Cover BF nueva

Kortingen, hebberigheid en delirium: de geschiedenis van Black Friday

Het is weer Black Friday, dus zullen we het eens hebben over de oorsprong van deze dag? Veel fanatieke shoppers hebben waarschijnlijk geen idee waar al deze ophef over aanbiedingen, verkoopwoede en eindeloze promo’s vandaan komt. Laten we eens wat dieper ingaan op Franklin D. Roosevelt en wat hij met deze hype te maken heeft. Geloof ons, je zult versteld staan van het echte verhaal van Black Friday en iedereen die erbij betrokkenen was.

Laten we eens helemaal teruggaan in de tijd, naar de 19e eeuw. Je zou kunnen denken dat Black Friday zijn oorsprong vindt in de uitverkoop na Thanksgiving om de voorraden op te ruimen vóór Kerstmis. Het eerste gebruik van de term heeft echter een donkerdere (of lichtere, afhankelijk van hoe je het bekijkt) oorsprong, gerelateerd aan goudspeculatie en de financiële crisis die uitbrak op vrijdag 24 september 1869 in de Verenigde Staten. Ja, je leest het goed: 1869. Niet bepaald de periode waarin je je oma in de rij voor een Walmart zou verwachten.  

Screenshot 27

Een ander gebruik van de term “Black Friday” werd in de jaren 1960 bedacht door de politie van Philadelphia en Rochester om de chaos in auto’s en voetgangers te beschrijven die zich de dag na Thanksgiving voordeed als gevolg van de eerste dag van de kerstinkopen en de Army-Navy football game. Ik weet zeker dat de politie van toen zich niet kon voorstellen wat er daarna zou gebeuren. Hoe zouden ze die gekke klanten genoemd hebben die in rijen stonden te dringen en te duwen, klaar om te vechten voor 10% korting op een tv? Gekke vrijdag?

De gewoonte om de intensieve winkelperiode op deze specifieke datum te beginnen, gaat terug tot het begin van de 20e eeuw en de warenhuizen zoals Eaton’s of Macy’s die de Kerstparade sponsorden op Thanksgiving Day. Kerstmis stond voor de deur en ze vertelden de Kerstman waar hij zijn elfen naartoe kon sturen om inkopen te doen.


Tussen de parades en de chaos in de winkelstraten begon de term aan te slaan. Het was een blijvertje. Niet alleen bij de politie, maar vooral in de media en bij winkeliers. Bovendien was de term voor veel mensen heel logisch, want dit waren de dagen dat hun cijfers van rood naar zwart zouden gaan. De jaarlijkse omzetcijfers begonnen op te lopen.

Over cijfers gesproken, laten we eens kijken naar enkele recente cijfers. In 2022 brak Black Friday zijn eigen record in de Verenigde Staten. Shoppers gaven 9,12 miljard dollar uit, volgens Adobe Analytics. En dat alles zonder wachtrijen, gedrang en gevechten. In 2022 ging slechts 32% van de ondervraagden in de VS fysiek winkelen. Dat is 9% minder dan in 2021. De COVID-19 pandemie versnelde de verschuiving naar online winkelen die al sinds 2003/2004 aan de gang was. Deze trend leidde tot Cyber Monday in 2005, dat succesvoller werd dan Black Friday zelf, met 11,3 miljard dollar die in 2022 in de VS werd uitgegeven tijdens deze enorme online shopping holiday. Eindeloze rijen en mensen die voor winkelcentra kamperen om de beste deals te scoren behoren tot het verleden. 

Net als de taferelen van rennende en vechtende mensen buiten en in winkels tijdens de uitverkoop. Neem deze man in Vancouver die zich opeens Indiana Jones voelde en zijn riem als zweep gebruikte bij de ingang van een Adidas-winkel. Te oordelen naar de manier waarop het in de pers werd geportretteerd, werd dit fenomeen langzaam maar zeker weer een traditie tijdens de feestdagen. Hé, het is weer Black Friday met gevechten, gearresteerde mensen, tasers… Happy Holidays, Amerika!


En hier zijn we dan, in een tijdperk waarin Black Friday ironisch genoeg de online versie is geworden die zich uitstrekt tot ver voor en na Thanksgiving. Met zoveel informatie en aanbiedingen binnen handbereik is het makkelijk om te vergeten waar het allemaal vandaan komt. Sommige mensen zouden zeggen dat het gewoon een dag is om te winkelen en goede deals te scoren. Maar voor anderen is het een cultureel fenomeen, een weerspiegeling van onze samenleving en hoe het consumentisme onze tradities en feestdagen heeft gevormd. 

Onthoud in welke tijd van het jaar je je bevindt en wat het nog niet zo lang geleden betekende. Waardeer wat je hebt gespaard, maar ook wat je al hebt. En vergeet niet te glimlachen en dankbaar te zijn voor degenen die, bij Siroko net als bij elk ander merk, deze dag/week/maand mogelijk maken. Denk aan de productontwerp- en marketingmedewerkers die maandenlang hebben gewerkt om jouw wensen te vervullen, de persoon die het pakket bij je aflevert of de persoon die je ontvangt in een winkel, en al die elfjes die meewerken aan het productieproces en de mensen in de magazijnen van Siroko die ervoor zorgen dat je op tijd en op de juiste manier ontvangt wat je hebt besteld.

Laat een reactie achter

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd *

Aanbevolen artikelen