Wat zijn fietsbroeken? Zijn ze noodzakelijk om te fietsen? Zijn er verschillen tussen fietsbroeken voor vrouwen en fietsbroeken voor mannen? Kan een vrouw een heren fietsbroek gebruiken? Door de meest elementaire vragen te beantwoorden, zullen we de twijfels van beginnende fietsers, ongeacht hun geslacht, kunnen wegnemen. En door het beantwoorden van meer specifieke en technische vragen over fietsbroeken voor vrouwen, zullen we vrouwelijke fietsers helpen bij het kiezen van een goede fietsbroek.
Wat zijn fietsbroeken?
In onze gids om de beste fietsbroek te kiezen hebben we je al uitgelegd het een essentieel kledingstuk is in de wielersport dat uit drie hoofdelementen bestaat: zeem, bretels en stof, meestal lycra. Hun belangrijkste functie is om comfort, een goede pasvorm en ademend vermogen tijdens het fietsen te garanderen.
Wat is een zeem?
Een zeem is de vulling in het kruisgebied. Het doel van de zeem is een deel van de druk van ons eigen lichaamsgewicht als gevolg van het zitten op het zadel te absorberen, trillingen en eventuele schokken op de weg te dempen en schuurplekken door het trappen te verminderen.
Is het nodig om een fietsbroek te dragen om te fietsen?
Nee, dat is het niet. Het enige wat je nodig hebt om te gaan fietsen is een degelijke fiets en de bereidheid om te trappen. Je hebt geen fietsbroek nodig om door de stad te fietsen. Als je de fiets af en toe gebruikt en kortere ritten maakt (van minder dan een uur), zal het dragen van een fietsbroek je helpen je comfortabeler te voelen, maar een goed zadel is meer dan genoeg. Echter, in alle andere omstandigheden, zal een fietsbroek je ritten aangenamer maken. Bovendien zijn ze essentieel voor middellange- en langeafstandsritten.
Wat zijn de verschillen tussen fietsbroeken voor vrouwen en fietsbroeken voor mannen?
Zowel de zeem als de bretels, alsook de maat en snit, zijn verschillend. Laten we deze verschillen eens in meer detail bekijken:
De zeem in fietsbroeken voor vrouwen is iets breder, omdat de zitbotten van vrouwen wijder uit elkaar staan dan die van mannen. Bovendien heeft de zeem in fietsbroeken voor vrouwen geen centraal kanaal, is hij korter en voorzien van een dikker en langer zeemgedeelte om de vrouwelijke geslachtsdelen te beschermen.
De bretels zijn zo ontworpen dat ze comfortabel passen bij de vorm van de vrouwelijke borst. Er zijn verschillende mogelijkheden om uit te kiezen: extra welving om druk op de borsten te voorkomen, kruisvormige bretels, slechts één enkele bretel aan de voorkant of, zoals je kunt zien bij Siroko’s fietsbroeken voor vrouwen, bretels met bandjes die iets naar buiten reiken om niet over de borst te gaan.
De snit is smaller rond de taille en breder rond de heupen. Het binnenbeen is meestal korter, maar varieert naargelang het model.
De maten voor vrouwen zijn kleiner dan die voor mannen. Ongeacht je geslacht is het altijd belangrijk je eigen lichaamsmaten te nemen en de maattabel te controleren, aangezien deze niet universeel zijn en elk merk zijn eigen maten heeft.
TIP: Fietskleding moet nauwsluitend zijn. Als je tussen twee verschillende maten in zit, kies dan voor de kleinste, want de stof is elastisch en zal zich aan je lichaam aanpassen. Je mag niet het gevoel hebben dat het kledingstuk te strak zit, want dan ga je je ongemakkelijk voelen, vooral tijdens ritten over middellange en lange afstand. Je fietsbroek mag ook niet te los zitten, want dan blijft de zeem niet op zijn plaats zitten en dat veroorzaakt schuurplekken en ongemak.
Kunnen vrouwen een fietsbroek dragen voor mannen?
Tuurlijk, zolang de maat goed is, en de zeem, de snit en de bretels comfortabel aanvoelen.
Kunnen mannen een fietsbroek dragen voor vrouwen?
Als je als man een damesfietsbroek wilt proberen en je voelt je er prettig in, ga er dan voor. Er zijn mannelijke fietsers die, om door de zon veroorzaakte bruine strepen te vermijden, koersbroeken gebruiken met een kortere binnenbeenlengte, zoals vrouwenstijlen.
Hoe moet ik plassen als ik een fietsbroek draag?
Voor mannen is het altijd gemakkelijker omdat dit kledingstuk zeer elastisch is, dus zij trekken gewoon het voorste gedeelte naar beneden en plassen maar. Vrouwen, daarentegen, moeten eerst hun wielershirt uittrekken. Wij zijn gewend aan deze extra moeilijkheidsgraad, maar sommige merken hebben speciale ritssluitingen en bretels ontworpen waardoor vrouwen kunnen plassen zonder hun shirt uit te trekken.
Draag je ondergoed of ga je commando?
Je moet nooit iets dragen onder je fietsbroek. Het dragen van ondergoed is een van de meest gemaakte fouten bij het fietsen. Een andere laag tussen je huid en je fietsbroek veroorzaakt schuurplekken, verwondingen of irritatie. Het zal ook een broedplaats van bacteriën zijn, omdat ondergoed niet genoeg ademend is in vergelijking met zeem of lycra, en warmte en vochtigheid zich ophopen.
Welke fietsbroek moet ik kiezen? Duur of goedkoop? Basic, normale of premium kwaliteit?
Dit hangt af van je budget en waar je de fietsbroek voor gaat gebruiken. Hoe langer je op de fiets zit, hoe beter je fietsbroek moet zijn.
Als je een beginner bent die korte afstanden rijdt, zul je comfortabel zijn met basiskwaliteit fietsbroeken zoals Siroko’s Brabant.
Dit model heeft:
- Een Strato zeem voor vrouwen waarmee je drie uur kunt fietsen zonder enig ongemak.
- Bretels exclusief ontworpen om zich aan te passen aan de vrouwelijke lichaamsvorm.
- Multipanel snit plus hoge compressie polyester en elastaan stof.
- Een brede elastische band op de benen met binnengrijper.
- Volledige UPF 50 bescherming tegen ultraviolette straling.
- Reflecterende details voor de veiligheid (330 CD/LUX).
Dat je een beginner bent, betekent niet dat je genoegen moet nemen met een fietsbroek van basiskwaliteit. Er zijn duurdere modellen, zoals Time Trial of Jungle, die betere prestaties bieden en veelzijdiger zijn.
Dergelijke fietsbroeken uit het middensegment zijn voorzien van:
- Strato+ zeem, ideaal voor routes van acht tot tien uur en wedstrijden.
- Polyester, elastaan en nylon Ultrafit stof.
De prijs is altijd bepalend bij de keuze van je fietsbroek, en fietsbroeken van topkwaliteit zijn duurder. Siroko’s SRX Pro Aero Race is een eersteklas fietsbroek voor vrouwen met:
- Strato++ zeem met Elastic Interface® technologie, dubbele dichtheid en bacteriostatische stof. Geschikt voor tochten van tien tot twaalf uur en wedstrijden.
- Ultralichte bretels speciaal ontworpen voor vrouwen. Gemaakt van nylon en elastaan.
- Hoge compressie stof met Italiaanse MITI panelen en Racefit snit.
- Powerlength elastieken banden met extra siliconen gripper.
- UPF 50 bescherming tegen ultraviolette straling.
- Reflecterende details voor veiligheid (450 CD/LUX).
Als je eenmaal hebt besloten welk model je wilt, zorg er dan voor dat je de juiste maat kiest, geen ondergoed gebruikt en een zadel zoekt dat voor vrouwen is ontworpen, want hoe goed je fietsbroek ook is, als het zadel niet comfortabel is, zul je er uiteindelijk onder lijden. Stel je voor dat je een dure en comfortabele pyjama koopt, maar een oud, slecht passend matras hebt. Je zou niet goed slapen ondanks je comfortabele pyjama, toch? Nou, hetzelfde geldt voor fietsbroeken en het zadel. Ze hebben zo’n intieme relatie dat om optimaal van het fietsen te kunnen genieten, je het juiste zadel en de juiste fietsbroek nodig hebt.