Een paar weken geleden legden we uit hoe je het stuurlint op je racefiets of gravelbike kunt vervangen. Nou, vandaag gaan we verder met een ander elementair onderhoud dat elke fietser, beginner of ervaren, zou moeten kennen: Hoe je kunt zien of je ketting versleten is en vervangen moet worden. Misschien heb je er nog niet eens over nagedacht sinds je je fiets hebt gekocht, maar die set schakels die de kracht van je trappen weerstaan, moet niet alleen worden schoongemaakt en gesmeerd om goed te functioneren, maar zelfs met de beste en meest innovatieve wax dompeltechniek gaat de ketting niet eeuwig mee. Hij heeft een levensduur waarin hij op zijn best presteert, maar daarna begint hij je te vertragen en verslijt hij de andere aandrijfcomponenten waarmee hij in contact komt, zoals de cassette, kettingbladen en achterderailleurschijven.
Hoe lang gaat een fietsketting normaliter mee?
Zoals zo vaak is ons antwoord: dat hangt ervan af. De gemiddelde levensduur van een ketting hangt niet alleen af van de ketting zelf, maar ook van de gebruiksomstandigheden en de frequentie en kwaliteit van het onderhoud. Hoewel veel fabrikanten een levensduur van ongeveer 3.000 km schatten, kan de ketting veel eerder verslechteren als hij wordt blootgesteld aan vochtige omstandigheden en/of veel vuil (stof, modder…) en als je hem aan veel stress blootstelt. Bijvoorbeeld als je trapt met een lage cadans en veel kracht uitoefent, of als je een overbrengingsverhouding gebruikt die de ketting te veel uitrekt. Natuurlijk verkort het gebrek aan basisonderhoud (schoonmaken en smeren) de levensduur van je ketting aanzienlijk.
Uiteindelijk verhoogt dit alles de wrijving en dus de slijtage van de ketting. Telkens als je trapt, beweegt de ketting door te bewegen over de tandwielen, kettingbladen en derailleur. Deze constante wrijving tussen schakels en tanden leidt tot slijtage. Als de ketting slijt, worden de schakels uitgerekt, wat de afstand tussen de kettingpennen beïnvloedt en uiteindelijk de uitlijning van de tanden van de tandwielen en kettingbladen. Dit leidt ook tot verhoogde slijtage van de tandwielen en kettingbladen.
Waarom moet je een versleten ketting vervangen?
Voornamelijk om beschadiging van de rest van de aandrijflijn te voorkomen. Dit is cruciaal, want als de versleten ketting eenmaal de tanden van de cassettetandwielen en kettingbladen heeft beschadigd, zul je hoogstwaarschijnlijk ten minste de cassette moeten vervangen, omdat een nieuwe ketting tussen de versleten tanden zou overslaan of glijden en je niet veilig en comfortabel zou kunnen trappen.
Veiligheid is een andere reden. Een versleten ketting verhoogt het risico op breuk, wat kan leiden tot een val en/of ernstig letsel.
Prestaties zijn nog een reden om de ketting te vervangen. Een versleten ketting kan niet alleen de soepelheid van het schakelen beïnvloeden, maar ook de prestaties. Met andere woorden, het kan je vertragen en je minder efficiënt maken.
Het laatste is geld: Hoewel het duur lijkt om de ketting preventief te vervangen, kun je op de lange termijn geld besparen door overmatige slijtage van de cassette en kettingbladen te voorkomen. Op low-end of mid-range onderdelen merk je er misschien niet zoveel van, maar op high-end tandwielen en kettingbladen kan dat erg kostbaar zijn.
Hoe weet je of de ketting versleten is?
Laten we eens kijken waar we ons echt zorgen over maken. Zoals we al zeiden, weten we niet precies hoe lang een ketting meegaat, maar we weten wel wat de slijtage veroorzaakt en/of verhoogt. Er zijn verschillende methoden om dit te controleren, van een eenvoudige visuele en handmatige inspectie, tot een digitale meting met een specifiek gereedschap, tot het ervaren van problemen met de hele aandrijflijn. Laten we ze eens bekijken:
Problemen met de aandrijflijn: Als je problemen hebt met soepel en nauwkeurig schakelen, vooral als je merkt dat de ketting overslaat of slipt op de tandwielen, kan dit een teken zijn dat de ketting versleten is en vervangen moet worden.
Visuele en/of handmatige inspectie: Als je merkt dat de kettingschakels versleten, gerafeld of vervormd zijn, is dat een teken dat de ketting aan vervanging toe is. De ketting hoeft natuurlijk niet in de staat te zijn zoals in de video hieronder om je te realiseren dat hij aan vervanging toe is:
Je kunt ook naar het kleinste tandwiel achter en het grote kettingblad voor schakelen en proberen de ketting met de hand op te tillen en uit te rekken, zoals in de volgende video:
Je kunt ook een eenvoudige liniaal gebruiken om de slijtage van een ketting te controleren. Houd er echter rekening mee dat dit een zeer eenvoudige en onnauwkeurige manier is om de slijtage van een ketting te controleren.
Vernier schuifmaat of koningsvoet: Met een zeer nauwkeurige schuifmaat (digitaal of analoog) kun je verschillende punten van de ketting meten zoals te zien op de foto van Campagnolo. Als ook maar één van de metingen groter is dan 132,6 mm, is het tijd om de ketting te vervangen.
Kettingslijtagemeter. Er zijn talloze modellen op de markt, voor elk budget. Sommige zijn nauwkeuriger dan andere, maar Adam Kerin van Zero Friction – een echte expert op het gebied van kettingen – raadt de Shimano kettingslijtage-indicator aan en vertelt je hoe je deze moet gebruiken:
In deze PDF van zijn website kun je enkele van zijn andere aanbevelingen vinden voor gereedschap en methoden om de ketting te meten. Vergeet niet om te schakelen naar grote tandwielen en grote kettingbladen en, zoals Adam Kerin zegt in de video, houd in gedachten dat slijtage niet lineair is. Daarom, hoe langer je de ketting hebt, hoe regelmatiger de meting moet worden gedaan. Dat geldt nog veel meer als de ketting is blootgesteld aan vocht en vuil.
Vergeet tot slot niet om de slijtage van je ketting regelmatig te controleren. Het maakt niet uit of je een liniaal, een schuifmaat, een simpele slijtage-indicator van Decathlon gebruikt of dat je alles uit de kast gehaald met het mooie digitale KMC kettingcontroleapparaat. Als je het niet vaak genoeg gebruikt, heeft het geen zin. De beste tijd om je ketting te meten is nadat je je ketting hebt schoongemaakt en voordat je je ketting gesmeerd hebt.