Vi har redan pratat om hur viktiga undertröjor är i vår tidigare artikel om Vad du ska ha på dig i vinter för att skydda kärnan. Den här gången ska vi gå in på lite mer detaljer och förklara de olika alternativen Siroko har inom undertröjor. Här är en kort guide som du enkelt kan använda för andra märken eftersom skillnaderna mellan tillverkare är små och huvudsakligen baserade på design och finish.
Vad är undertröjor för cykling?
Undertröjor är det första plagget som vidrör huden. Det måste vara andningsbart, snabbtorkande, passa bra och vara bekvämt, med tanke på att det har två jobb:
- Absorbera svett och led bort fukt för att hålla huden torr.
- Reglera kroppstemperaturen.
För att nå dessa två mål skapar den här produkten ett tunt lager luft som skyddar oss från kyla på vintern och håller vår hud torr och fräsch under sommaren. Det är därför de måste sitta tätt så att tyget alltid vidrör huden, samtidigt som de är bekväma att använda. De måste hjälpa till att förbättra rörelserna under träningen och förhindra skav.
Typer av undertröjor
Till att börja med skiljer man mellan undertröjor för kvinnor och de för män. Vi kommer inte att inkludera sport-BH i denna kategori så att vi – bokstavligen – kan hålla oss till våra undertröjor.
Det finns tre typer beroende på tyget:
- Syntetiska fibrer antingen med eller utan antibakteriell och luktdämpande behandling. De torkar ganska snabbt.
- Merinoull. Naturligt tyg med antibakteriella egenskaper. Det tar lång tid att torka.
- Blandning av merinoull och syntetiska fibrer. Detta passar särskilt bra, är lätt och snabbtorkande.
Ärmlängden finns också i tre olika typer:
- Långärmad
- Kortärmad
- Ärmlös
De vanligaste kombinationerna för både män och kvinnor är:
- Ärmlösa undertröjor av syntetiskt mesh-tyg.
- Kortärmade undertröjor av syntetiskt mesh-tyg.
- Kortärmade undertröjor av merinoull eller merinoull + blandade syntetfiber.
- Långärmade undertröjor av merinoull eller merinoull + blandade syntetfiber.
När ska man använda undertröjor för cykling
Varje typ av undertröja är designad för att användas i vissa situationer:
- Ärmlösa undertröjor av mesh-tyg är perfekta för temperaturer över 15ºC och upp till 25-30ºC. De flesta cyklister använder dem även på varma sommardagar för att känna sig mer bekväma genom att ha något under hängslena eller som skydd under långa nedförsåk. Det här är den undertröja du bör välja när du använder din cykeltränare inomhus.
- Kortärmade undertröjor av mesh-tyg kan också användas under samma temperaturintervall som vi nämnde ovan, med tanke på att huvudskillnaden mellan de två bara är ärmlängden. Det som är så bra med denna typ av undertröja är att det leder bort fukt från svett mycket bättre än en cykeltröja; detta betyder att andningsförmågan förbättras och de hjälper till att svalka och hålla kroppen torr.
- Både kortärmade och långärmade undertröjor av merinoull kan användas från -5ºC och uppåt, eller åtminstone tills du känner att du börjar koka inuti. Det är inte det mest lämpliga alternativet för sommardagar över 20ºC, men det beror helt på dina personliga preferenser och hur känslig för låga temperaturer du är.
- Att ha en undertröja i en av fickorna på din cykeltröja kan vara användbart eftersom du helt enkelt kan ta på dig det medan du är på paus under en lång runda eller för långa nedförsåk. Det hindrar kroppen från att svalna för mycket genom att behålla kroppsvärmen och absorbera svett.
Och ja, vi pratar om undertröjor för cykling här, men inga problem, vi säger inget om du väljer att använda dem vid andra tillfällen (som andra sporter eller utomhusaktiviteter). Även undertröjor av merinoull kan användas som underplagg varje dag tack vare deras utmärkta värmeegenskaper och deras fantastiska – men inte alltför tajta – passform. Om du inte har provat att använda dem när du inte är på din cykel föreslår vi att du gör det; du kommer inte bli besviken.
Hur man använder undertröjor för cykling
En undertröja måste vara i nära kontakt med huden och av den anledningen är de gjorda för att användas under cykelbyxorna och inte över dem. På så sätt kan du få undertröjan perfekt anpassad till din kropp.
Både kortärmade och ärmlösa tröjor kan användas med alla sorters plagg, allt är upp till dig. De kan kombineras med både kortärmade och långärmade cykeltröjor, lätta jackor eller till och med vinterjackor. En långärmad undertröja passar bättre med en långärmad tröja, en lätt jacka eller en vinterjacka, eftersom det estetiskt sett inte skulle se bra ut under en kortärmad tröja.
Viktiga funktioner för undertröjor
Vi har redan nämnt den första: En undertröja måste passa tätt så att det sitter ordentligt på huden.
Ju mindre sömmar tyget har, desto bättre. Sömmarna måste döljas på platser där de inte begränsar våra rörelser och/eller kan skapa någon form av obehag. De måste vara på utsidan och inte på insidan, samt vara tillräckligt platta för att undvika friktion, skav etc.
Halsen måste vara rund och inte för lång så att den inte sticker ut från tröjan. Om du vill ha extra skydd för din nacke på vintern finns det några andra stilar som har en högre hals och kan användas under en termisk vinterjacka.
Oavsett ärmlängd, se till att din undertröja har en diagonal söm från underarmen till nyckelbenet (raglanärm). Till skillnad från de ärmar där sömmen ligger precis ovanför axeln begränsar inte raglanärmar våra rörelser. Dessutom anpassar de sig bättre till armarnas position när du cyklar.
Hur man tar hand om sina undertröjor
Oavsett om de är tillverkade av syntetfiber eller merinoull rekommenderas det att tvätta undertröjor så fort som möjligt efter träningen. Ju tidigare desto bättre, särskilt för de som är gjorda av syntetiska fibrer eftersom till och med plagg som har antibakteriella och luktdämpande behandlingar tappar sina egenskaper med tiden. Om du inte tvättar denna typ av tyg blir det en växtplats för alla typer av bakterier och en källa till dålig lukt. Detta händer inte med merinoull, men eftersom det ofta kombineras med syntetiska fibrer, tvätta dem om du inte vill börja säga: ”Jag älskar lukten av bakterier på morgonen”.
En undertröja är extremt känsliga plagg, så var försiktig när du använder tvättmaskinen, de kan fastna i trumman och på blixtlås eller kardborreband från andra plagg. Handtvätta dina undertröjor eller använd en tvättpåse.
Se också upp för att vissa tyger, särskilt merinoull, kan krympa när de tvättas i varmt vatten. Kontrollera tillverkarens rekommendationer så att du inte får undertröjor i barnstorlek.
Om kallt vatten inte räcker för att bli av med smuts och dålig lukt finns det speciella tvättprodukter för luktborttagning, starkare än Mathieu Van der Poels sista attack under Strade Bianche i 2021.