In een van onze allereerste blogposts over voeding, deelden we 3 recepten voor een isotoon drankje, een energiegel en een energiereep. Het was een groot succes en we kregen geweldige feedback op onze social media platforms. Vanaf dat moment zijn we recepten blijven posten, maar geen gels, alleen repen en rijstwafels, en daarom zullen we ons hier richten op 3 recepten voor energiegel, voor meer variatie aan mogelijkheden om mee te nemen op onze fietstochten.
Energiegel met chocoladesmaak
Ingrediënten voor ongeveer 120 gram gel:
- 2 ontpitte dadels, ca. 20 g. Je kunt ook rozijnen of pruimen gebruiken.
- 10 g (1 el) chocolade.
- 70 g (3 ½ el) honing, melasse, ahornsiroop of agavesiroop.
- 20 g citroen- of limoensap (4 theelepels).
- 1 theelepel vetvrije cacao.
- 1 snuifje zout.
Bereiding:
Laat de dadels (of de rozijnen/pruimen) ongeveer 2 uur weken. Als je wilt dat ze wat sneller zacht worden, kun je ze 20-30 minuten in heet water leggen. Spoel ze, zodra ze zacht zijn, goed af. Smelt de chocolade een paar seconden in de magnetron en giet het dadelmengsel erbij in een kan. Voeg de honing, het citroen/limoensap, de cacao en het zout toe. Gebruik een blender om alles te mengen tot je een enigszins vloeibare, zijdeachtige puree hebt. Als je het te dik vindt, voeg je beetje bij beetje water toe. Maar wees voorzichtig, want je wilt niet dat het te waterig wordt.
Voedingswaarde:
Dit recept bevat 374 calorieën, 77 gram koolhydraten, 4 gram eiwit en 6 gram vet.
Energiegel met bessensmaak
Ingrediënten:
- 60 g bessen, bevroren of vers. Je kunt een mix van verschillende bessen gebruiken of slechts één soort.
- 4 ontpitte dadels, ca. 40 g.
- 10 g (1 ½ tl) honing
- 10 g (2 tl) citroen- of limoensap
- 1 snufje zout
Bereiding:
Dit recept is makkelijker dan het vorige. Week de dadels en spoel ze, zodra ze zacht zijn, af en voeg ze samen met de rest van de ingrediënten toe in een hoge bak. Meng goed met een blender of keukenmachine. De consistentie van deze gel is vloeibaarder dan die van de vorige. Als je het wat dikker wilt, voeg dan meer dadels toe.
Voedingswaarde:
184 calorieën, 40 g koolhydraten, 1 g eiwit en 0 vetten.
Energiegel met koffiesmaak
Ingrediënten:
- 3 ontpitte dadels, ca. 30 g.
- 70 g (3 ½ el) honing, melasse, ahornsiroop of agavesiroop.
- 1 espresso. Ongeveer 25-30 g koffie.
- 1 snufje zout.
- 1 theelepel oploskoffie. Dit is optioneel, maar je kunt oploskoffie ook oplossen in 25-30 g water in plaats van een kopje espresso te gebruiken.
Bereiding:
Week de dadels en spoel ze, zodra ze zacht zijn, goed af en doe alle ingrediënten in een bakje. Doe het mengsel in de blender. Als de consistentie te dik is, voeg dan wat water toe, en als het te vloeibaar is, voeg dan meer dadels toe.
Voedingswaarde:
307 calorieën, 80 g koolhydraten, 1 g eiwit en 0 vetten.
Je gels meenemen op de fiets
Je hebt verschillende opties:
- Herbruikbare en uitknijpbare plastic voedingszakjes (de babyvoedingzakjes die meestal vruchtenmoes bevatten, maar die je kunt wassen en hervullen). Je vindt ze in verschillende maten en vormen of ontwerpen, meestal gericht op kinderen. Sommige hebben een trechter die het schenken vergemakkelijkt.
- Zachte, flexibele bidon. Dit zijn kleine, zachte en flexibele flesjes die tot 160-170 ml vloeistof kunnen bevatten. Je kunt zoeken naar een gelfles of fietsfles, een opvouwbare waterfles, een hardloopfles voor zachte gel, enz.
- Siliconen reisflesjes. Ja, precies. Dit zijn kleine flesjes die zijn ontworpen om vloeistoffen in toilettasjes te vervoeren in onze reiskoffers, die ook kunnen dienen als verpakking voor onze energiegels.
- Als je toevallig een voedselverpakkingsmachine hebt en verpakkingszakjes met een inhoud van 150-170 ml, dan kun je kleine zakjes maken met een opening om de gel in te gieten en die vervolgens met de machine dichtsealen.
Voor alle bovengenoemde verpakkingsmogelijkheden geldt dat je het bakje verticaal in een glas kunt plaatsen, zodat je de gel gemakkelijk rechtstreeks uit de kan of met een lepel kunt gieten. Als je een kleine trechter gebruikt, zal het vullen van het potje met de gel veel gemakkelijker gaan.
De koolhydraten in deze gels zijn hoofdzakelijk fructose en glucose. Daarnaast bevatten ze ook wat sacharose en maltose. Zo’n verscheidenheid aan koolhydraatbronnen helpt je om een hoger absorptieniveau te bereiken en een betere vertering van die koolhydraten. Deze verschillende bronnen worden ook verschillend gemetaboliseerd. Glucose wordt het snelst gemetaboliseerd, maltose doet dat op een gemiddeld tempo, terwijl fructose veel langzamer metaboliseert dan andere koolhydraten.
Je kunt maltodextrine in poedervorm toevoegen aan deze recepten. Maltodextrine is een “kunstmatig” koolhydraat dat meestal aanwezig is in elke energiegel die je in de winkel koopt. Dit koolhydraat wordt voornamelijk verkregen uit maïszetmeel en wordt veel gebruikt door de voedingsindustrie omdat het goedkoop is en gemakkelijk te produceren. De verkoopprijs van 1 kg maltodextrine is ongeveer € 6-7, de groothandelsprijs is waarschijnlijk lager. Een energiegel kost ongeveer € 1-2 en bevat ongeveer 20-22 g maltodextrine. Een soortgelijke regel geldt voor glucose, fructose en dextrose. Als je het narekent, zul je zien dat voor de voedingsindustrie de verkoop van energiegel behoorlijk winstgevend is en dat het eigenlijk heel gemakkelijk en goedkoop is om ze thuis te maken.
Supergoed artikel! Daar was ik al een tijdje naar op zoek!
Bedankt voor uw commentaar.
Hallo, wat een goed plan! Kan je deze gels ook in voorraad maken en hoe bewaar je ze dan?
Groet, Herman
Hallo,
Ja, je kunt deze gels op voorraad maken, maar als je ze wilt bewaren, kun je de gel het beste in herbruikbare en uitknijpbare plastic zakjes (babyvoedingzakjes) doen en invriezen.
Groet,
Siroko