Kunnskap er kraft, også i sykling. Å kunne lære av feilene dine kan hjelpe deg med å unngå dem i fremtiden. Det er derfor, uansett om du bare er en nybegynner eller en erfaren syklist, vi har denne nye listen med topp 10 feil i sykling som du kan unngå. Denne gangen vil vi fokusere på de feilene vi ofte gjør når vi allerede er på sykkelen.
Overmot
Dette er den viktigste. Hver syklist – uansett nivå – gjør denne feilen. Det kommer fra en nybegynner: “Se mamma, ingen hender!” til en verdensmester Julian Alaphilippe, som løfter hendene i en feiring av en seier og ender med å tape på den aller siste meteren. Og å miste en plassering vil være det mindre onde da denne graden av overmot kan få verre konsekvenser, for eksempel å forårsake en ulykke eller å havne i en.
Vær alltid forsiktig; kjenn grensene dine og ikke ta unødvendige risikoer, spesielt under en ukjent nedstigning, men også når du sykler sakte, når du tror alt er under kontroll og du ikke tar hensyn til veien foran deg.
Ikke respekterer trafikkreglene
Dette er den mest synlige feilen, og den som syklistene får irettesettelsen for mest av både fotgjengere og sjåfører. Det går fra noe så enkelt som å kjøre på rødt lys til noe så moderne som å bruke mobiltelefon mens du sykler. La den som er uten synd kaste den første steinen; vi har flere brosteiner enn Paris-Roubaix.
Vi har ingen unnskyldning: Hvis vi får bot, kan vi klage på det og si at byen ikke er sykkelvennlig, eller at sjåfører også bruker telefonene sine, men lov er lov og vi må følge den. Oppdater deg på trafikkreglene i landet ditt eller landet du skal besøke, da regelverket kan variere.
Å være utilgjengelig eller ikke si hvor du skal
Det er ikke noe problem hvis du sykler i en gruppe så lenge du blir sammen med den gruppen til du kommer hjem. Men hvis du sykler alene, vær like bekymret for dine nærmeste som de er for deg. Tenk på familien din, partneren din, barna dine, og sett deg selv i deres posisjon. Tenk deg hvordan det ville være for dem å ikke kunne finne deg eller nå deg.
Når du drar ut på sykkeltur må du alltid ha en fulladet telefon med deg og fortelle dine nærmeste hvor du skal. Det er telefonapper som lar deg dele posisjonen din i sanntid, og andre som lar deg ringe en nødtelefon i tilfelle en ulykke. Sykkelcomputere har også muligheten til å sende en melding til nødkontaktene dine.
Klikker ikke ut i tide
Hvis dette er første gang du bruker klikkpedaler, vær FORSIKTIG! Du bør prøve å klikke inn og klikke ut før du begynner å sykle, slik at du ikke risikerer å falle når du stopper. Du bør også vite hvordan du klikker ut raskt om nødvendig. Selv om det ikke er første gang du bruker denne typen pedaler må du være forsiktig med nye klikkpedaler og klemmer, da de alltid er stivere og vanskeligere å klikke ut.
Her er en anbefaling for når du får tak i pedalene: Øv deg på banestativ og lær hvordan du holder balansen uten å klikke ut – en veldig nyttig ferdighet som gir deg ekstra tid i enhver uventet situasjon og hjelper til med å unngå et fall. Men først og fremst er det å vite hvordan du klikke ut og hvordan du gjør det raskt aller viktigst.
Trener alltid hardt
Syklister gjør vanligvis denne feilen når de begynner å trene uten tidligere forskning eller veiledning. Hvis du går ut bare for å trene hardt, risikerer du overtrening. Kroppene våre trenger hvile for fysiologiske tilpasninger for å forbedre deres funksjon. Hvis du holder kroppen under konstant stress og trenger restituering, kan den ikke forbedres, og som en konsekvens vil ikke ytelsen din forbedres heller; eller det vil, men i et mye lavere tempo enn det burde.
Å ta det med ro og dra på rolige turer mens du hviler aktivt, er også trening. Det beste du kan gjøre er å lete etter informasjon, be andre syklister om råd og ta imot råd fra en kvalifisert trener som kan utforme en personlig treningsplan i henhold til ditt nivå og dine mål. Som du vet, er informasjon makt.
Bremser for hardt
Dette er en veldig vanlig feil blant nybegynnersyklister, da uerfarenhet står overfor ulike uventede situasjoner, følelsen av utrygghet når vi setter oss på sykkel for første gang, og mangel på dyktighet til å håndtere bremsespakene. Hvis du klemmer dem for hardt, er det å smelle på bremsene, og en av disse to tingene kan skje: Du vil enten skli med bakhjulet eller fly over styret. Begge deler er lite fornuftig.
Bremsing må skje gradvis, så det anbefales at du tester spakene og bremsene for å bli vant til dem. Bremsing er langt mer progressiv hvis du bruker felgbremser, mens skivebremser har mer kraft og det er større sjanse for overbremsing.
Bremser i en sving
Vi sier ikke at du ikke skal bremse i en sving – du må gjøre det – men du bør ikke vente til du når den eller bremse for hardt når du lener deg på sykkelen. Du må begynne å bremse godt før du kommer til kurven, når du er i rett stilling. Dette gir bedre sving (justering av kropp og sykkelposisjon for å ta svingen på den mest effektive måten) og redusert bremsekraft når du lener sykkelen til siden i kurven. Hvis du venter til siste sekund før du treffer bremsene, må du fortsette å bremse hardt i svingen og dermed øke risikoen for å falle.
Feil bruk av girene
Vi har viet en hel artikkel om hvordan du bruker sykkelgir, men da det er ganske vanlig å se syklister fra alle fagfelt og alle nivåer som bruker dem på feil måte, må vi fortsette å insistere.
Bortsett fra alle problemene vi nevnte i det innlegget, er det enda et problem å bruke feil gir eller tråkkfrekvens. Det kan føre til bobbing (som beveger torsoen opp og ned) når du kjører i svært lav tråkkfrekvens, og skyver pedalene hardt; det kalles sliping og ser i utgangspunktet ut som om du vil presse beina med resten av kroppen din. På den annen side kan du ende opp med å hoppe på setet på grunn av høyere tråkkfrekvens, utilstrekkelig i forhold til hastighet eller terreng. Tilstrekkelig tråkkfrekvensområde er mellom 80 og 100 RPM (pedalomdreininger per minutt). Husk at alle syklister er forskjellige.
Ikke advare gruppen bak deg
Enten du er en vei- eller en terrengsyklist, hvis du sykler i en gruppe, bør du ta hensyn til at du ikke er alene på vei, bane, vei, singletrack osv. Hvis du er i front er du den første som ser hull, kanter eller andre hindringer, og av den grunn må du advare resten av gruppen ved å rope eller peke på – ideelt sett begge – typen og plasseringen av problemet.
Ikke slåss gjennom vinden eller slåss for mye
La oss fortsette med en annen feil som mange syklister gjør – enten utilsiktet eller bevisst – når vi skal ut på tur i en gruppe. Det er mer vanlig å se at en syklist ikke kjemper gjennom vinden enn at en syklist blir altfor utsatt for den, men hvis det er en som aldri er i front, må det være en annen som skyver gjennom mer vind enn forventet.
Det er også syklister som er skyldige i å overdrive det og skyve kampen gjennom vinden til det ytterste, men de er et unntak. Når dette skjer, og de ikke er de sterkeste i gruppen, kan de aller siste kilometerne bli en reell prøvelse.
Ideelt sett ville alle syklister i gruppen delta i en rotasjon. Hvis noen ikke er så trente som de andre eller ikke har en god dag, bør de prøve å bli godt beskyttet inne i gruppen. Men selvfølgelig, hvis de plutselig tar ledelsen under en stigning eller en sluttsprint, vil de mest sannsynlig havne på en svarteliste.
Når vi snakker om vind, la oss avslutte med å komme tilbake til den første feilen vi nevnte: overdreven selvtillit. Å slippe styret er ikke en god ide når det er for mye vind. Hvis du må ta på deg armvarmerne eller åpne opp sykkelvesten, må du stoppe og gjøre det rolig. Du unngår en ulykke.