Een winddicht fietsvest is een van de meest multifunctionele en populaire sportkledingartikelen. Het is een absolute must-have als het gaat om fietskleding, bijna net zo essentieel als je favoriete sweatshirt of spijkerbroek.
In deze post leggen we uit wanneer je een winddicht fietsvest moet dragen en wanneer NIET. We zullen het ook hebben over hoe je het moet gebruiken en wat de belangrijkste eigenschappen van een goed fietsvest zijn.
- Wanneer moet je een winddicht fietsvest gebruiken?
Het is een kledingstuk dat je in principe het hele jaar door kunt dragen. Het is onmisbaar tijdens de maanden of op plaatsen met wisselende weersomstandigheden.
In de herfst en winter kan het gebruikt worden als derde laag over een jas of wielershirt met lange mouwen om je beter tegen de wind te beschermen. Als je het warm hebt, rits je het vest gewoon open om de lucht binnen te laten. Als je het niet meer nodig hebt, vouw je het gewoon op en stop je het in je achterzak – het zal van pas komen als je na een korte pauze weer gaat rijden.
Je kunt hem ook in de zomer en de lente gebruiken, vooral als je na het werk gaat fietsen en de avonden fris kunnen zijn, of als je vroeg van huis gaat, om je te beschermen tegen de koude ochtendbries. Zodra het warm genoeg is, kan je het uitdoen en gemakkelijk opbergen in de achterzak van je wielershirt. Als je een route gaat fietsen met bergpassen en lange afdalingen, zorg er dan voor dat je een winddicht fietsvest in je zak of rugzak hebt. Je zult het zeker gebruiken tijdens de afdalingen, want het zal je lichaam de broodnodige bescherming geven na het zweten op de weg naar boven.
- Wanneer moet je geen winddicht fietsvest gebruiken?
Een winddicht fietsvest is niet waterdicht. Het beschermt je niet tegen de regen. Sommige modellen beschermen je tegen een lichte motregen, maar als het hard regent zul je doorweekt raken. Kies geen winddicht fietsvest als je in de regen op pad gaat of als er veel regen wordt voorspeld.
- Hoe gebruik je een winddicht fietsvest?
De multifunctionaliteit van dit kledingstuk hangt grotendeels af van hoe je het gebruikt en waarmee je het combineert om je te beschermen tegen de wind en de kou. Het is van cruciaal belang te weten wanneer je het moet uittrekken of wanneer je het moet openritsen. Voorbeeld: als je een bergpas beklimt, beweeg je niet snel en ben je minder blootgesteld aan de wind. Daarom moet je het vest openen of uitdoen om te voorkomen dat je overmatig gaat zweten, want je moet nog naar beneden.
Het gebruik van een winddicht fietsvest samen met armwarmers geeft je opties die andere kledingstukken niet bieden. Als je het jack opent koel je af, maar je kunt ook eerst de armwarmers uittrekken en dan het fietsvest, of andersom, en je aanpassen aan je lichaamswarmte of je buitentemperatuur.
- Hoe kies je het juiste winddichte fietsvest?
De belangrijkste kenmerken waarop je moet letten bij het kiezen van een winddicht fietsvest zijn:
- Maat. Het moet zo strak mogelijk zitten om wind buiten te sluiten, zodat het niet flappert en geen windweerstand veroorzaakt.
- Materiaal. Afhankelijk van de stof biedt deze een hogere of lagere bescherming tegen wind en kou. De meeste zijn gemaakt van 100% polyester en zijn meestal zeer licht. Als je meer bescherming nodig hebt, zijn er vesten van meer technische stof, die duurder en iets zwaarder zijn.
- Voorpand met windbescherming en achterpand van mesh of micromesh stof voor een optimale transpiratie. Het moet ook de nek beschermen.
- Ritssluiting die niet klemt en een goede trekker heeft, zodat het shirt gemakkelijk kan worden losgeritst, uit- en aangetrokken met of zonder handschoenen tijdens het rijden.
- De meest lichte fietsvest zijn gemakkelijk op te vouwen en kunnen in een zak of zelfs onder het wielershirt worden gestopt als je zakken vol zitten. Sommige vouwen in hun eigen achterzak waardoor ze nog compacter, handiger en gemakkelijk op te bergen zijn.
- Achterzakken, evenals een gemakkelijke toegang tot de achterzakken van het shirt of fietsvest.
- Reflecterende details of felle, in het oog springende kleuren om de zichtbaarheid te verbeteren.