twee verschillende manieren om deze afstand op te vatten: de eigenlijke bovenbuis, die verwijst naar de lengte van de bovenbuis zelf, en de zogenaamde effectieve bovenbuislengte, de horizontale lijn die loopt van de bovenkant van de stuurbuis tot de bovenkant van de zitbuis. De eerste werd het meest gebruikt vóór de opkomst van schuine bovenbuizen. Tegenwoordig wordt de tweede meer gebruikt.
In het algemeen zal een fiets met een kortere bovenbuis wendbaarder en gemakkelijker te manoeuvreren zijn, en een fiets met een langere bovenbuis stabieler en comfortabeler voor langere ritten.
Reach
De reach is de horizontale lengte die loopt van het midden van de trapas (in een verticale lijn) tot de bovenkant van de stuurbuis. Deze maat beïnvloedt de afstand tussen het zadel en het stuur, en dus de houding van de fietser op de fiets. In het algemeen betekent een grotere reach een meer verlengde of lagere houding op de fiets, terwijl een kortere reach een rechtere en stevigere houding betekent.
Stack
De stack verwijst naar de hoogte van het frame van de fiets en wordt gemeten vanaf het midden van de trapas tot de bovenkant van de stuurbuis. Dit is de werkelijke hoogte van het frame en terwijl een hogere stack een rechtere houding op de fiets betekent, betekent een lagere stack een veel aerodynamischere houding.
Zoals we al eerder hebben vermeld bij het bespreken van de lengte van de bovenbuis, kan de stack ook in hoogte worden verhoogd met behulp van spacers in de vorkbuis, en verkort door de stuurpen te verlagen.
Hoek van de zitbuis
Deze hoek meet de helling van de zitbuis naar de grond. Een grotere hoek leidt tot beweeglijker en efficiënter trappen en een meer voorwaartse houding op de fiets, vooral effectief bij pittige beklimmingen. Een kleinere hoek daarentegen duwt de houding van de fietser naar achteren, ideaal voor comfort tijdens lange afstandsritten. Bovendien garandeert het stabiliteit en controle tijdens afdalingen.
Wielbasis
Dit heeft betrekking op de afstand tussen de assen van het voor- en achterwiel. Deze is vooral van invloed op de stabiliteit en het rijgedrag van de fiets. Een kortere afstand leidt tot een beweeglijke en gemakkelijk te manoeuvreren fiets, maar loopt ook het risico instabiel te worden bij hogere snelheden. Een grotere afstand tussen de assen garandeert meer comfort en stabiliteit, wat gunstig kan zijn voor de snelheid en een betere controle op onregelmatige paden, maar het kan de fiets ook moeilijker bestuurbaar maken.
Lengte van de kettingbladen
Dit is de afstand tussen de as van het achterwiel en het midden van de trapas. Een kortere achtervork garandeert een betere trapefficiëntie, omdat deze leidt tot een betere energieoverdracht. Bovendien wordt de tractie van het achterwiel verbeterd doordat er meer gewicht op rust. Dit alles maakt de fiets responsiever, verbetert de acceleratie en maakt hem wendbaarder en gemakkelijker te hanteren op zowel beklimmingen als vlakke terreinen.
Anderzijds garandeert een langere achtervork meer stabiliteit en controle bij afdalingen, naast een betere schokdemping die leidt tot meer comfort tijdens het fietsen.
Hoogte van de trapas
De afstand tussen het midden van de trapas en de grond. Deze afstand heeft vooral invloed op de stabiliteit van de fiets en hoe goed hij reageert op bochten en het ontwijken van obstakels. Hij speelt echter ook een belangrijke rol bij het zwaartepunt van de fietser en de efficiëntie van het trappen.
Een kortere hoogte zorgt voor een stabielere positie, vooral in bochten. Een grotere hoogte daarentegen maakt de fiets minder stabiel.
We kunnen concluderen dat de geometrie een sleutelrol speelt in het rijgedrag van je fiets en hoe hij reageert op bewegingen. We hebben enkele basisconcepten beschreven die alle soorten fietsen omvatten, maar vergeet niet dat er binnen alle verschillende modaliteiten verschillende geometrieën bestaan. In het wegwielrennen zijn er fietsen ontworpen voor wedstrijden en andere voor een meer ontspannen fietstype. Bij MTB zijn sommige fietsen specifiek ontworpen voor bergafwaarts rijden, terwijl andere veelzijdiger zijn, zoals trailfietsen.
Dit in aanmerking genomen, is het eerste wat je moet doen je afvragen waarvoor je je fiets gaat gebruiken, op welke soorten terreinen je van plan bent te rijden en wat je persoonlijke voorkeuren zijn. Als je nog steeds niet zeker bent en niet weet wat je wil of nodig hebt, vraag dan professioneel advies en probeer modellen uit om ze te testen. Om je fietsmaat te kiezen, let je vooral op de stack en de reach. De rest van de geometrische metingen komen op de tweede plaats bij het kiezen van een fiets die aan jouw behoeften en voorkeuren voldoet.
In het algemeen moet de geometrie van een fiets voldoende uitgebalanceerd zijn om een goede combinatie van stabiliteit, gemakkelijke besturing en comfort te garanderen, waarbij in gedachten moet worden gehouden dat sommige disciplines een meer specifieke geometrie vereisen. Het is praktisch onmogelijk om de perfecte fiets te vinden voor alle terreinen en alle omstandigheden.
Volgens mij is de stand van de voorvork ook van grote invloed. Hoe steiler hoe instabieler.