limpiar gafas 55b9e891 4886 4f41 864d ca178ed3a1b0

Je fietsbril schoonmaken en verzorgen

Net als fietsen en fietskleding hebben brillen ook verzorging, reiniging en onderhoud nodig. Het is van essentieel belang te weten hoe we ze moeten beschermen, waar we ze moeten laten als we ze afdoen en vooral hoe we ze veilig en op de juiste manier kunnen schoonmaken. Laten we niet vergeten dat ze niet alleen een standaard accessoire zijn om onze look op de fiets compleet te maken, maar dat hun belangrijkste rol is om onze ogen te beschermen tegen zon, wind, water, stof, vuil en insecten. Volg deze tips om je bril goed te verzorgen:

Bescherm je fietsbril goed

Bewaar hem, indien mogelijk, in het hoesje, want dat is de veiligste plaats. Zo voorkom je dat hij bekrast raakt door andere voorwerpen of dat je hem beschadigt bij een val. 

Het etui is ook erg handig, want het helpt krassen of stoten als gevolg van een val te voorkomen, maar er is een grens aan de bescherming die het kan bieden, want het is niet zo hard als het hoesje.

Laat hem niet rondslingeren in de auto en laat hem niet vallen waar je maar wilt zodra je thuiskomt, want je loopt het risico erop te gaan zitten of hem per ongeluk te laten vallen wanneer je andere dingen verplaatst.

Het hoesje is de beste optie voor onderweg, maar er zijn ook een paar trucjes om ruimte te besparen in je koffer of rugzak. Een daarvan is de bril in je fietsschoenen te stoppen (hoewel niet alle modellen fietsbrillen in een schoen passen); de andere, meer universele, is je helm te gebruiken en de bril erin te stoppen, in zijn etui of microvezel zakje. Als de helm ons hoofd beschermt, beschermt hij ook de bril.

Waar laat ik mijn bril als ik hem af moet zetten tijdens het fietsen?

gafas 1

Een fietsbril moet blijven waar hij hoort, namelijk op het gezicht om de ogen te beschermen, maar soms moeten we hem om verschillende redenen afzetten. In dat geval kunnen we ze in de voor- of achterventilatieopeningen van de helm plaatsen (meestal passen ze beter ondersteboven, maar dat hangt van de helm af). 

gafas

Als je een aero-helm hebt en je de bril niet in de ventilatieopeningen kunt stoppen, kun je hem dragen alsof je ogen achter in je nek hebt. Een andere optie is om hem aan de achterkant van de hals van je wielershirt te hangen. We raden af om hem aan de voorkant van je wielershirt te hangen, omdat hij er dan gemakkelijk af kan vallen.

Nat reinigen

Alles wat je nodig hebt is lauw water, ongeveer 35 ºC, en schone handen. Houd de bril onder de kraan en laat het water al het vuil verwijderen. Gebruik geen afwas- of wasmiddel, want die bevatten oplosmiddelen en chemicaliën om vet te verwijderen en kunnen de lenzen beschadigen. Je kunt een neutrale, geurvrije zeep gebruiken, maar dat raden wij af; ten eerste omdat een flinke plens water voldoende is, en ten tweede omdat je zou kunnen denken dat je handzeep veilig is om te gebruiken terwijl dat in werkelijkheid niet zo is. Gewoon, voor de zekerheid.

Zodra al het vuil van de lenzen is gewassen, droog je de lenzen eerst af om er zeker van te zijn dat ze schoon zijn, anders kan er vuil op de lenzen achterblijven en deze bekrassen. Schud vervolgens zoveel mogelijk overtollig water van de lenzen. Je kunt de lenzen ook zachtjes tegen je lichaam tikken, terwijl je ze bij een pootje vasthoudt.

Gebruik het microvezelzakje of -doekje om de bril te drogen, maar zorg ervoor dat hij schoon is. Gebruik geen keukenpapier, toiletpapier, katoenen doeken, enz. omdat deze stoffen harde vezels kunnen bevatten die de lenzen kunnen beschadigen. Je kunt een föhn op de koude stand zetten, maar stel de lenzen niet bloot aan hitte.


Het vuil aan de buitenkant is duidelijk zichtbaar, maar de
gleuven in het frame waar de lens in worden geklemd kunnen ook vol zitten met vuil en zout van het zweet, dus het is een goed idee om zo nu en dan de lenzen uit te nemen, de gleuven schoon en droog te maken en ze er weer in te doen.

Als het frame, de rubberen bandjes op de slapen en het neuskussentje erg vuil zijn, verwijder dan de lens dan en was hem met water en zeep. Plaats hem terug als je klaar bent. De beste droogmethode is met de koude stand van een föhn.

Hoewel er veel vloeibare reinigingsmiddelen zijn die in kleine flesjes worden geleverd en op verschillende manieren kunnen worden gebruikt, mag je ze niet gebruiken zonder de lenzen eerst onder stromend water te hebben gewassen om overtollig vuil te verwijderen.

Droog reinigen

We hebben net onze bril schoongemaakt en we hebben hem alweer vies gemaakt met onze vingers, met vingerafdrukken op de lenzen. Het is ons allemaal wel eens overkomen. Om de vingerafdrukken te verwijderen, kunnen we een microvezeldoekje of -zakje gebruiken, zorg ervoor dat het schoon is. Als zacht wrijven de vlek niet verwijdert, adem je op het glas en veeg je het nogmaals af. Dit is de klassieke en ook de meest doeltreffende methode.

Hoe voorkom je dat je bril beslaat?

De meeste fietsbrillen zijn voorzien van een dun laagje om het beslaan tegen te gaan dat ons zicht vertroebelt, maar toch heeft iedere fietser dit probleem wel eens ondervonden bij het stoppen of langzaam rijden, vooral in de winter of bij lage temperaturen. Het is vergelijkbaar met wat er met autoruiten gebeurt. Dit gebeurt omdat de warmte die ons gezicht afgeeft een temperatuurcontrast veroorzaakt, waardoor het vocht in de lucht in nevel verandert. Wat doen we in de auto? We zetten het ventilatiesysteem aan om een luchtstroom op het raam te laten blazen. Wat kunnen we op de fiets doen? We kiezen een bril met anti-condens ventilatiegaatjes zoals het DrySky-systeem dat in alle fietsbrillen van Siroko zit. Dergelijke ventilatiegaatjes zijn ontworpen om de warme lucht er doorheen te laten ontsnappen, zodat een beslagen lens wordt voorkomen. Anderzijds verdwijnt het beslaan zodra we weer beginnen te trappen, weer snelheid maken of de bril iets van onze ogen af bewegen.

Als je online zoekt of rondvraagt onder fietsers, vind je een heleboel trucs die het probleem van beslaan zouden oplossen: vaatwasser, zeep, scheerschuim, azijn en zelfs je eigen speeksel. Wij raden ze geen van allen aan. Ten eerste omdat we onszelf zouden tegenspreken, nadat we je eerder hebben verteld dat je deze producten niet moet gebruiken om je brillen lenzen te wassen. En ten tweede, omdat we ze allemaal hebben uitgeprobeerd op een paar zeer oude lenzen die snel beslaan en geen van de trucs werkte. 

Een goede ventilatie van de lenzen is belangrijker dan welke huis,- tuin,- en keukentruc dan ook. In elk geval zijn er gemakkelijk speciale anticondensmiddelen te vinden om beschadiging van de lens te voorkomen en de dunne anticondenscoating waar we het eerder over hadden, te herstellen.

Over trucs gesproken, een daarvan is het gebruik van tandpasta om een bekraste lens te repareren. Probeer het maar niet, dat hebben wij al voor je gedaan. Het werkt niet. Met al die ongelooflijke toepassingen van tandpasta, weet ik niet meer in welk gangpad van de supermarkt ik het moet zoeken – schoonmaakmiddelen of persoonlijke verzorging?

Laat een reactie achter

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd *

Aanbevolen artikelen