verano 3f1131d5 598a 4efb 9877 dde2b67937e4

Wat te dragen bij het fietsen in warm en vochtig weer?

Fietsen in verzengende hitte en/of ondraaglijke vochtigheid kan leuk zijn, maar het kan ook een ervaring worden die je liever zou vergeten, afhankelijk van de fietskleding die je draagt. Daarom is het kiezen van de juiste kleding essentieel om te voorkomen dat je lichaam nog meer oververhit raakt en om zo snel mogelijk op een natuurlijke manier te kunnen afkoelen.

Een ongeschikt kledingstuk kan onze veiligheid in gevaar brengen of de goede werking van een andere laag belemmeren, waardoor alles wat we dragen – van top tot teen – belangrijk is:

Helm met goede ventilatie

Kies er een met redelijk wat ventilatieopeningen om de lucht te laten stromen. Kies niet voor gesloten aero-helmen en, natuurlijk, denk er zelfs niet aan om een tijdrit helm te dragen in de hittegolf als je een rit van middellange duur maakt; zo’n helm moet je laten staan voor tijdritten. Als je een lange-afstandstriatleet bent, ben je getraind om de hitte te weerstaan, maar er zijn ook aero-helmen met ventilatie en een goede luchtweerstandscoëfficiënt.

helmet e1064eee f82b 4d28 98e5 1fc0f414a3a4

De helm moet jouw maat zijn. Neem er niet een die te groot is, want ook al biedt hij meer ventilatie, de pasvorm is dan niet goed; laat staan een helm die te klein is en te strak zit, want na een paar uur in de zon zal hij nog strakker zitten en je hoogstwaarschijnlijk hoofdpijn bezorgen. 

Bandana in plaats van fietspet

Als je haar erg kort is, of als je weinig of geen haar hebt, wil je misschien iets onder je helm dragen om je hoofd tegen de zon te beschermen en zonnebrand te voorkomen. Hoewel er specifieke fietspetten zijn voor zeer warme weersomstandigheden met zeer goed ademend vermogen, is het het beste om een fietsbandana of -sjaal te gebruiken. Niet dat we op Marco Pantani willen lijken, maar petjes zitten vaak te strak, hun klep zit in de weg en ze zijn uiteindelijk altijd warmer dan een goede fietsbandana – een veel dunnere, beter afstelbare en comfortabelere keuze.

Bandana’s zijn ook handig voor fietsers die veel zweten. Ze dienen als een soort basislaag voor het hoofd, ze absorberen zweet, verdampen het dankzij de lucht die binnenkomt via de ventilatieopeningen van de helm en voorkomen zo dat het langs ons gezicht naar beneden druipt en in onze ogen terechtkomt.

Fietsbrillen zelfs als de zon niet schijnt

01 layerin gafas

Afgezien van esthetiek en ijdelheid, is het dragen van een fietsbril van het grootste belang als je op de fiets zit. Ongeacht de temperatuur buiten en of de zon schijnt of zich achter de wolken verschuilt, UV-licht is er altijd. Net zoals het aan te raden is zonnebrandcrème te gebruiken, zelfs als het bewolkt is, moet je ook je ogen beschermen tegen UV-stralen, of je de zon nu ziet of niet. Kijk eens naar Siroko’s fietsbrillen en kies het model voor jou: K3, K3s, gepolariseerd, meekleurend, gespiegeld… Alle glazen bieden UV400 bescherming (blokkeren alle UV-stralen met een golflengte tot 400 nm).

Onderkleding – Sportbeha

Een ondershirt of een sportbeha onder je wielershirt dragen als het erg warm is, lijkt misschien contra-intuïtief, maar het is eigenlijk een goed idee. Onderlagen voor de zomer zijn gemaakt van lichtgewicht, ademend netweefsel, perfect voor warmere dagen.

amazonas base layer women lifestyle estudio 04

Als je geen ondershirt draagt en een wielershirt aantrekt dat slecht ademt en zweet absorbeert zonder het te verdampen, wordt vocht vastgehouden en blijft het in contact met je huid, waardoor je lichaam niet snel kan afkoelen. Aan de andere kant, als je ervoor kiest om een ondershirt en een zomers wielershirt te dragen, voert de stof vocht af als je zweet om je huid droog en koel te houden. Hierdoor kan transpiratie werken als een natuurlijk airconditioningsysteem en biedt het tegelijkertijd bescherming voor een afdaling.

Hoewel onderlagen voor vrouwen zijn ontworpen om goed aan te sluiten op de borst, kunnen fietsers die op zoek zijn naar meer ondersteuning (vanwege grotere borsten of persoonlijke voorkeur) kiezen voor fietsspecifieke en zeer goed ademende sportbeha’s.

Wielershirt voor de zomer

Een wielershirt voor de zomer moet gemaakt zijn van dunne en lichte stof, die naast een hoog ademend vermogen ook bescherming biedt tegen UV-stralen, zoals Siroko’s SRX. Een dergelijk shirt kan direct op de huid worden gedragen of over een zomerse basislaag, omdat de stof snel zweet afvoert, rechtstreeks van het huidoppervlak of van het ondershirt.

02 layering Maillot

Een wielershirt dat specifiek ontworpen is voor hoge temperaturen en een hoge luchtvochtigheid moet bestaan uit verschillende panelen voor extra bescherming of ventilatie op bepaalde plaatsen: UV-bescherming op mouwen en schouders, en een dunnere of netstof op de plaatsen waar we meer zweten om beter te ventileren en oververhitting te voorkomen.  

Armstukken voor de zomer

04 layering manguitos

Wij hebben er reeds uitvoerig over gesproken in deze blogpost. Zoals alle fietsaccessoires zijn ze niet essentieel, maar ze zijn wel zeer handig dankzij hun veelzijdigheid. Ze nemen niet veel plaats in en beschermen je tegen de zon zonder dat je het warm krijgt of het koelsysteem van je lichaam belemmert.

Handschoenen

Er zijn fietsers die, uit gewoonte of om esthetische redenen, tegen handschoenen zijn en ze uittrekken zodra de temperatuur dat toelaat. Dat zie je vaker op de weg dan in de bergen. Misschien zijn MTB-ers zich meer bewust van de gevaren, en dragen ze daarom handschoenen met volle vingers voor extra bescherming. Bij fietsen op de weg, waar valpartijen minder vaak voorkomen, vergeten fietsers gemakkelijk wat de gevolgen zijn als ze geen handschoenen dragen, van de fiets vallen en met hun handpalmen op de grond terechtkomen.

Toch moeten handschoenen het hele jaar door worden gedragen. Als het erg warm en/of vochtig is, is hun rol tweeledig. Ten eerste houden ze je handen droog, zodat we het stuur comfortabel en veilig kunnen vastpakken, ze voorkomen wegglijden; en ten tweede, helpen ze ons het zweet van ons gezicht te vegen.

Fietsbroeken

Warme en vochtige dagen zullen geen probleem zijn als je hoogwaardige fietsbroeken draagt zoals Siroko’s SRX. Omdat ze bestaan uit verschillende panelen, die elk uit specifieke stoffen en samenstellingen bestaan, bieden ze stevigheid en steun op de plaatsen waar dat het meest nodig is, en ventilatie in lichaamsdelen die gevoelig zijn voor transpiratie (netstof op de rug, in de heupen en in de taille). Comfortabele en ademende bretels zijn eveneens van essentieel belang, evenals een zeem die vocht afvoert en de warmte van het kruis afvoert. Voor meer informatie over het kiezen van een goede fietsbroek hebben we een handleiding voor je.

03 layerinng culote

Specifieke modellen fietsbroeken voor hoge temperaturen zijn extreem licht en ademend. Ze zijn ideaal als je in een gebied woont waar de temperatuur meestal boven de 35°C stijgt, tot 40°C of meer. Als het in jouw regio zelden zo warm wordt, zijn hoogwaardige fietsbroeken het hele jaar door geschikt. 

Sokken + Fietsschoenen

Hetzelfde geldt voor sokken. Hoewel er specifieke modellen zijn voor hoge temperaturen met een lichtere, gaasachtige stof over bijna het gehele oppervlak van de voet, is een paar goede fietssokken comfortabel, licht en ademend genoeg om temperaturen van 30 tot 35 ºC aan te kunnen.   

05 layering calcetines

Ultralichte zomersokken werken zeker heel goed in extreme hitte of als je veel zweet, maar het belangrijkste is om schoenen te dragen die de verdamping van zweet niet belemmeren. Als je fietsschoenen draagt die niet goed ventileren, hoe ademend je ultradunne sokken ook zijn, zal het vocht in de schoen blijven zitten, en we weten allemaal dat het gevoel van natte voeten tijdens of na de rit geen prettige ervaring is.

Idealiter zou je twee paar fietsschoenen willen hebben: één met standaard ventilatie voor de koelere maanden, en één superlicht en zeer geventileerd model voor de warmere seizoenen. Maar aangezien de meesten van ons maar één paar fietsschoenen hebben, kan je het beste kiezen voor zomerse modellen en overschoenen en/of gewone fietssokken of merinosokken gebruiken, afhankelijk van hoe koud het wordt.

Wacht even! Voordat je vertrekt om in de brandende zon te gaan fietsen, lees ook  onze 7 tips om de hitte te verslaan.

Laat een reactie achter

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd *

Aanbevolen artikelen