Cover 150

Je carbon fietsframe beschermen en onderhouden

Tegenwoordig is carbon het meest gebruikte materiaal bij de productie van fietsen. Het combineert stevigheid en lichtheid om frames te maken met ongeëvenaarde prestaties. Bovendien kunnen ingenieurs hun fantasie de vrije loop laten en zeer innovatieve fietsen ontwerpen die de prestaties van de rijder verbeteren (zolang de UCI dat toestaat). Maar om een carbon frame zo goed te laten werken en eruit te laten zien alsof het gloednieuw is, moet het goed onderhouden worden. Hier zijn enkele onderhoudstips voor carbon fietsen:

Wees voorzichtig en goed geïnformeerd

Als je net je eerste fiets met carbonframe hebt, moet je extra voorzichtig zijn. Zoek informatie en doe onderzoek voordat je meer doet dan fietsen op je nieuwe aanwinst. Met deze blogpost willen we je op weg helpen.

Lees eerst de handleiding op de website van de fabrikant. Je kunt ook hulp krijgen in de winkel waar je de fiets hebt gekocht en op internetfora, websites en sociale media.

Des te meer goede informatie je krijgt, des te beter. Onthoud dat het simpelweg te strak aandraaien van de zadelpenklembout een carbon frame kan beschadigen. Dus wees voorzichtig. En als je niet weet hoe het moet of geen zin hebt om alle extra informatie te leren, breng de fiets dan gewoon naar de fietsenmaker.

Denk na over hoe je je fiets gaat stallen, vervoeren en parkeren

image 10


Extra zorgvuldigheid en goede voorlichting zijn op dit gebied ook van cruciaal belang.

  • Parkeer de fiets niet met slechts één steunpunt. Zelfs als het veilig lijkt, kan de wind of een willekeurige beweging de fiets omduwen. 
  • Pas op voor palen, lantaarnpalen en bomen. Een kleine beweging kan krassen maken op de lak en het carbon van het frame. 
  • Plaats de fiets bij het parkeren op een helling naar boven gericht en gebruik twee steunpunten (achterwiel en stuur). 
  • Idealiter is er een fietsenrek, maar als dat er niet is, zorg dan voor twee steunpunten op een vlakke ondergrond. Als laatste redmiddel kun je de fiets voorzichtig op de grond leggen op de kant zonder versnellingen.
  • Vermijd hoge temperaturen bij het opbergen en vervoeren van je fiets. Laat de fiets niet achter in direct zonlicht, in de auto, naast de verwarming, enz.
  • Laat je fiets niet buiten staan. Vooral als je in de buurt van de zee woont. Als je geen andere keuze hebt, bescherm hem dan met een hoes om blootstelling aan vocht, vuil en corrosie door zoute lucht te voorkomen. 
  • Zet de fiets tijdens het vervoer goed vast en bescherm het frame met stukken schuim bij de bevestigingspunten.
  • Draai de klemmen van de bevestigingspunten niet te strak aan, want dat kan het carbon beschadigen.
  • Zorg ervoor dat er geen speling is en dat het frame niet in contact komt met de fietsendrager, het voertuig, andere fietsen of bagage. Als er contactpunten zijn, gebruik dan opvulling om je fiets te beschermen.
image 11


Bescherm het frame

Niet alle fietsen worden op dezelfde manier aangetast. Een frame heeft verschillende beschermingsniveaus nodig, afhankelijk van het soort fietsen, je rijstijl, de stijl en het ontwerp van de fiets, en het terrein waarop je rijdt. Een racefiets met interne kabelgeleiding, gebruikt op doorgaans schone ondergrond, heeft weinig bescherming nodig, terwijl een enduromodel heel wat zorg en aandacht vereist.


De meest aan slijtage en schade blootgestelde delen van de fiets zijn de volgende:

  • De kettingkast aan de aandrijfzijde kan worden aangetast doordat de ketting deze raakt bij het rijden over hobbels, vooral offroad. Hoewel het vaker voorkomt dat de ketting van het kettingblad komt en op de achtervork valt. 
  • Trapas. Wanneer de ketting van het kettingblad komt en naar binnen valt, stop dan onmiddellijk met trappen om te voorkomen dat de ketting tussen het frame en het kettingblad vast komt te zitten. Als je doortrapt, kun je de carbonstructuur beschadigen. Bij MTB, gravel en cyclocross kan de schade ook worden veroorzaakt door vuil dat door het wiel wordt gespuwd. Als er veel modder is, kan dat het wiel afremmen en krassen maken op de trapas.
  • Kabelwrijving. Veel van de huidige fietsen hebben een interne kabelgeleiding, maar bij andere zitten de kabels nog steeds aan de buitenkant, wat tegen het frame kan schuren. De contactpunten moeten worden beschermd met framebeschermende stickers of kabelbinders.
  • Onderste stang. Dit gebied wordt vooral in offroad disciplines aangetast door fijn grind of stenen die door het voorwiel omhoog worden geslingerd. Hoe harder het terrein, hoe meer bescherming je nodig hebt. 
  • Bovenste stang. Het gevaar in dit gebied komt van het stuur of de versnellings- en remhendels. Als je een botsing hebt of de fiets valt, kan de stang een grote kras, een deuk of beschadiging oplopen.
  • Bikepacking fietstassen, spatborden en andere op het frame gemonteerde accessoires kunnen de lak aantasten en het fietsframe beschadigen als we niet oppassen. Gebruik beschermingsstickers of tape.


In feite kan elk deel van het frame schade oplopen. Daarom zijn er volledige fietsbeschermingssets op de markt die je op het frame kunt plakken en als beschermend schild fungeren. Deze worden ten zeerste aanbevolen als je offroaddisciplines beoefent en je fiets in de best mogelijke conditie wilt houden. Als je het frame gewoon wilt beschermen tegen beschadiging door kabelwrijving of je wilt richten op enkele specifieke gebieden, kun je sets stickers kopen. Andere opties zijn: rubberen hoesjes voor de kabels, neopreen chainstay beschermers, harde plastic beschermers…

Reinig het frame en werk het bij

Het schoonmaken van een carbon frame is vrij eenvoudig. Gebruik warm water, zeep en zachte borstels. Voordat je een ontvetter gebruikt, moet je nagaan of die wel geschikt is voor carbon fietsen, want sommige zijn dat niet.

Als je veel zweet en aan indoor cycling doet, maak de fiets dan goed schoon en droog om corrosie door zout en zuur uit je zweet te voorkomen, vooral in de gleuven en schroeven.


Als je de fiets droogt, controleer dan het frame op schade. Kijk of de doek ergens blijft haken. Als je een chip, kras of beschadiging ontdekt, gebruik dan blanke nagellak om het te verzegelen en te voorkomen dat het verder gaat. 

Goed onderhoud en installatie

Als je je eigen monteur bent en je repareert mankementen en installeert nieuwe onderdelen, overweeg dan het volgende:

  • Klem het frame niet op de reparatiestandaard. Gebruik de zadelpen en, als de zadelpen van carbon is, zorg ervoor dat de klem niet te strak staat.
  • Kies het juiste gereedschap voor elk element. Gebruik vooral de momentsleutel voor de aanbevolen aanspanning.
  • Gebruik voor elk onderdeel en elk deel van het frame het vet en de montagepasta die door de fabrikant worden aanbevolen.


Als je niet over het juiste gereedschap beschikt en geen idee hebt van mechanica, breng de fiets dan naar de fietsenmaker om tijd en moeite te besparen. 

Revisie en reparatie

Naast de routine-inspectie bij het drogen van de fiets, is het raadzaam om periodiek een grondige inspectie uit te voeren. Vooral wanneer je geluidjes hoort die er eerder niet waren. Ze kunnen afkomstig zijn van een onderdeel, maar het is altijd beter het zekere voor het onzekere te nemen. Carbon gaat niet eeuwig mee en soms falen de fabricage- en controleprocessen. Daarom is het belangrijk de garantieperiode van het frame en de voorwaarden ervan te kennen.


Als je valt, een ongeval hebt met een ander voertuig of een ander ernstig ongeluk, en de fiets heeft geen zichtbare schade, kun je hem beter niet meer gebruiken en hem naar een carbon fietsexpert brengen voor een grondige controle. Anders dan bij metalen fietsen, kan schade aan een carbon frame zelfs voor het getrainde oog onzichtbaar zijn en plotseling opduiken. Als de gekwalificeerde professional bewijzen van schade vindt, zal hij gewoonlijk adviseren of een reparatie mogelijk is, hoeveel het zou kosten en wat het eindresultaat zou zijn. In veel gevallen is reparatie niet de moeite waard en is het beter om het frame te vervangen.

Laat een reactie achter

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd *

Aanbevolen artikelen