Een goede fietshelm kiezen is essentieel. We hebben al benadrukt hoe belangrijk het is om hem goed te dragen wanneer we op de fiets zitten, en wel om twee belangrijke redenen:
- Als veiligheidsmaatregel bij een ongeluk of val.
- Het is wettelijk verplicht; in sommige landen is het gebruik van een helm verplicht voor bepaalde leeftijden en/of omstandigheden.
Degenen onder ons die regelmatig fietsen, kunnen daar nog meer redenen aan toevoegen:
- Bescherming voor ons hoofd en onze ogen (als ze een vizier hebben) tegen directe blootstelling aan de UV-stralen.
- Bescherming tegen kou, regen of hagel.
- Aerodynamica.
- Een felgekleurde helm of een helm met achterlicht voor een betere zichtbaarheid.
- Stijl en esthetiek. Hoewel helmen in het begin niet algemeen werden gebruikt, zijn ze nu een essentieel onderdeel van de wielerkleding geworden.
Misschien is het laatste punt niet het meest relevant, maar verschillende ontwerpen in combinatie met veiligheidskenmerken en fietsmodaliteiten betekent dat er een enorme verscheidenheid aan helmen op de markt is. Laten we eens kijken naar de belangrijkste:
Soorten helmen op basis van gebruik
Fietshelmen voor op de weg
- Racefietshelm. De meest voorkomende en de meest veelzijdige. Hij kan worden gebruikt in alle omstandigheden, behalve enduro en downhill, maar ook om in de stad te rijden. Ze bieden een goede ventilatie en zijn vrij licht. Sommige modellen hebben een buitenlaag die aan de helm is bevestigd voor een betere aerodynamica en bescherming tegen regen of kou.
- Aero en semi-aero helm. Wat betreft structuur vergelijkbaar met de vorige, maar met een meer aerodynamisch profiel. Iets zwaarder en met minder ventilatie, vooral de aerohelmen met gesloten buitenlaag. Ze zijn ontworpen voor wegwielrennen, duatlon en olympische triatlon. Professionals gebruiken ze meestal op vlakke etappes. Aangezien deze helmen niet sterk geventileerd zijn, kunnen ze ook in de winter of op koude dagen worden gebruikt.
- Helm voor tijdritten. Ontworpen voor tijdritten in het wegwielrennen, triatlon over lange of middellange afstand en baanwielrennen. Er zijn modellen met langere of kortere staart, met of zonder voorvizier, met een ronder of langgerekt profiel, enz.
Mountainbike helmen
- Weghelm met of zonder vizier. Geschikt voor recreatief of cross-country mountainbiken. Als je van downhill ritten houdt en je ding is trail country of down country, lees dan verder, het volgende type helm is voor jou.
- Enduro helm. Groter vizier en minder ventilatie. Stevig en robuust, met veel aandacht voor de bescherming van het achterhoofd en de slapen. Voor enduro, trail en down country fietsers.
- Ombouwbare helm. Een alternatief tussen enduro en integraalhelmen. De kinbeschermer kan worden losgemaakt en dan krijg je een open endurohelm. Voor enduro fietsers die extra bescherming willen.
- Downhill-helm met bedekking van het volledig gezicht. Met een groot vizier en een niet afneembare kinbechermer. Ze zijn zeer stevig, zwaar en bieden weinig tot geen ventilatie.
Specifieke helmen
- Voor vrouwen. Met een speciaal bevestigingssysteem voor je paardenstaart aan de achterkant.
- Urban en stadshelmen. Hoewel we een gewone helm kunnen gebruiken (of zelfs een semi-aero model als we onze bestemming in een recordtijd willen bereiken), zijn er ook modellen met een meer stedelijk ontwerp die kunnen worden gecombineerd met vrijetijdskleding alsof het een modeaccessoire is. In deze categorie zijn ook opvouwbare modellen verkrijgbaar. Stadshelmen zijn meestal stevig, enigszins zwaar, bieden weinig ventilatie en een goede bescherming.
- Helmen voor kinderen. Verschillen van de modellen voor volwassenen in grootte, vorm en ontwerp. Ze zijn kleiner en resistenter en bieden betere bescherming en pasvorm voor de kleine hoofdjes. Ze hebben de favoriete kleuren, ontwerpen en patronen van kinderen.
8 Aandachtspunten bij de aanschaf van een fietshelm
- Veiligheid. De helm moet zijn goedgekeurd volgens Amerikaanse, Europese of Australische normen en voorschriften. Dit garandeert dat hij schok-, weerstands- en retentietests heeft doorstaan. Naast de basisgoedkeuring zijn er helmen met extra beschermingssystemen zoals MIPS, achterlichten, geolocatie, enz.
- Modaliteit. De vorm(en) die je beoefent bepalen welke helm je moet kiezen. Zoals hierboven vermeld.
- Gebruik. Iemand die af en toe fietst, heeft niet dezelfde uitrusting nodig als iemand die uren op de fiets zit. Maar je kunt ook 200 euro uitgeven voor een dure helm die je alleen in het weekend gebruikt, of er een kopen voor 50 euro en hem bijna nooit afzetten.
- Prijs. Helmen kunnen variëren van €10 voor een eenvoudige kinderhelm in een supermarkt tot €500 voor een integraalhelm voor downhill. De verscheidenheid aan modellen is eindeloos binnen deze brede prijsklasse. Denk na over het gebruik en je fietsmodaliteit, en je zal zeker een model vinden dat binnen je budget past.
- Ventilatie. Kies een goed geventileerde helm als je veel zweet of als je in een warm gebied woont. Kies voor een meer gesloten helm als je in een koude streek woont of als je bijna nooit zweet. De meest veelzijdige keuze zou een helm met veel ventilatieopeningen zijn, plus een fietspet of een thermische cap onder de helm voor koud of regenachtig weer.
- Bevestigingssysteem: riemen en sluitingen. Goedkope standaardhelmen hebben alleen voorgevormde of verstelbare kinriempjes met een gesp. Een helm met een achterwaarts verstelbaar systeem betekent meer veiligheid, betere kwaliteit en een hogere prijs. Bij mountainbiken geldt: hoe beter de helm is afgesteld, hoe beter.
- Comfort. Een helm moet comfortabel zitten, vooral als je hem veel gaat dragen. Ventilatie, retentiesysteem, gewicht en binnenvoering zijn belangrijk, maar het is ook belangrijk om de juiste maat te kiezen en verstellen volgens de richtlijnen in deze blogpost.
- Persoonlijke voorkeuren. Design en esthetiek zijn ook van invloed op onze keuze, of het nu gaat om een kind dat er een kiest met zijn favoriete tekenfilmfiguur, of een fietser die een model zoekt dat bij zijn kleding of fiets past.
De juiste maat helm kiezen
Neem een meetlint (je kunt ook een rolmaat of een touwtje gebruiken). Ga voor een spiegel staan en leg het ene uiteinde van het meetlint op je voorhoofd, twee vingers boven je wenkbrauwen, en trek het meetlint rond je hoofd tot je bij het beginpunt bent. Kijk in de spiegel en zorg ervoor dat het meetlint op gelijke hoogte is en zich boven je oren bevindt. De meting is de omtrek van je hoofd op het breedste gedeelte en het is de referentiegids van de merken voor de maten van helmen. Controleer altijd de maattabel, want er zijn geen universele maten.
Doe de meting opnieuw om er zeker van te zijn dat je hetzelfde resultaat krijgt. Houd er rekening mee dat je haar van invloed is op deze resultaten, vooral als je de metingen uitvoert met heel kort haar. Als je een erg krappe helm koopt en vervolgens je haar laat groeien, wordt de helm te klein en oncomfortabel. Het omgekeerde geval (zeer lang haar, kapper, grotere helm) is meestal geen probleem omdat er altijd een marge van 4-5 cm is en de zoom kan worden aangepast met de gespen en het retentiesysteem.
Ten slotte raden fabrikanten aan om helmen om de 5 jaar te vervangen, zelfs als ze niet zijn gevallen. Als je een ongeluk hebt gehad of bent gevallen, moet je je helm onmiddellijk vervangen, of de uiterlijke schade nu zichtbaar is of niet. Soms kan zelfs een val op de grond de helm aantasten. Probeer hem tijdens het reizen goed te beschermen of neem hem mee als handbagage. Stop hem nooit in een dichte koffer, vooral niet als je met het vliegtuig reist, want de helm kan beschadigd raken als je bagage een stoot krijgt of aan veel druk wordt blootgesteld.