Fietsen is een van de meest duurzame sporten, maar laten we eerlijk zijn, alles wat we doen heeft een ecologische voetafdruk en fietsen is niet anders. Elke stap heeft een impact: van het fabricageproces van de fiets zelf tot de verpakkingen van energiegels of repen waar we tijdens het fietsen van snacken. Daarom moeten we ons best doen om nog duurzamer te worden door deze eenvoudige gewoonten over te nemen om het milieu te helpen beschermen:
- Gooi wikkels van snacks niet zomaar ergens weg. Als je een gel of reep hebt meegenomen, bewaar het wikkel dan in je zak of onder je wielershirt of jas en gooi het in de prullenbak als je klaar bent met eten. Nog beter is het om zelfgemaakte gels of repen te maken in herbruikbare verpakkingen (DIY-Recepten voor Fietsers). Als je een fietser ziet die de verpakking weggooit, vertel hem dan vriendelijk dat wat hij net heeft gedaan fout is. Het is niet omdat de profs het doen, dat het goed is. En als ze het doen omdat ze het de profs hebben zien doen, waarom gooien ze de bidons dan ook niet weg? Dat is een ander verhaal, nietwaar?
- Kraanwater is een betere keuze dan water uit flessen. Als je de bidon vult, gebruik dan kraanwater. Als je onderweg moet bijvullen, ga dan op zoek naar een drinkfontein of vraag in een café of je de bidon met kraanwater kunt laten vullen. Het is gratis, zit niet in een plastic flesje en is op de meeste plaatsen net zo goed of zelfs beter dan flessenwater.
- Gebruik milieuvriendelijke reinigings- en onderhoudsproducten zoals de zeep om je fiets schoon te maken, olie, wax en ontvetter. Er zijn genoeg opties voor een vergelijkbare prijs als niet-eco producten. Je kunt ook zelf producten maken, bijvoorbeeld een ontvetter. Gebruik: sap van 1 citroen, 2 eetlepels zuiveringszout en een halve liter heet water. Doe het in een spuitfles en begin met ontvetten.
- Verzorg je fiets en de onderdelen ervan om ze langer mee te laten gaan. Door je fiets schoon en in goede staat te houden, verleng je de levensduur. Dit geldt met name voor de aandrijving (ketting, kettingbladen, trapas, cassette en derailleur) en de onderdelen die draaien en gelagerd zijn, zoals pedalen, traplager, balhoofdstel en wielnaven. Een bezoek aan een fietsenmaker en regelmatig schoonmaken helpen je om minder geld uit te geven aan nieuwe onderdelen. Door slijtage en uitgaven te beperken, kun je duurzamer op pad.
- De juiste bandendruk. Zorg ervoor dat je fietsbanden de juiste spanning hebben, afhankelijk van je gewicht, om hun levensduur te verlengen. Als er niet genoeg lucht is, is er meer wrijving en dus meer slijtage, wat betekent dat je de banden eerder zult moeten vervangen. Dit kan worden voorkomen door voor elke rit de bandenspanning te controleren – een heel eenvoudige milieuvriendelijke gewoonte die je ook sneller zal doen rijden. Als de band versleten is, gooi hem dan niet gewoon in de prullenbak. Breng ‘m naar een recyclagefaciliteit, een autobandenwinkel, of kijk eens naar oplossingen zoals Green Guru of Velorim, of ga naar een plaatselijke winkel om hem te laten recyclen. Je kunt ook inspiratie opdoen en je band een tweede leven geven door er een riem, stoel, deurmat of sleutelhanger van te maken.
- Repareren = recyclen. Hoewel binnenbanden erg goedkoop zijn, is het toch voordeliger en milieuvriendelijker om een lekke band te plakken dan de lekke band weg te gooien en een nieuwe te gebruiken. Je hoeft de binnenband niet onderweg al te plakken, tenzij je op dezelfde dag meerdere keren lek bent gereden. Het is het beste om de lekke binnenband onderweg te vervangen en, eenmaal thuis aangekomen, het lek te repareren. Voor het verwisselen van de binnenband is een kleine handpomp een groenere oplossing dan CO2-patronen. Binnenbanden met meerdere gaatjes zijn het bewijs van pech maar ook van vele kilometers. Je kunt de binnenbanden recyclen volgens dezelfde richtlijnen als voor buitenbanden. Als je recycling tot het uiterste wilt doorvoeren, en je hebt wat doe-het-zelf vaardigheden, dan kun je zelfs een aantal van deze geweldige ideeën gebruiken
- Fietstoerisme. Toerisme heeft een enorme ecologische voetafdruk. Zelfs als we naar andere streken of landen reizen om te fietsen, komen we er met de auto of het vliegtuig. Onze vakantieplannen heroverwegen en de fiets kiezen als enig of belangrijkste vervoermiddel is uiterst belangrijk. Er is veel informatie te vinden over fietstochten, bijvoorbeeld EuroVelo, dat veel verschillende routes van in totaal meer dan 45.000 km door Europa aanbiedt. Een andere manier om de impact van toerisme te verminderen is sightseeing en je per fiets door de stad of regio te verplaatsen. Fietsverhuur is een geweldige optie die zich gemakkelijk aanpast aan ieders behoeften. Het hangt er allemaal vanaf hoe fietsvriendelijk de stad is. Laten we eerlijk zijn, een toerist zal zeker meer zin hebben om in Kopenhagen op de fiets te stappen dan in Madrid.
- Lampjes op oplaadbare batterijen. Zowel voor- als achterlichten zijn essentiële accessoires die ons zicht op de weg verbeteren, waarbij de laatste het vaakst worden gebruikt. Daarom is het een goed idee om lampen met oplaadbare batterijen aan te schaffen in plaats van lampen met vervangbare batterijen. En als onze lamp op gewone vervangbare batterijen werkt, is het beter om oplaadbare batterijen te gebruiken dan batterijen voor eenmalig gebruik. Je kunt zelfs kiezen voor fietslampjes op zonne energie met geïntegreerde zonnepanelen.
- Kies voor duurzame merken. De mode-industrie is een van de meest vervuilende sectoren, daarom moeten we kiezen voor merken die zich inzetten om hun milieu-impact te verminderen door middel van een zero-emissie beleid. Dit is ook onze missie bij Siroko, want we zijn voortdurend op zoek naar nieuwe manieren om een nog groener en milieuvriendelijker merk te worden. We gebruiken duurzame en duurzame materialen zoals merinowol dat voldoet aan de Responsible Wool Standard (RWS) in onze fiets ondershirts of Mersamid® gerecycled plastic in de monturen van onze sportzonnebrillen. We ontwerpen onze producten om hun duurzaamheid te verhogen. We kiezen transportbedrijven die hun leveringsroutes optimaliseren om de CO2-uitstoot te verminderen. We gebruiken gerecycled karton en plantaardige inkten in onze verpakkingen en we hebben een afvalverwerkingsproces geïmplementeerd in ons magazijn waardoor het efficiënt naar recyclingcentra kan worden vervoerd. En bovenal werken we samen met fabrikanten en leveranciers die dezelfde zorg voor het milieu hebben.
- Verantwoorde en duurzame consumptie. Merken zijn niet de enigen die het milieu moeten respecteren. Als consumenten kunnen we ook verantwoorde keuzes maken en vermijden dat we bijdragen tot de aantasting van het milieu. We moeten twee keer nadenken en beslissen of we echt nodig hebben wat we gaan kopen, en kiezen voor een less-is-more-houding. Het heeft geen zin voor een milieuvriendelijk merk te kiezen als we meer kopen dan we nodig hebben of niet goed voor de producten zorgen. Net als bij fietsen en hun onderdelen, zal de zorg voor kleding en accessoires hun levensduur verlengen. We moeten ook alle verpakkingen recycleren en in de daarvoor bestemde containers deponeren of ze een tweede leven geven, zoals veel Siroko-klanten doen met onze zakken en dozen.