Om voor jou het juiste paar fietssokken te vinden, zijn er 6 belangrijke eigenschappen waar je rekening mee moet houden:
- Warmte-isolatie
- Ademend vermogen
- Vochtabsorptie
- Compressie
- Comfort
- Persoonlijke voorkeuren
In deze winkelgids voor fietssokken bekijken we ze allemaal:
Warmte-isolatie
De meeste fabrikanten bieden hoofdzakelijk twee soorten sokken aan: voor warme of koude temperaturen.
- Je hebt geen warmte-isolatie nodig voor warm weer en dus worden dunne en lichte sokken van ademende stoffen gebruikt om comfort te bieden en je voeten droog te houden. Er is een grote verscheidenheid aan sokken binnen deze categorie, variërend van ultradun en lichtgewicht voor extreem warme temperaturen, tot meer eenvoudige en normale stijlen die je in de winter kunt gebruiken met overschoenen.
- Je hebt wel warmte-isolatie nodig voor koud weer. Merinowol is het perfecte materiaal vanwege zijn isolerende en thermoregulerende eigenschappen. Ook bij dit soort sokken kun je zowel dunnere en lichtere als dikkere en zwaardere opties vinden.
Er zijn ook twee soorten sokken ontworpen voor specifieke trainingseisen en weersomstandigheden:
- Waterbestendig. Ze kunnen worden gemaakt van een stof met een waterafstotende coating en/of een waterbestendige tussenlaag.
- Aerodynamisch. Deze sokken zitten net als alle andere zomersokken rond de voet, maar vanaf de enkel zijn ze gemaakt van elastaan, zodat ze passen als een tweede huid. Ze hebben ook openingen in de stof om de luchtstroom te bevorderen en de weerstand te verminderen.
Materiaal
Om warmte-isolatie, ademend vermogen en vochtabsorptie, alsmede compressie en comfort te bereiken, gebruiken fabrikanten een combinatie van natuurlijke en synthetische weefsels. De meest gebruikte zijn:
- Merinowol
- Natuurlijk.
- Zacht. Kriebelt niet.
- Licht. Er zijn verschillende gewichten die de sokken zwaarder en dikker kunnen maken.
- Warmte-isolerend. De reden waarom deze stof vooral voor wintersokken wordt gebruikt.
- Warmteregulerende eigenschappen.
- Het absorbeert vocht zeer goed en is zeer ademend om je voeten droog te houden, zelfs in de zomer.
- Antibacterieel. Voorkomt onaangename geurtjes.
- Polyester
- Synthetisch.
- Slijtvast en duurzaam. Behoudt zijn vorm.
- Vocht- (water) en vlekbestendig.
- Slecht ademend vermogen. In plaats van zweet af te voeren, houdt het de afvoer van zweet tegen.
- Als het niet regelmatig wordt gewassen, kan het een broedplaats worden voor bacteriën, schimmels en onaangename geurtjes.
- Nylon
- Synthetisch.
- Elastisch, slijtvast en licht.
- Verminderd ademend vermogen omdat het niet veel vocht absorbeert.
- Het biedt een zekere bescherming tegen de wind.
- Elastaan (lycra of spandex)
- Synthetisch.
- Elastisch, slijtvast, ademend en licht.
- Behoudt zijn vorm.
- Slechte thermische bescherming.
- Polypropyleen
- Synthetisch.
- Elastisch, slijtvast, ademend en zacht.
- Vocht- (water) en vlekbestendig.
Bij het kiezen van het juiste paar sokken is het heel belangrijk om te letten op de verhouding tussen gewicht en warmte. In het algemeen geldt: hoe meer gewicht, hoe meer bescherming en dikte. In wintersokken wordt de hoeveelheid merinowol meestal verminderd en gecombineerd met andere vezels om een dunnere en lichtere sok te krijgen, terwijl de isolerende eigenschappen grotendeels behouden blijven.
Ontwerp en fabricage
Naast de materialen die voor de sok worden gebruikt, zijn ook het ontwerp en de fabricage van invloed op de mate van compressie en het comfort. Dit zijn enkele belangrijke punten om rekening mee te houden:
- Geen naden rond de tenen om schuren te voorkomen.
- Elastische boogband om de sokken op hun plaats te houden en te voorkomen dat ze bij de teen van de schoen gaan knellen.
- Stevige en elastische boord, zodat de sok niet verschuift.
- Versterkte tenen met een dikkere stof of een isolerend materiaal om de voet te beschermen tegen de kou en de wind, en om gaatjes te voorkomen die ontstaan doordat onze nagels tegen de schoen wrijven.
- Polstering op de zool of het gebied waar we de meeste druk uitoefenen tijdens het trappen. Een oplossing die niet bij iedereen in de smaak valt. Sommige fietsers geven de voorkeur aan sokken met een beetje polstering voor extra comfort, terwijl anderen helemaal niets willen voor een beter contact tussen de schoen en de voet.
- Minder stof bij de hiel. Er moet altijd genoeg stof rond de hiel zitten om je voeten te beschermen tegen wrijving, maar heb je ooit koude hielen gehad? Nee, toch? Daarom hebben sommige modellen (vooral de wintermodellen) dunnere stof rond de hielen, zodat je het hele jaar door dezelfde schoenen kunt gebruiken.
- Extra bescherming op de schenen. Sommige modellen zijn hoger en zijn voorzien van winddichte stoffen die extra bescherming bieden onder de fietsbroek of onder je dagelijkse kleding als je naar je werk fietst.
Dikte van de sok en maat van je fietsschoenen
Als je meestal dikke wintersokken draagt, moet je oppassen met het zoeken naar fietsschoenen in de zomer, want als je ze met dunne zomersokken past, loop je het risico dat je te krappe schoenen krijgt. Als je ze in de winter met dikkere sokken aantrekt, passen ze je dus helemaal niet of – in het beste geval – zitten ze niet lekker.
Als ze helemaal niet passen, zal je dunnere wintersokken moeten dragen of een halve schoenmaat groter moeten nemen.
Als ze wel passen, maar te strak aanvoelen, kun je het om twee redenen koud krijgen: Ten eerste moet er bloed bij je voeten kunnen komen om ze warm te houden, en ten tweede, als de sok te strak om je voet zit, wordt de hoeveelheid warme lucht die als barrière tegen de kou dient, kleiner.
Als je in de zomer en in de winter dezelfde schoenen gebruikt, moet je met al deze tips rekening houden bij de aankoop van een paar of bij het passen met zomer- of wintersokken, vooral als deze laatste erg dik zijn.
Sokhoogte
De hoogte van de sok wordt gemeten van de hiel tot de bovenkant van de boord. Gebruik een liniaal of een meetlint om te bepalen hoe hoog de sok over je been komt:
- Enkelsokken. Onder de enkel.
- Lage kuit sokken. Boven de enkel. Ongeveer 14 cm.
- Middenkuit sokken. Ongeveer 18 cm.
- Lange kuit sokken. Rond de 23 cm.
- Hoge kuit sokken. Bedekken het grootste deel van de kuit. Ongeveer 30 cm.
- Kniehoge sokken. Dit zijn meestal compressiesokken, die direct na een rit worden gebruikt om het herstel te bevorderen. Het is ongebruikelijk om ze tijdens het fietsen te dragen, maar thermische kniekousen kunnen dienen als een extra laag onder de fietsbroek, zodat je benen warm blijven onder de knie.
Sokhoogte is een keuze die voortkomt uit ofwel persoonlijke voorkeur ofwel modetrends. Tot voor kort gebruikten de meeste wielrenners sokken met lage kuiten. Later werden sokken tot halverwege de kuit de standaard, en nu kiezen de meeste renners voor sokken met lange kuit. We hebben het al over sokhoogte gehad in een eerdere blogpost over de geschreven en ongeschreven regels van fietssokken.
Kleuren
Was de sokhoogte al een kwestie van smaak en voorkeur, kleuren en patronen zijn dat nog meer. We kunnen drie hoofdtypen onderscheiden:
- Monochroom. Zwart en wit zijn de klassiekers en komen het meest voor, maar nu is er een grote verscheidenheid aan tinten beschikbaar. Ze kunnen verschillende vormen hebben, een logo bevatten of helemaal effen zijn.
- Verschillende kleuren en eenvoudige patronen (logo’s, strepen, letters). Als ze goed gecombineerd worden met je fiets en je fietsuitrusting kunnen ze heel visueel aantrekkelijk zijn.
- Met patroon. Dit zijn de meest gedurfde en moderne stijlen. Er zijn er verschillende om uit te kiezen en je kunt ze zelfs aanpassen aan je eigen smaak. Ze combineren met de rest van je outfit kan een beetje lastig zijn, maar als je van gewaagde stijlen houdt, de sokken comfortabel zijn, en ze wat extra betekenis aan je leven geven, ga dan zeker je gang. Kleed je voor comfort, voor jezelf; trek je niets aan van wat mensen zeggen. Er zijn ook verschillende onderzoeken die aantonen dat wat we dragen een impact heeft op de manier waarop we denken en hoe we ons gedragen, dus ondermijn nooit het positieve effect dat een paar sokken met patroon kan hebben op je training. #socksdoping :))