lana merino man

Merinowol in fietskleding: natuurlijk goed

Als je je ooit hebt afgevraagd waarom merinowol wordt gebruikt voor sokken, wielershirts, thermische ondershirts en andere fietskleding, zijn hier 10 redenen waarom deze natuurlijke vezel een uitstekend alternatief is voor synthetische vezels:

Thermoregulerende eigenschappen

Het houdt je warm als het koud is en koel als het warm is. Hetzelfde doet het voor schapen als het winter of zomer wordt.

srx pro team base layer women lifestyle estudio 05 v1

De vezels van Merinoschapenwol zijn zeer dun, gekruld en gegolfd, tot wel 40 plooien per cm. Hierdoor ontstaan luchtkamers die lichaamswarmte vasthouden en een isolerende barrière vormen tegen de koude buitentemperaturen. Bovendien werkt de hoge vochtabsorptie (tot een derde van het eigen gewicht) uitstekend bij lage temperaturen, niet alleen omdat het de huid droog houdt, maar ook omdat wol opwarmt als het vocht absorbeert. Deze absorptiewarmte ontstaat in een exotherm proces waarbij wol en watermoleculen tegen elkaar botsen, waarbij energie vrijkomt.

Het klinkt misschien gek om in de zomer een kledingstuk van merinowol te dragen, maar wol zelf geeft geen warmte af. Dezelfde luchtkamers die isoleren tegen de kou, isoleren ook tegen de warmte. Maar genereert ons lichaam warmte als we fietsen? Ja, dat doet het. Het verkoelende effect van merinowol is te danken aan de volgende twee eigenschappen:

Vochtopname

Hygroscopie. En wat betekent dat? Hoe zit het met die kleine zakjes met de tekst “silicagel” die ook in verpakkingsdozen zitten? Nou, silicagel is ook hygroscopisch, net als merinowolvezels. Dit betekent dat de wol vocht van het lichaam absorbeert, het opslaat zodat de huid droog blijft en, omdat het ademend is, het naar buiten afvoert. Als het buiten warm is, droogt het snel en wordt het verkoelende effect bereikt doordat het lichaam kan blijven zweten.

Ademend vermogen

Vergeleken met synthetische vezels, zoals polyester, is merinowol 30 keer meer ademend. Dit komt doordat transpiratie plaatsvindt in de vezels van merinowol zelf, waardoor de lucht op natuurlijke wijze kan stromen, terwijl dit bij synthetische vezels afhankelijk is van de grootte van de poriën tussen de vezels.

image 10

Antimicrobiële eigenschappen

Merinowol voorkomt de groei van bacteriën op drie manieren: 

  • Het schilferige oppervlak van de vezel voorkomt dat bacteriën zich eraan hechten.
  • Dankzij zijn uitstekende vochtabsorptie en ademend vermogen voorkomt het dat zweet zich ophoopt op de huid.
  • Merinowol is in feite schapenhaar en bestaat daarom hoofdzakelijk uit een vezelige proteïne die keratine wordt genoemd en die onder andere als een beschermende barrière tegen micro-organismen fungeert.

Geurbestendig en waterafstotend

Bacteriën zijn verantwoordelijk voor nare geurtjes. Ze houden van warme en vochtige omgevingen. Zoals we zojuist hebben geleerd, voorkomt merinowol hun verspreiding en absorbeert het bovendien vocht en is het ademend, zodat het sneller droogt. Er zijn dus minder bacteriën en minder onaangename geurtjes in de kleding en op de huid.

Cross section of merino fibre

De epicuticula is de buitenste laag van de merinowolvezel, waar vetzuren en eiwitten naar buiten gerichte verbindingen vormen, waardoor het oppervlak hydrofoob en waterafstotend wordt.

Bestendig en duurzaam

Merinowol is niet perfect. Het is niet zo sterk als nylon, polyester of andere synthetische vezels. Deze bieden daarentegen minder ademend vermogen, absorptie van zweet en weerstand tegen geurtjes dan merinowol. Geen van beide is perfect, dus we zullen meestal verschillende mengsels van de bovengenoemde stoffen aantreffen in kledingstukken. 

De duurzaamheid hangt af van de manier waarop we onze kledingstukken verzorgen. Maar aangezien kleding van merinowol niet snel stinkt en minder vaak gewassen hoeft te worden dan kleding van synthetische vezels, zal zij logischerwijs langer meegaan.

Veelzijdigheid

Dankzij zijn thermoregulerende eigenschappen kan merinowol in elk seizoen worden gedragen, of het nu warm of koud is.

De combinatie van merinowol met andere vezels verbetert en versterkt de eigenschappen van fietskleding, waardoor deze veelzijdiger wordt en geschikt is voor verschillende temperatuurbereiken.

Comfort

Wie ooit een thermisch ondershirt, trui, sokken of jas van merinowol heeft geprobeerd, weet dat het zachte en warme gevoel van de uiterst dunne en lichte vezels op de huid onovertroffen is.

image 11

Goed voor je huid

In de eerste plaats jeukt merinowol niet omdat het zo dun is (tussen 17 en 23 micron) dat het ver verwijderd is van de grens waarbij het menselijk lichaam dit onaangename gevoel begint te ervaren (25 micron). Als dit niet het geval zou zijn, zou merinowol de kwaliteit van de slaap niet verbeteren in vergelijking met andere stoffen zoals katoen of polyester zoals uit dit onderzoek bleek.

Wat allergieën betreft, heeft deze hele theorie veel te maken met wol van lage kwaliteit die jeuk en huidirritatie veroorzaakt. Maar “uit huidig bewijsmateriaal blijkt niet dat wolvezel een cutaan allergeen is”. Integendeel, het lijkt erop dat alle tot nu toe genoemde eigenschappen het tot een natuurlijke behandeling tegen eczeem maken en de symptomen ervan verminderen.

Bovendien is het vermeldenswaard dat, afhankelijk van de dichtheid van het merinoswolweefsel, het UV-bescherming kan bieden tot 50 UPF.

Milieuvriendelijke grondstof

Laten we eerlijk zijn, alle textielproductie laat een voetafdruk achter op onze planeet, maar sommige meer dan andere. Synthetische vezels worden gemaakt van aardolie polymeren en zijn verantwoordelijk voor 1,35% van de wereldwijde consumptie van fossiele brandstof. Wol daarentegen is afkomstig van schapen die één keer per jaar worden geschoren, waarna hun vacht weer aangroeit, waardoor wol een hernieuwbare grondstof is. Als je je zorgen maakt over het welzijn van de dieren, wees dan gerust: de scheerders zijn experts op dit gebied en zij berokkenen de schapen geen schade.

image 12

We gaan niet liegen en beweren dat wol het milieu niet vervuilt, want in het hele proces, van het fokken van de schapen tot het moment dat een pakje met een thermisch ondershirt bij je thuis aankomt, wordt een ecologische voetafdruk gegenereerd. De voordelen van merinowol zijn dat het herbruikbaar en 100% biologisch afbreekbaar is. 

Omdat het antibacterieel en geurbestendig is, hoeft het niet te vaak gewassen te worden, wat helpt om energie te besparen. Maar het allerbelangrijkste is dat het geen microplastics produceert zoals synthetische vezels dat doen elke keer dat we ze wassen. Die minuscule plastic deeltjes zijn overal, zelfs in de menselijke placenta.

mid adult woman cycling in field with sheep new z 2021 11 17 01 49 09 utc

Tot slot een zeer vermeldenswaardig feit: de productie van merinowol houdt de mensen op het platteland, waardoor wordt voorkomen dat dorpen ontvolken en verlaten worden en grote stukken land, waar zonder het grazen van de schapen de velden vol brandstof voor bosbranden komen te zitten. Als je het bekijkt vanuit het standpunt van de fietser: Op een bepaalde manier helpt fietskleding van merinowol om voor de natuur te zorgen en de wegen en paden schoon te houden, zodat we er allemaal over kunnen fietsen.

1$s reacties op “Merinowol in fietskleding: natuurlijk goed”

  1. Hallo,

    Bij deze een vraag over die merinowol, die in jullie kleding zit:
    ik heb foto’s en filmpjes gezien waar de schapen zeer wreed worden geschoren,
    maar dat is hier dus niet het geval…?

    Alvast dank,
    Kim Soepnel

  2. Hallo,
    bij deze een aanvulling van mijn vorige mailtje:

    https://www.youtube.com/watch?v=kth4Z6YDF3Y

    Vr.Groet,
    Kim

    1. Siroko

      Hallo Kim,

      Dat klopt, het proces waar je naar verwijst heet “mulesing”, waarbij de schapen worden verminkt om parasieten te voorkomen. De wol die wij gebruiken heeft een certificering die garandeert dat het geen “mulesing” wol is.

      Hartelijk dank!
      Vriendelijke groeten

Laat een reactie achter

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd *

Aanbevolen artikelen