Cover 198

UPF: De zonbescherming van fietskleding

Terwijl je door de Siroko webshop navigeert, vraag je je vast af: wat is UPF in onze productbeschrijvingen en wat betekent UPF 50+ eigenlijk voor jou?

UPF, of Ultraviolet Protection Factor, geeft aan hoeveel ultraviolette (UV) straling door een stof wordt geblokkeerd. Het is vergelijkbaar met SPF (Sun Protection Factor) van zonnebrandcrème, maar kleding behoudt zijn bescherming veel langer dan de aanbevolen 2 uur voor het opnieuw aanbrengen van zonnebrandcrème. UPF-niveaus tonen hoe effectief een kledingstuk de huid beschermt tegen schadelijke UV-straling (zowel UVA als UVB).

UPF wordt bepaald door laboratoriumtests die meten hoeveel UV-straling door de stof gaat. Bijvoorbeeld, een UPF van 50 betekent dat slechts 1/50 van de UV-straling de stof kan doordringen, oftewel slechts 2% van de UV-stralen komt erdoorheen.

image

Afhankelijk van het materiaal kunnen we de volgende UPF-classificaties tegenkomen:

  • UPF 15-24: Goed beschermingsniveau. Blokkeert 93,3% tot 95,9% van de UV-stralen.
  • UPF 25-39: Zeer goed beschermingsniveau. Blokkeert 96,0% tot 97,4% van de UV-stralen.
  • UPF 40-50+: Uitstekend beschermingsniveau. Blokkeert 97,5% tot meer dan 98% van de UV-stralen.

Factoren die de UPF-classificatie van kleding beïnvloeden

  1. Type stof: Dichtere, strak geweven stoffen hebben vaak een hogere UPF. Bijvoorbeeld, polyester en nylon blokkeren over het algemeen meer UV-stralen. De UPF-classificatie van linnen en katoen hangt daarentegen af van hoe deze geweven en behandeld zijn. Synthetische stoffen behouden hun UPF-niveau beter dan natuurlijke vezels, die sneller hun effectiviteit kunnen verliezen, vooral als ze niet specifiek behandeld zijn.
  2. Kleur: Donkere en felle kleuren absorberen meer UV-straling dan lichte kleuren, waardoor minder UV-stralen onze huid bereiken. Hierdoor hebben ze hogere UPF-classificaties dan lichtgekleurde kledingstukken, die meer UV-straling reflecteren maar ook meer doorlaten. Hoe levendiger de kleur, hoe groter de bescherming: een feloranje trui biedt bijvoorbeeld meer bescherming dan een pastelroze.
  3. Dikte en gewicht: Dikkere en zwaardere materialen bieden betere bescherming. Maar jezelf midden in de zomer met een dikke wollen deken bedekken is natuurlijk niet de slimste keuze.
  4. Pasvorm: Loszittende kleding biedt doorgaans betere bescherming dan strakke kleding, vooral als strakke kleding de stof overstretcht en dunner maakt.
  5. Stofbehandeling: Sommige stoffen zijn behandeld met chemische middelen die hun vermogen om UV-stralen te blokkeren verbeteren en de UPF-bescherming langer laten meegaan.
  6. Nieuw versus gebruikt: Nieuwe kledingstukken bieden doorgaans betere bescherming. Gebruik, wassen en slijtage kunnen het vermogen van de stof om UV-straling te blokkeren verminderen. Machinaal wassen kan vooral schadelijk zijn voor behandelde stoffen, vooral bij gebruik van heet water of sterke wasmiddelen. Elke wasbeurt kan de effectiviteit van de UV-behandeling geleidelijk verminderen. Daarom is het belangrijk om de wasvoorschriften van de fabrikant te volgen, vooral bij technische stoffen die speciaal voor sporten zijn ontworpen.
  7. Droog versus nat: Sommige stoffen verliezen een deel van hun beschermende eigenschappen wanneer ze nat zijn, hoewel veel materialen zijn ontworpen om hun beschermingsniveau zelfs onder deze omstandigheden te behouden.
  8. Gebruiksomstandigheden: Langdurige blootstelling aan de zon kan sommige materialen en UV-behandelingen beschadigen. Wrijving en rek kunnen de structuur van de stof aantasten, waardoor het vermogen om UV-stralen te blokkeren afneemt.
  9. Onderhoud van kleding: Het volgen van de onderhoudsinstructies van de fabrikant kan de levensduur van de UPF verlengen. Bewaar kleding op een koele, droge plaats om de structurele integriteit van de stof en de UV-behandeling te behouden.

UPF-classificaties in kleding kunnen sterk variëren, maar over het algemeen biedt kwaliteitskleding die speciaal is ontworpen voor buitensporten, zoals alle Siroko-kleding, een zeer goed tot uitstekend niveau van UV-bescherming. Als je de kleding goed onderhoudt, blijft deze bescherming lang effectief. Maar alles heeft zijn grenzen en het is belangrijk om regelmatig de staat van je kleding te controleren. Als de stof zichtbaar versleten, uitgerekt of dun is, is het UPF-niveau waarschijnlijk gedaald, vooral als het kledingstuk vaak is gebruikt en gewassen. In dat geval is het belangrijk om nieuwe kleding met UPF aan te schaffen om optimale bescherming te garanderen.

image 1

Waarom kiezen voor kleding met UPF-bescherming?

Kleding met een hoge UPF-classificatie is onmisbaar voor het beschermen van de huid, vooral bij buitenactiviteiten zoals fietsen. Het is bijzonder nuttig voor mensen met een zongevoelige huid, medische aandoeningen gerelateerd aan blootstelling aan de zon, of voor degenen die in gebieden met hoge UV-straling wonen, omdat het een constante en consistente bescherming biedt.

In tegenstelling tot zonnebrandcrème hoeft UPF-kleding niet opnieuw te worden aangebracht. Het bedekt bovendien grote delen van het lichaam en biedt bescherming die relatief veel goedkoper is dan zonnebrandcrème. Ten slotte is het een zeer handige en veel praktischere methode van bescherming, vooral voor langdurige buitenactiviteiten, dan het elke 2 uur opnieuw aanbrengen van zonnebrandcrème.

Het is echter niet altijd mogelijk of raadzaam om op slechts één methode van zonbescherming te vertrouwen. De combinatie van kleding en zonnebrandcrème is ideaal bij sporten zoals fietsen, waarbij het grootste deel van onze huid bedekt is met kleding. Alle delen van het lichaam die niet bedekt zijn door bibshorts of jerseys, moeten beschermd worden met zonnebrandcrème. Je kunt ook kiezen voor kledingstukken zoals een zomershirt met lange mouwen of zomerarmstukken zoals Climatik voor extra bescherming.

Laat een reactie achter

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd *

Aanbevolen artikelen