Sykling og regn går ikke bra sammen. Derfor kan du nesten aldri se syklister ute når det regner, i stedet dukker de opp som snegler så snart det slutter å regne. Likevel er noen modige nok til å si: “Det er bare vann, det er ikke radioaktivt!”. Andre, ved den korteste pausen i uværet, går på syklene og sykler på våte veier og stier som det ikke finnes en dag i morgen. For disse, og alle andre typer syklister, har vi satt sammen en rekke tips du må huske på når du sykler i regn eller i våte værforhold:
Forbered sykkelen din
Bruk et vått smøremiddel, som er egnet for slike værforhold, før du setter i gang Den er tykkere, fester seg bedre til kjedet og skaper et lag som beskytter det mot regn og holder kjedet smurt lenger. Ikke smør en skittent kjede. Etter hver tur, vask sykkelen for å fjerne smuss og tørk den grundig slik at fuktighet ikke skader drivverk, bolter og andre sykkelkomponenter.
Både baklys og frontlykter er et must i regnet. For bedre synlighet på veien kan du også sette et lys på baksiden av hjelmen og bruke reflekterende klær som Sirokos Langkawi vindtette sykkelvest.
Når vi sykler i regn kommer vann både ovenfra og nedenfra. Dessuten spruter vannet av hjulene og gjør oss enda våtere enn bare det som faller fra himmelen. Derfor bør du sørge for at sykkelen din er utstyrt med gode skjermer som dekker hjulene godt hvis du regelmessig sykler i regn eller på våte veier. Hvis du ikke liker å sykle i regnet, er det en skvettlapp bakskjerm (en klemmeskjerm) eller en sammenleggbar skjerm for bakhjulet nok til å unngå å komme hjem med en fuktig rumpe og en skitten rygg.
Sist men ikke minst: senk dekktrykket litt for å få mer grep på veien, da det gir mer kontaktflate mellom dekk og vei. Ikke slipp for mye luft fordi du risikerer punkteringer, spesielt hvis du bruker clincher-dekk (standarddekk med innertube). Med slangeløse eller rørformede dekk er det ingen slik risiko. Bare senk dekktrykket med 20% sammenlignet med trykket du normalt bruker når du kjører i tørre forhold for vekten din. En ting: Bruk aldri helt nye dekk på en regnfull dag.
Se opp for farer i veien
Hold øye med veimerking, gangveier og andre skilt som er malt på overflaten av veien. De blir ekstremt glatte under våte forhold, og hvis du lener deg for mye til siden vil du ende opp med å falle av sykkelen.
Vær spesielt oppmerksom på kumlokk og andre underjordiske tjenester. Ettersom dekslene er laget av metall blir de ekstremt glatte, hjulet ditt kan til og med sitte fast i noen av dem, og du vil ende opp med å fly over styret.
Brostein og asfalterte veier er farlige når det regner eller hvis steinene fremdeles er våte.
Du bør også se opp for blader som har falt fra trær på veien. De er veldig glatte når de er våte, og med tanke på at det regner oftest om høsten og vinteren, er dette noe du helt sikkert vil komme borti på turen.
Vær ekstra forsiktig med pytter, for hvis det er vann, er det også et hull, et synkehull eller noe annet hull i veien, og du vet aldri hvor stort eller dypt det er. Det kan være en enkel sølepytt eller Mariana Trench.
Hvis du bor i et område der det ikke regner regelmessig eller det ikke har regnet på lenge, må du være veldig forsiktig hvis du går ut under det “første” regnet eller når det begynner å regne mens du allerede er ute og sykler. Veiene, spesielt de travle, er dekket av olje, støv og smuss som gjør dem til skøytebaner så snart de første regndråpene dukker opp. Veiene blir renere for hver regnværsdag, men likevel bør du alltid være forsiktig.
Vær forsiktig på veiskuldre og veier med mye skitt som grus eller sand. Under våte forhold holder alle disse små steinene seg på dekkene og forårsaker punkteringer. Dette er ikke et problem for slangeløse dekk, da tetningsmassen enkelt fikser slike små punkteringer, men klemmedekk vil miste luft. Prøv å unngå slike veiskuldre og veier, og velg gode punkteringssikre eller punkteringsbestandige dekk, enten de er slangeløse eller ikke.
Bremsing og sving i våte forhold
Å sykle rett når det regner krever «bare» litt mer forsiktighet. Spesiell oppmerksomhet er nødvendig i svinger: før, under og etter dem.
Først av alt, forvent bremsing og brems forsiktig før svingen. Skivebremser har en fordel i forhold til felgbremser under våte forhold, men det er fortsatt tryggere å være forsiktig, brems tidligere (spesielt hvis du har karbonfelghjul) og klem bremsespakene gradvis i begynnelsen. Dette vil fjerne smuss og vann som akkumuleres på bremseflaten til felgene og bremsrotorene. Deretter kan du presse hendlene hardere, men ikke for hardt (det er derfor du må bremse før svingen) da du kan blokkere hjulet, skli og falle. Forresten sliter vann ut både felgbremseklosser og skivebremseklosser, så sørg for at de er i god stand og ikke har nådd grensen som er angitt av produsenten.
Når du svinger må du ikke lene sykkelen som om veien var tørr fordi du ikke vet hvor mye grep du får på underlaget. Noen veibaner har mer grep enn andre, men hvis du eksperimenterer midt i svingen kan du føle grepet på din egen hud. Brems aldri hardt på en sving fordi å skli og falle praktisk talt er garantert.
Vær forsiktig når du begynner å tråkke rett ut av svingen. Hvis du begynner å tråkke for tidlig, mens sykkelen fremdeles lener seg og vekten din er ubalansert, kan bakhjulet miste trekkraft og skli. Vent til sykkelen er nesten helt rett før du begynner å tråkke, og ikke stå på pedalene før sykkelen er tilbake i rett posisjon.
Til slutt, la oss gi deg det viktigste rådet: Tenk deg nøye om, sjekk værmeldingen og avgjør om det er verdt å sykle i flere timer i regnet, spesielt hvis det er kaldt før du reiser. Risikoen oppveier klart fordelene. Du vil kanskje ikke gå glipp av en treningsdag, men den ene regnfulle dagen kan bety at du blir syk i en uke eller blir holdt av sykkelen i flere måneder på grunn av en ulykke. En enkel sykkelrulle hjemme er en fin måte å trene på når det regner. Og det koster mye mindre enn alt det vanntette og tykke tøyet du må ha på deg.
I alle fall, hvis du følger disse tipsene, er du utstyrt med de riktige sykkelklærne, sykkelen er forberedt på våte forhold, prognosen sier at det ikke kommer til å regne mye og temperaturene er over 10 ° C, så fortsett. Risikoen reduseres, og en slik “våt” tur med forsiktighet kan til og med være morsom og givende, spesielt når du kommer hjem, hopper i dusjen og drikker noe varmt.