I inlägget som förklarade när man skulle använda vindtäta cykelvästar sa vi att de var ett av de mest universella plaggen i den omfattande katalogen av cykelkläder. Armvärmare är lika mångsidiga och därför lika viktiga i varje cyklists garderob. I den här artikeln kommer vi att försöka svara på de vanligaste frågorna om detta ess i cyklistens ärm.
Vilka typer av armvärmare och ärmar finns det?
Låt oss först förklara att armvärmare för cykling är cylindrar av tyg som ska täcka praktiskt taget hela din arm, från handleden nästan till axeln. Beroende på tyget finns det olika typer av armvärmare:
- Sommarärmar: ultralätta plagg gjorda av syntetiska tyger med lite eller inget värmeskydd och ett väldigt tajt snitt. Deras huvudsyfte är att erbjuda UV-skydd för våra armar.
- Termiska armvärmare: finns i ett brett utbud av modeller och en stor mängd alternativ, allt efter cyklistens behov. Tygerna är mer tekniska och kan vara syntetiska (polyamid, spandex, lycra…), naturliga (merinoull) eller en blandning av båda. Modellerna med bättre temperaturskydd har fleecefoder som håller dina armar varma.
- Vattenavvisande armvärmare: Förutom temperaturskydd förlitar sig tygerna på en ytbeläggning som gör dem vattenavvisande. De skyddar dig från regn, men bara i viss utsträckning. Inga armvärmare är faktiskt 100% vattentäta. Om det regnar mycket, använd en vattentät jacka.
Hur väljer man rätt armvärmare?
Innan du bestämmer dig för en stil bör du ta hänsyn till vissa viktiga egenskaper:
- Passform. Armvärmare för cykling ska sitta tätt, nästan som en andra hud. Manschettområdet vid handleden och den andra änden vid biceps måste vara tajt för att hålla armvärmarna på plats.
- Silikongrepp. För att ge extra grepp på armen är de mest avancerade stilarna försedda med halkskyddande band för att förhindra att armvärmarna glider ner.
- Sömmar. Ju färre desto bättre. Eftersom designen är en cylinder kan du inte undvika dem helt, så det är viktigt att sömmarna är platta och inte gnider mot armbågen för att undvika skav.
- Reflekterande detaljer. Cyklister måste använda armarna för att signalera svängarna. Därför är det viktigt att ha reflekterande element på armvärmarna så att vår signalering kan ses.
- Ergonomisk design. Vissa modeller är gjorda med cyklistens position på cykeln i åtanke, så de är inte raka cylindrar utan har istället en 45° vinkel vid armbågen.
Baserat på dessa egenskaper är nästa sak att tänka på när du väljer armvärmare när och var du ska använda dem. För varma klimat med mycket milda vintrar kan det räcka med sommarärmar. För tempererade klimat med måttliga vintrar bör du välja termiska. Om du bor i ett område med hög luftfuktighet där det regnar regelbundet är vattenavvisande armvärmare det bästa valet.
Om du är ute efter funktionalitet, välj termiska armvärmare eftersom de är de mest mångsidiga och kommer att vara användbara under alla årstider.
För att göra rätt val är det viktigt att titta på varumärkets storleksguide och mått. Du bör mäta bredden på din handled och biceps och längden på din arm. Tänk på att armvärmare är mycket elastiska, även om deras elasticitet också har sina gränser. De ska sitta tätt, men om de är för tajta tillåter de inte att blodflödet fördelar värmen ordentligt till armar och händer.
Varför använder cyklister armvärmare?
- Eftersom de är lätta att ta av och ta på sig under cykelturen.
- Eftersom de tar lite utrymme och kan bäras i bakfickorna på din cykeltröja eller väst.
- Eftersom de erbjuder extra skydd mot sol, kyla, vind eller regn.
- Eftersom de hjälper till att behålla kroppstemperaturen, med tanke på att armarna inte rör sig när du cyklar och därför lätt blir kalla.
- Eftersom de är kompressionskläder som ökar cirkulationen, vilket hjälper till med återhämtning, smärtlindring och muskelspänningar.
När ska man använda armvärmare?
Armvärmare är så mångfunktionella att du kan bära dem i din tröjas fickor även under de hetaste dagarna och använda dem för extra skydd. En lång dag på cykeln med solen som slår ner på armarna kan ha sitt pris och om du inte har solskydd att applicera på språng kommer du bli solbränd.
I vårt inlägg om vindtäta cykelvästar gav vi dig några exempel som också kan tillämpas för användningen av armvärmare:
På sommaren, sen vår och tidig höst kan du använda dem för att skydda dig på kyliga kvällar, om du går ut efter jobbet eller på kalla morgnar om du lämnar hemmet tidigt. Så snart du blivit varmare, ta av dem och lägg dem i fickorna. Du kan också ge dig ut utan armvärmare och sätta på dem senare så snart det blir lite kyligt.
På en rutt med bergspass och långa nedförsbackar, där du måste använda dina armar och händer för att bromsa, greppa handtagen och styra cykeln säkert, kommer du att uppskatta att armvärmarna och tunna handskar skyddar dig från vinden och kylan på vägen ner. Detta gäller särskilt för höga bergspass.
Kort sagt, armvärmare är så mångsidiga, lätta att ta på, ta av och bära, att de låter dig anpassa dig till plötsliga temperaturförändringar och till olika omständigheter på varje cykeltur.