segundamano 6c902261 a54d 4cff 88dc e5b7d92a16fe

Mihin kiinnittää huomiota käytettyä pyörää ostaessa

Jos aiot ostaa pyörän tai jos olet pyöräillyt jo jonkin aikaa ja haluat nykyistä paremman mallin, on käytetyn pyörän ostaminen varsin hyvä vaihtoehto. Seuraavat vinkit osoittavat tehtävän olevan huomattavasti helpompi kuin käytetyn auton ostamisen, sillä mahdollisten viallisten osien määrä on pienempi ja sinulla on lisäksi mahdollisuus katsella ja testata tärkeimpiä pyörän osia vaikka et olisikaan asiantuntija tai vaikka käytettävänäsi ei olisi ammattimaisia työkaluja. Tämän oppaan lopusta löydät myös joitain ehdotuksia, jotka auttavat etsinnässäsi ja ostopäätöksesi tekemisessä.

Näihin asioihin sinun tulisi kiinnittää huomiota käytettyä pyörää ostaessasi:

Pyörän runko ja haarukka

Aloita pyörän haarukasta ja siirry sitten runkoon tarkastaen huolellisesti joka ikisen pinnan. Jos pyörä on valmistettu metallista (alumiinista tai teräksestä), tarkasta, ettei pinnassa ole havaittavissa maalin kupruilemista tai kuplimista (ruostumisen merkkejä) ja ettei rungossa ole lommoja. Hiilikuitupyörästä on vaikeampaa havaita hiilikuidun halkeamia, jotka voivat mahdollisesti johtaa rikkoutumiseen, mutta kannattaa kuitenkin tarkastaa, ettei putkissa ole omituisia vääntymiä.

Kiinnitä huomiota vasemmanpuoleiseen takahaarukan alaputkeen ketjujen alla sekä keskiön oikeaan puoleen. Nämä ovat niitä alueita, joissa ketjut tapaavat iskeytyä ja lähteä paikoiltaan sekä jäädä kiinni eturattaiden hammaspyörien ja rungon väliin saaden aikaan merkittäviä jälkiä, ellei niitä ole suojattu kunnolla.

Siirtele ohjaustankoa vasemmalle ja oikealle niin pitkälle, että ne yltävät koskemaan runkoon ja tarkasta molemmat puolet nähdäksesi löytyykö niistä lommoja, jotka ovat aiheutuneet esimerkiksi onnettomuuksista tai siitä, että pyörä olisi kaatunut seinää vasten nojatessaan.

Muut osat, joita tarkistaa, ovat: satula- ja vaakaputkien liitoskohta, takavaihtajan korvake (osa, joka yhdistää takavaihtajan runkoon), etu- ja takahaarukanpäät (kohdat, joissa renkaat kiinnitetään runkoon ja haarukkaan) ja pyörän alapuoli (käännä pyörä ylösalaisin katsoaksesi alle ja välttyäksesi ikäviltä yllätyksiltä).

Jos pyörä on varustettu maastopyörän joustohaarukoilla, tarkasta, että ne toimivat ja lukittuvat oikein. Tarkasta myös, ettei haarukan putkissa ole suuria naarmuja ja ettei öljyvuotoja ole havaittavissa. Sama pätee maastopyöriin takajousituksella (täysjoustolliset maastopyörät). Näiden mallien kohdalla on tarpeellista tarkastaa myös, että jousitus on kiinnitetty kunnolla runkoon ja etteivät akseli tai akselit, joista jousitus kääntyy, kolise tai ole vahingoittuneet, sillä nämä alueet altistuvat suurelle paineelle. Tarkasta jousituksen toiminta nousemalla pyörän selkään ja käymällä testiajolla.

Ohjainlaakeri

Sinun tulisi tarkistaa, ettei ohjainlaakerissa ole välystä. Voit tehdä tämän painamalla molempia jarruja ja heiluttelemalla pyörää edestakaisin. Jos ohjainlaakerissa on välystä, kuulet koputtavan äänen. Tämän vian korjaus ei tule kalliiksi, mutta jos välystä on ollut jo pidempään, on se saattanut jättää jälkiä haarukkaan tai runkoon. Tämä on myös merkki siitä, ettei edellinen omistaja ole vaivautunut korjaamaan vikaa.

Kiekot

Pyöritä kiekkoja ja varmista, että ne ovat keskitetyt. Huomioi myös, että navan päästämä ääni on tasainen – sen ei tulisi kuulostaa kahvinpurujen jauhamiselta. Vanhemman pyörän paljon käytetyt kiekot saattavat olla hieman epäkeskiset, mutta yli 1–2 mm:n poikkeama on jo vakava ongelma.

Pyörittäessäsi kiekkoja tarkista myös, etteivät jarrupalat tai -levyt hankaudu. Kuljeta käsiäsi pinnoilla tarkastaaksesi niiden kireyden ja kuljeta sormesi koko vanteen jarrupinnan alueen läpi tarkastaaksesi, että se on sileä, eikä sillä ole tavallisen kulumisen lisäksi huomattavia jälkiä. Ole varuillasi huomatessasi koveria tai kuperia alueita, sillä ne ovat merkkejä vääntymisestä tai merkittävästä kulumisesta. Alumiinivanteissa on pienet kulumista ilmaisevat reiät (pisteet) jarrupinnalla. Nämä ovat erinomaiset kulumisen mittarit. Jos niitä ei ole näkyvilla, on aika vaihtaa vanteet.

Myös laakerit on tarkastettava. Ota kiinni kiekosta ja yritä liikuttaa sitä sivusuunnassa. Jos se liikkuu paljon, täytyy sinun viedä se pyörähuoltoon. Edullinen pyörä, joka tarvitsee paljon huoltoa, ei enää olekaan niin edullinen, jos siitä löytyy paljon huollettavaa.

On tärkeää tarkastaa myös, etteivät renkaat ole liian kuluneet. Aivan kuten vanteisiinkin, valmistajat tekevät myös renkaisiin pieniä reikiä, jotka toimivat kulumisen mittareina. Jos ne eivät ole nähtävillä, tarkoittaa se sitä, että renkaat ovat tulleet lähes käyttöikänsä päähän. Tarkasta myös, ettei renkaissa näy suuria viiltoja tai tasaisia alueita, jotka voivat olla seurausta voimakkaasta jarruttamisesta.

Voimansiirto

Voimansiirto koostuu useasta osasta, joten ensin sinun tulee nähdä, kuinka ne toimivat kokonaisuutena ja sitten tarkastaa kukin yksitellen nähdäksesi missä ongelma tai vaurio piilee. Nouse pyörän selkään ja vaihda yksitellen kaikille vaihteille nähdäksesi toimivatko ne oikein ja reagoivatko ne hyvin vaihdevipuihin.

Ketjuista näkee helposti, jos ne ovat huonossa kunnossa, mutta nähdäksesi sen, kuinka paljon käyttöaikaa niillä oikeasti on jäljellä, täytyy sinun vaihtaa vaihe sille, jolla ketjut ovat kireimmillään (suuri eturattaan hammaspyörä ja keskitakarattaan hammaspyörä maantie- tai maastopyörässä, joissa on eturattaan tuplahammaspyörä tai suuri takarattaan hammaspyörä yhden etuhammasrattaan pyörässä). Kun vaihde on päällä, ota ketjuista kiinni kahdella sormella irrottaaksesi ne eturattaan hammaspyörästä. Jos ne eivät irtoa helposti, tarkoittaa se sitä, että ketjuja voi yhä käyttää. Jos ne puolestaan lähtevät leikiten irti, tarkoittaa se sitä, että ketjut on pian vaihdettava.

Katso hampaita tarkastaaksesi eturattaan hammaspyörien ja rataspakan kunnon. Niiden tulisi muistuttaa muodoltaan tulivuorta ilman teräviä päitä. Jos ne näyttävät enemmänkin hain hampailta, tarkoittaa se sitä, että ne ovat jo kuluneet. Kun tarkastelet eturattaan hammasrattaita, ota kiinni kampisarjasta ja pyöritä sitä vastapäivään (taaksepäin) nähdäksesi toimiiko se tasaisesti ja liikuta sitä myös sivusuunnassa nähdäksesi, onko keskiön akselissa välystä. Nyt kun satut olemaan jo maan tasalla, niin tarkasta samalla myös polkimet katsoen, onko niissä välystä ja pyörivätkö ne kunnolla.

Etu- ja takavaihtajien toiminta tulisi tarkistaa vaihtamalla vaihdetta ja tämän olemmekin jo tehneet hypätessämme pyörän selkään. Havaitaksesi mahdolliset virheet työnnä niitä vaihtajia sormillasi tai vaihtoehtoisesti vedä vastaavaa kaapelia – niiden tulisi liikkua helposti. Takavaihtajien kunto kertoo mahdollisista menneisyyden törmäyksistä ja kaatumisista. Jos niissä näkyy huomattavia naarmuja tai lommoja, on pyörä saattanut olla osana onnettomuutta. Ota tämä huomioon ja tarkasta huolellisesti pyörän runko. Muita kaatumisen merkkejä ovat kulumat satulan sivuilla, vaihtajassa, jarrukahvoissa sekä ohjaustangon päädyissä.

Jarrut

Ensimmäisenä sinun tulisi tarkistaa, että kykenet hallitsemaan jarruja oikein jarrukahvoja käyttämällä ja että kun vapautat ne, löystyvät ne nopeasti, eivätkä hankaa kiekkoa vasten. Muista aina tarkastaa huolellisesti jarrupalat, sekä levyjarrupalallisen (maasto- tai maantiepyörä) että vannejarrupalallisen pyörän tapauksessa. Kuten vaihteiden tapauksessa, saat yksinkertaisesti jarruvaijereita vetämällä ja jarruvarsia käsilläsi liikuttelemalla selville, että kaikki osat ovat hyvässä kunnossa.

Pultit ja pikalinkut

Ei parane myöskään unohtaa kaikkia niitä osia, jotka liittävät yhteen kaikki pyörän eri komponentit ja pitävät sen kasassa. Pieni määrä ruostetta ja korroosiota pulteissa ei ole vaaraksi, mutta täysin ruostunut pultti muodostaakin vakavamman ongelman. Tarkastele niitä huolella, sillä jos pultti on jumissa, saattaa se aiheuttaa vaurioita pyörän merkityksellisempiin osiin, kuten runkoon tai haarukkaan. Jos pulttien kannat ovat täysin kuluneet, on pyörän osien löysääminen tai kiristäminen vaikeaa. Se on myös merkki siitä, ettei entinen omistaja ole pitänyt niin hyvää huolta pyörästä, kuin ehkä väittää tehneensä.

Lopuksi löysää ja kiristä uudelleen kiekon pikalinkut eli pikakiinnitykset varmistaaksesi, että ne toimivat kunnolla ja että haarukanpäät ja runko ovat hyvässä kunnossa.

Hyppää pyörän selkään

Olemme jo neuvoneet kokeilemaan ajotuntuman tarkastaaksesi jousitukset ja vaihteiden kunnon, mutta älä epäröi suorittaa tätä vaihetta niin montaa kertaa kuin koet tarpeelliseksi. Näin voit tarkastaa, ettei ohjainlaakeri tai keskiö päästä ääntä, kun seisot polkimilla ja käytät niihin voimaa. Tarkista myös, että pyörällä on hyvä jarruttaa ja että runko on itsellesi sopivan kokoinen.

Nyt tiedät mihin asioihin kiinnittää huomioita käytettyä pyörää hankkiessasi. Seuraavaksi esittelemme suosituksiamme siitä, kuinka edetä etsinnässäsi ja ostopäätöksesi tekemisessä:

Esitä itsellesi ja myyjälle tarpeelliset kysymykset

Kysy ensin itseltäsi kolme yksinkertaista kysymystä: Mihin tulet käyttämään pyörää? Kuinka paljon olet valmis maksamaan? Minkä kokoisen pyörän tarvitset? 

Kysy myös pyörän myyjältä kaikki mahdolliset kysymykset, joita sinulla saattaa olla: Kuinka vanha pyörä on? Kuinka kauan sitä on käytetty? Onko omistajalla alkuperäinen kuitti ostoksesta? Milloin pyörä huollettiin viimeksi? Mitä suuria korjaustöitä sille on tehty? Onko pyörässä jotain vikoja? Nämä kysymykset auttavat sinua tutustumaan sekä myyjään että pyörään itseensä.

Tutki netissä, osta paikan päällä

Haluatko tietyn mallin vai oletko etsinyt jo vähän aikaa pyörää ja löytänyt nyt sellaisen, josta pidät? Seuraava askel on selata verkkosivuja, foorumeita, verkkokauppoja ja sosiaalista mediaa kootaksesi kaiken oleellisen tiedon pyörästä, sen osista ja alkuperäisestä hinnasta sekä lukeaksesi saman mallin käyttäjien kokemuksia.

Jos kyseessä on ensimmäinen pyöräsi, emme suosittele ostamaan sitä netistä, ellei myyjä ole varmasti luotettava (tarkasta muiden jättämät arviot) tai verkkosivu/sovellus tarjoa ostosuojaa. Löydät varmasti tarpeisiisi sopivan pyörän läheltäkin, jotta voit nähdä sen henkilökohtaisesti ja tarkastaa kaikki seikat, jotka olemme tässä julkaisussa maininneet. Jos sinua yhä epäilyttää, niin sovi myyjän kanssa tapaaminen ammattimaiseen pyörähuoltoon tarkastusta varten tai suuntaa suoraan käytettyjen pyörien myymälään.

Pyöräilyssä on kyse muustakin kuin ulkonäöstä

Älä anna paljon käytetyn satulan tai likaisten ohjaustangon teippausten häiritä, sillä nämä on helppo korvata. Sama pätee kaapeleiden aiheuttamiin naarmuihin tai kampisarjan kengänjälkiin. Nämä ovat täysin kosmeettisia haittoja. Keskity siis pyörän rakenteellisiin ja toiminnallisiin osiin, sillä ne ovat määrittäviä tekijöitä siinä, haluatko aloittaa pyöräilyn heti uuden kulkupelin ostettuasi.

Liian hyvä ollakseen totta?

Jos olet tutustunut aiheeseen, kerännyt kaiken tarpeellisen tiedon ja löytänyt erinomaiselta vaikuttavan pyörän uskomattoman edulliseen hintaan, on todennäköistä, etteivät asiat ole sitä, miltä näyttävät ja päädyt ostamaan pyörän, jonka vika ei ole tullut kaupantekohetkellä esille. Pyörä saattaa olla myös varastettu tai pahimmassa tapauksessa joudut huijauksen uhriksi. Ole siis äärimmäisen varovainen, erityisesti netistä ostaessasi.

Toivomme, että tämä muistilista laatutarkastusta varten sekä oppaamme käytetyn polkupyörän ostamiseen ovat hyödyksi. Ja muistathan varata hieman rahaa myös pyöräilyn aloittamiseen tarvittavien perusvarusteiden hankkimiseksi.

Kommentoi

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Vaaditut kentät on merkitty *

Suositellut artikkelit