verano ca769c26 4a9b 4468 9ba0 20a28320ddb9

Kuinka pukeutua pyöräillessä kuumassa ja kosteassa säässä?

Pyöräily paahtavassa kuumuudessa ja/tai sietämättömässä kosteudessa voi olla hauskaa, mutta riippuen ylle pukemistasi pyöräilyvaatteista, voi siitä myös muodostua kokemus, jonka mieluummin unohtaisit. Siksi oikeanlaisten vaatteiden valinta on avain kehosi ylikuumenemisen välttämiseen sekä sen mahdollisimman nopean luonnollisen jäähtymisen mahdollistamiseen.

Sopimaton vaate voi olla vaaraksi turvallisuudellemme tai haitata toisen vaatekerroksen oikeanlaista toimintaa, mikä tekeekin kaikesta siitä, mitä puemme päällemme – aina päästä varpaisiin – merkityksellistä.

Kypärä erinomaisella ilmanvaihdolla

Valitse malli, jossa on mukavasti tuuletusaukkoja, jotta ilma pääsee kiertämään. Vältä hyvin suljettuja aero-kypäriä, äläkä edes harkitse pukevasi päälle aika-ajokypärää helteessä, jos olet menossa keskipitkälle tai pitkälle ajomatkalle. Tällaiset kypärät tulisi jättää vain aika-ajoihin. Jos olet pitkän matkan triathlonisti, olet todennäköisesti treenannut kuumuudensietokykyäsi, mutta tässäkin tapauksessa markkinoilta löytyy aero-kypäriä varustettuna samanaikaisesti hyvällä ilmanvaihdolla ja aerodynaamisella ilmanvastuskertoimella.

helmet e1064eee f82b 4d28 98e5 1fc0f414a3a4

Kypärän on oltava oikean kokoinen. Älä hanki liian isoa, sillä vaikka se tarjoaakin paremman ilmanvaihdon, ei istuvuus ole sinulle sopiva. Puhumattakaan liian pienen ja tiukan kypärän hankkimisesta, sillä se tulee olemaan yhäkin tiukempi vietettyäsi muutaman tunnin auringossa ja saat siitä mitä todennäköisemmin vain päänsäryn.

Bandana mieluummin kuin pyöräilylippis

Jos hiuksesi ovat hyvin lyhyet, sinulla ei ole lähes lainkaan hiuksia tai olet kalju, kannattaa harkita asusteen lisäämistä kypärän alle suojataksesi päätä auringolta ja välttääksesi ihon palamisen. Vaikka markkinoilla on erityisiä hyvin kuumaan säähän tarkoitettuja pyöräilylippiksiä erinomaisella hengittävyydellä varustettuna, on silti parempi käyttää bandanaa tai huivia. Ei sillä, että me kaikki haluaisimme näyttää Marco Pantanilta, mutta lippikset tapaavat olla liian tiukkoja, niiden lipat ovat tiellä ja loppujen lopuksi ne päässä tulee aina kuumempi kuin hyvää pyöräilybandanaa käyttäessä. Bandana on huomattavasti ohuempi, mukautumiskykyisempi ja miellyttävämpi valinta.

Bandanat ovat myös käteviä sellaisille pyöräilijöille, jotka hikoilevat paljon. Ne toimivat eräänlaisena pään aluskerroksena, imien hikeä ja haihduttaen sitä, kiitos ilman, joka pääsee sisälle kypärän tuuletusaukoista. Näin hiki ei pääse valumaan kasvoillemme ja menemään silmiimme.

Pyöräilylasit silloinkin, kun aurinko ei paista

01 layerin gafas

Monet käyttäisivät pyöräilylaseja silkoista ulkonäkösyistä, mutta itse asiassa niiden käyttäminen on ensiarvoisen tärkeää satulassa ollessa. Ei väliä, mikä lämpötila ulkona on ja paistaako aurinko vai onko se piilossa pilven takana, sillä UV-valo tekee siitä huolimatta tuhojaan. Aivan kuten aurinkovoiteen käyttäminen pilvisellä säällä on suositeltua, tulisi myös silmät suojata UV-säteiltä, näkyipä aurinkoa tai ei. Tutustu Sirokon pyöräilylasiosioon ja valitse itsellesi sopiva malli. Tarjolla on K3- ja K3s-malleja sekä polarisoituja, fotokromaattisia ja peilipintaisia laseja ja paljon muuta. Kaikissa linsseissä on UV400-suoja (mikä estää kaikkia UV-säteitä jopa 400 nm:n aallonpituuksiin saakka).

Aluskerros – urheiluliivit

Aluskerroksen tai urheiluliivien pukeminen pyöräilypaidan alle todella kuumalla säällä voi vaikuttaa järjenvastaiselta, mutta itse asiassa se on hyvä idea. Kesäaluskerrokset on valmistettu kevyistä, hengittävistä mesh-kankaista, joka sopivat täydellisesti lämpimämpiin päiviin.

amazonas base layer women lifestyle estudio 04

Jos ylläsi ei ole aluskerrosta ja puet paljaalle iholle sellaisen pyöräilypaidan, joka hengittää huonosti ja imee hikeä itseensä sitä haihduttamatta, pysyy kosteus kankaassa ja kontaktissa ihoosi. Tämä häiritsee kehon nopeaa jäähtymistä. Jos puolestaan päätät pukea aluskerroksen ja kesäpyöräilypaidan, haihduttaa kangas kosteutta hikoillessasi ja siirtää sen pois iholta pitäen sen kuivana ja viileänä. Tämän ansiosta hikoilu voi toimia eräänlaisena luonnollisena ilmastointilaitteena ja samaan aikaan tarjota suojaa alamäkiajossa.

Vaikka naisten aluskerrokset onkin jo suunniteltu tarjoamaan hyvän istuvuuden rintakehän alueelle, voivat lisätukea (joko suurempien rintojen tai henkilökohtaisen mieltymyksen ansiosta) kaipaavat pyöräilijät pukea ylleen vielä pyöräilyä varten tarkoitetut ja hyvin hengittävät urheiluliivit.

Kesäpyöräilypaita

Kesäpyöräilypaidan tulisi olla valmistettu ohuesta, kevyestä kankaasta, joka korkean hengittävyytensä lisäksi tarjoaa suojaa UV-säteitä vastaan. Tällaisia ovat esimerkiksi Sirokon SRX-paidat. Tällaisen paidan voi pukea suoraan paljaalle iholle tai kesäaluskerroksen ylle, sillä kangas siirtää nopeasti pois hikoilun aikaansaamaa kosteutta joko suoraa ihon pinnalta tai aluskerrokselta.

02 layering Maillot

Erityisesti korkeisiin lämpötiloihin ja kosteisiin olosuhteisiin suunnitellun paidan tulisi koostua eri paneeleista, jotka tarjoavat joko ekstrasuojaa tai parempaa ilmanvaihtoa tietyille alueille. Paidan tulisi tarjota lisä-UV-suojaa hihojen ja olkapäiden alueelle ja sisältää ohuempaa kangasta tai mesh-materiaalia alueilla, jotka tapaavat hikoilla enemmän tarjotakseen parempaa ilmanvaihtoa ja ehkäistäkseen kehon ylikuumenemista.

Kesäirtohihat

04 layering manguitos

Olemme jo käyneet irtohihoja yksityiskohtaisesti läpi tässä blogipostauksessa. Kuten mitkään muutkaan pyöräilyasusteet, eivät kesäirtohihat ole välttämättömiä, mutta ne ovat kyllä kätevät, kiitos niiden monikäyttöisyytensä. Ne eivät vie paljoa tilaa ja suojaavat auringolta ilman, että tekisivät oloa entistä kuumemmaksi tai ehkäisisivät kehosi jäähdytysjärjestelmän toimintaa.

Pyöräilyhanskat

On olemassa pyöräilijöitä, jotka ovat joko tottumuksesta tai esteettisistä syistä pyöräilyhanskoja vastaan ja lakkaavatkin käyttämästä niitä heti sään salliessa. Tätä havaitaan tosin useammin maanteillä pyöräilevien kuin maastoreiteillä ja vuorilla pyöräilevien keskuudessa. Kenties MTB-pyöräilijät ovat tietoisempia vaaroista ja mahdollisuus kädet edellä maahan putoamisesta kaatumistilanteessa saa heidät pukemaan täyssormihanskat lisäsuojaa antamaan. Maantieajon tapauksessa, jossa kaatumiset ovat epätodennäköisempiä, unohtavat ajajat helposti hanskattomuuden seuraamukset, kaatuen pyörän selästä ja päätyen kämmenet ruvella asfaltille.

Todettakoon, että hanskoja tulisi käyttää koko vuoden ympäri. Kun sää on hyvin kuuma ja/tai kostea, on niillä kaksi tehtävää. Ensinnäkin, ne pitävät kätemme kuivina, jotta voimme pitää ohjaustangosta mukavasti ja turvallisesti kiinni, ehkäisten käsien liukumista. Toiseksi, niillä voi pyyhkiä hikeä kasvoilta.

Bib-shortsit

Kuumat ja kosteat päivät eivät ole ongelma, jos pukeudut korkealaatuisiin bib-shortseihin, kuten Siroko SRX-sarjan malleihin. Ne on valmistettu eri paneeleista, joista kussakin on käytetty eri kankaita ja koostumuksia. Ne tarjoavat jämäkkyyttä ja tukea alueille, joissa sitä eniten tarvitaan ja puolestaan ilmanvaihtoa kehon alueille, joista tapaamme hikoilla enemmän (mesh-kangasta bib-shortsien takaosassa, lantiolla ja vyötäröllä). Mukavat ja hengittävät henkselit ovat myös ensiarvoisen tärkeät, ja niin on myös säämiskä, joka siirtää pois kosteutta ja haihduttaa lämpöä haarojen alueelta. Tutustu tähän osto-oppaaseen, jos haluat lukea lisää siitä, kuinka valita hyvät bib-shortsit

03 layerinng culote

Erityiset, korkeisiin lämpötiloihin suunnitellut bib-shortsimallit vievät keveyden ja hengittävyyden äärimmilleen. Ne ovat ideaalit, jos asut alueella, jossa lämpötilat normaalisti kohoavat yli 35 °C:n, ulottuen 40 °C:seen, ellei ylikin. Jos alueellasi on harvoin näin kuumaa, sopivat korkealaatuiset bib-shortsit käytettäväksi myös kesähelteillä.

Sukat ja pyöräilykengät

Sama pätee sukkiin. Vaikka markkinoilla on erityisiä, korkeampiin lämpötiloihin tarkoitettuja malleja kevyempine, mesh-tyyppisine kankaineen lähes koko sukan alalla, ovat hyvät pyöräilysukat tarpeeksi mukavat, kevyet ja hengittävät lämpötiloihin, jotka kohoavat 30–35 ºC:seen.

05 layering calcetines

Erikoiskevyet kesäsukat toimivat epäilemättä erinomaisesti äärimmäisessä kuumuudessa tai silloin, jos hikoilet paljon, mutta tärkeintä on käyttää kenkiä, jotka eivät ehkäise hien haihtumista. Jos puet yllesi pyöräilykengät, joissa ei ole hyvä ilmanvaihto, pysyy kosteus kengän sisällä huolimatta siitä, kuinka hengittävät tai ohuet sukkasi ovat. Ja kaikkihan me tiedämme, etteivät kesken ajon läpimäriksi kastuneet jalat tunnu lainkaan miellyttäviltä.

Ideaalitilanteessa olisi käytössäsi kahdet pyöräilykengät: yhdet perusilmanvaihdolla viileämpiä kuukausia varten sekä toiset superkevyet ja hyvällä ilmanvaihdolla varustetut kengät lämpimämpiä kausia varten. Koska useimmilla meistä on kuitenkin käytössään vain yksi pyöräilykenkäpari kerrallaan, on kannattavinta valita kesämalli ja käyttää kengänsuojuksia ja/tai tavallisia pyöräilysukkia tai merinovillasukkia riippuen ilman lämpötilasta.

Mutta odota! Ennen kuin ryntäät pyöräilemään paahtavan auringon alla, niin tutustu 7 vinkkiimme, joilla selviät kuumuudesta.

Kommentoi

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Vaaditut kentät on merkitty *

Suositellut artikkelit