Je verplaatsen in de stad is steeds vermoeiender en duurder geworden. Naast de tijd die we in de auto of in het openbaar vervoer doorbrengen, zijn de inflatie en de benzineprijzen gestegen, waardoor het woon-werkverkeer nog vervelender is geworden. Maar als we iets geleerd hebben sinds maart 2020, dan is het dat er voor dit alles een snel, betaalbaar, leuk en gezond alternatief bestaat: de fiets.
Steeds meer mensen fietsen in de stad. Dit is een trend die Siroko wil omarmen met onze Sidney stadsfiets. Een single speed model (om te bouwen tot fixie) is een eenvoudige en praktische manier om je levensstijl te veranderen zonder te hoeven schakelen. In deze post lees je de voordelen van een fiets zonder versnellingen/fixie, maar vandaag willen we ons concentreren op waarom het belangrijk is om over te stappen, hoe je dat doet en wat je (behalve de fiets) nodig hebt om je veilig door de stad te verplaatsen.
REDENEN OM JE FIETS TE GEBRUIKEN IN DE STAD
Er zijn drie belangrijke redenen om te kiezen voor de fiets om je door de stad te verplaatsen:
Geld besparen
Vooral als je de auto laat staan. Door te kiezen voor de fiets om naar het werk of naar school te gaan en voor korte ritten, bespaar je ongeveer 180 euro per maand (rekening houdend met benzine en bandenslijtage als je 1000 km per maand aflegt om alleen naar het werk te gaan en voor korte ritten).
Tijd besparen
Op twee manieren:
- Op korte ritjes. Met de auto in een stad rondrijden betekent veel tijd verliezen in files en zoeken naar een parkeerplaats. Een fiets is ook sneller dan het openbaar vervoer omdat je een directere route kunt kiezen.
- De tijd die je fietst telt als je dagelijkse beweging. Je hoeft niet zo vaak naar de sportschool of te sporten om in vorm te blijven. Bovendien bespaar je geld op het lidmaatschap van de sportschool.
Verbeter je gezondheid en bescherm het milieu
De WHO raadt aan om ten minste 150 minuten per week matig of 75 minuten intensief te bewegen. Naast het beperken van de hoeveelheid tijd die je zittend doorbrengt, is dit het minimum voor elke volwassene tussen de 18-64 jaar om een gezondere levensstijl te leiden. Door van maandag tot en met vrijdag 30 minuten te fietsen naar het werk, naar school of voor ontspanning, haal je dit minimum al.
Uit dit dit onderzoek van Oxford University blijkt dat als de gemiddelde burger slechts één dag per week overstapt van de auto op de fiets, de CO2-uitstoot met 67% zou dalen. Meer fietsen = minder verkeer en vervuiling = betere luchtkwaliteit in de stad en betere gezondheid van haar inwoners en bezoekers = lagere kosten voor gezondheidszorg. Investeren in infrastructuur die fietsen aanmoedigt, is dus in feite investeren in de algemene gezondheid.
REGELS VOOR FIETSEN IN DE STAD
Het stadsverkeer kan angstaanjagend zijn, zelfs voor ervaren fietsers. Als je nog nooit op een fiets hebt gezeten, wen er dan eerst aan om je zekerder te voelen. Het voordeel van een fiets zonder versnellingen voor beginners is de eenvoud: Het komt neer op trappen en remmen.
Zoek naar fietspaden of gebieden met weinig verkeer, vooral in het weekend, om vertrouwen op te bouwen. Leer de route(s) kennen die je wilt nemen, zodat je de potentiële gevaren begrijpt. Tip: Soms is het beter om een omweg te nemen om problemen te vermijden. Uiteindelijk zul je inzien (althans dat hopen we) dat fietsen in de stad minder gevaarlijk is dan je had gedacht.
Dit gezegd zijnde, volgen hier vier tips om een verantwoordelijke fietser te zijn:
Hou je aan de verkeersregels
En dan bedoelen we zowel verkeersborden die voor alle voertuigen gelden als fietsspecifieke regels en voorschriften.
Blijf van de stoepen af
In sommige landen is het toegestaan om op de stoep te rijden, in andere landen is het verboden. Maar het is niet alleen een kwestie van juridische kwesties, het is ook een kwestie van veiligheid, voor voetgangers en voor jezelf.
Geef richting aan en koop een fietsbel
Gebruik je armen om aan andere voertuigen aan te geven wat je gaat doen. Laat je horen met een fietsbel, zodat voetgangers of andere fietsers je kunnen horen naderen.
Gebruik je mobiele telefoon en hoofdtelefoon niet
Het gebruik van een mobiele telefoon of andere apparaten in de auto kan de bestuurder afleiden en een ongeluk veroorzaken; hetzelfde geldt voor fietsers. Koptelefoons zijn in sommige landen weliswaar toegestaan, maar kunnen in de stad gevaarlijk zijn omdat je niet hoort wat er om je heen gebeurt.
ESSENTIËLE UITRUSTING OM IN DE STAD TE FIETSEN
Afhankelijk van het soort ritje (lang, middellang of kort), het weer en persoonlijke omstandigheden, heb je sommige of zelfs al deze accessoires nodig.
Fietsverlichting
Het is even belangrijk om te zien als om gezien te worden. Zorg voor een set lampen die is afgestemd op jouw behoeften. In deze blogpost vind je alles wat je moet weten over fietsverlichting.
Kleding met reflecterende details
Vooral als je ‘s avonds fietst of als er weinig licht is (bijvoorbeeld als je vroeg opstaat om naar school of je werk te gaan). Als dit niet het geval is, is een eenvoudig felgekleurd fietsvest zoals deze Langkawi alles wat je nodig hebt. Je kunt ook reflecterende elastieken krijgen voor je onderarmen, enkels of taille. Ze zijn zeer praktisch en gemakkelijk online verkrijgbaar.
Fietshelm
Afhankelijk van waar je woont, kan het gebruik ervan verplicht of vrijwillig zijn. Controleer wat de relevante wetten zijn in je land, om problemen te voorkomen.
Fietsslot
Niet elke stadsfietser heeft een slot nodig. Als je je fiets zowel thuis als op het werk veilig en goed beschermd kunt stallen, is het nauwelijks nodig. Maar het is wel een must als je je fiets op straat moet laten staan. Hoe langer je fiets op straat staat, hoe beter slot je nodig hebt.
Spatborden en spatlappen
Wonen in Londen is niet hetzelfde als wonen op Ibiza, daarom is de beslissing om al dan niet spatborden te gebruiken afhankelijk van waar je woont of werkt. Bekijk deze blogpost voor meer informatie over de verschillende soorten spatborden en spatlappen.
Reparatiesetje
Bandenlichters, binnenbanden, een pomp en een multitool met een kettingbreker vormen samen de essentiële kit. De meest praktische manier is om het in de rugzak of tas te stoppen die je normaal gebruikt om door de stad te gaan, hoewel als je een zadeltas hebt die je gemakkelijk op de fiets kunt zetten en eraf kunt halen, dat ook een prima optie is.
Een gereedschapskit is nutteloos als je niet weet hoe je een lekke band moet repareren. Dat is zo’n beetje alles wat je moet leren op een fiets zonder versnellingen zoals de Sidney, ontworpen om mankementen en onderhoud tot een minimum te beperken.
WAT IS EEN REDELIJKE AFSTAND OM MET DE FIETS NAAR HET WERK TE GAAN?
Hier is geen gemakkelijk, universeel antwoord op te geven, want er moet rekening worden gehouden met een hele reeks factoren: de conditie van de fietser, fietservaring, persoonlijke omstandigheden, het soort tocht, de beschikbare tijd, het terrein, het klimaat van het gebied, de beschikbare infrastructuur in de stad en de omgeving…
Een fietstocht van 8-10 km duurt gemiddeld 35 minuten, maar er zijn fietsers die dezelfde afstand sneller afleggen omdat ze in goede conditie zijn, terwijl anderen, zelfs in goede conditie, er langer over doen door een moeilijker terrein of gebrek aan infrastructuur. Niet elke stad is immers zoals Amsterdam of Kopenhagen.
Je eigen persoonlijke ervaring met ritjes door de stad met de auto, het openbaar vervoer of lopend kan een indicatie zijn van hoe lang je erover zult doen en welke uitdagingen een fietstocht met zich mee kan brengen. Als je bovendien een applicatie gebruikt die zo wijdverbreid is als Google Maps, kun je routes samenstellen op basis van je voorkeuren en meteen de afstand en tijd bij benadering te weten komen. De volgende stap is om het eens te proberen. Stap gewoon op de fiets om te ontdekken dat wat je voor onmogelijk en gevaarlijk hield, eigenlijk veilig en haalbaar is. Het is tijd voor verandering, laten we op de fiets stappen!