Turvallisuus tulee aina ensin, erityisesti, kun kyse on lapsista. Tässä muutamia vinkkejä siihen, kuinka suojata heitä pyöräillessä:
- Lapsen iästä huolimatta tulisi hänen aina käyttää kypärää. Jos aikuisetkin käyttävät sitä, tapaavat lapset valittaa käyttämisestä vähemmän ja tottua siihen nopeammin.
- Kun ajat lastesi kanssa, älä KOSKAAN pidä heitä pyörän vaakaputkella, ohjaustangolla, sylissäsi, tavaratelineellä istuen tai seisten tai vauvan kantorepussa. Mikään edellä mainituista vaihtoehdoista ei ole turvallinen. Käytä erityisesti suunniteltuja pyörään tarkoitettuja lastenistuimia tai pyörän peräkärryjä turvavöillä, valjailla ja jalkatuilla varustettuna. Niiden rakenteiden tulee olla asiantuntijoiden suunnittelema ja viranomaisten hyväksymä, jotta lapsesi pysyvät turvassa.
- Heti, kun lapsesi alkavat ajaa potkupyörää, tulisi heidän alkaa käyttämään hanskoja. Ne suojaavat lasten käsiä mahdollisissa kaatumistilanteissa.
- Aurinkosuoja. Levitä lapsillesi aina aurinkosuojaa, sillä lasten iho on hyvin herkkä. Heidän tulisi myös käyttää lasten aurinkolaseja, joko perinteisiä tai pyöräilyyn tarkoitettuja malleja.
- Suojautuminen kylmyyttä vastaan. Jos lapsesi istuvat lastenistuimella tai peräkärryssä, eivät he urheile ja ovat siten sinua alttiimpia kylmälle. Siksi heidät tulee pitää lämpiminä ja suojattuina päästä varpaisiin.
Aloitetaanpa aivan alusta, siitä vaiheesta, kun lapsi ei vielä seiso omilla jaloillaan ja kykenee ainoastaan ryömimään. Jos haluat jatkaa pyörän käyttämistä kulku- tai treenivälineenäsi, täytyy sinun hankkia jokin seuraavista varusteista:
- Lastenistuin taakse. 6–9-kuukautisesta lapsesta alkaen ja noin 20 kg:aan saakka. Tarkasta valmistajan suositukset. Takaistuimet kiinnitetään satulatolppaan tai tavaratelineeseen. Takarengasta kannattaa täyttää hieman normaalia enemmän lisäpainon kannattelemiseksi.
- Hyvät puolet:
- Taakse kiinnitettävät lastenistuimet eivät häiritse ohjaamista tai polkemista, mikä tekee niistä turvallisempia.
- Niillä voi kuljettaa suurempia painokuormia kuin eteen kiinnitettävillä pyöränistuimilla.
- Ne tarjoavat parempaa tukea lapsen päälle ja niskalle, mikä tekee nukahtamisesta helpompaa.
- Pyörän etuosa jää vapaaksi tavaroiden kuljetusta varten.
- Huonot puolet:
- Lapset näkevät vain selkäsi ja maiseman sivulta. He saattavat kyllästyä näkymään.
- Sinulla ei ole suoraa näkymää matkustajaasi. Sinun on käännyttävä taaksepäin tai pysähdyttävä nähdäksesi matkustajan ja antaaksesi hänelle vettä tai ruokaa.
- Pyörä on hieman epävakaampi. Lisäpaino tekee tasapainon säilyttämisestä vaikeampaa matkaan lähdettäessä ja pysähdyttäessä.
- Mutkissa täytyy olla hyvin varovainen, sillä painopiste muuttuu, kun lapsi on pyörän takaosassa. Hoida mutkat huolella.
- Lastenistuin eteen. Myös alkaen 6–9-kuukautisesta lapsesta. Eteen asennettavat lastenistuimet kiinnitetään vaakaputkelle tai ohjaustankoon. Ne kykenevät kannattelemaan vähemmän painoa kuin taakse asennettavat istuimet. Tarkasta istuimen ohjeista enimmäispaino, jotta et vahingossa ylittäisi sitä. Molempien renkaiden pumppaaminen hieman täydemmäksi on suositeltavaa ylimääräisen painon kannattelemiseksi.
- Hyvät puolet:
- Lapset pääsevät katselemaan ja nauttimaan reitistä aivan yhtä paljon kuin sinäkin.
- On huomattavasti helpompaa vahtia lapsia, puhua heille ja antaa jopa juomaa tai ruokaa liikkeellä ollessa.
- Paino on jakautunut tasaisemmin ja pyörä on vakaampi mutkissa. Tasapainon säilyttäminen matkaan lähdettäessä ja pysähdyttäessä on helpompaa.
- Huonot puolet:
- Jotkin mallit häiritsevät polkemista ja ohjaamista. Riippuen pyörän vaakaputken mallista, voi etuistuinjärjestelmä olla epämukava ja vaarallinen.
- Lapsen kasvot ovat alttiit tuulelle, pölylle ja hyönteisille. Kannattaa harkita malleja, joihin kuuluu tuulilasi. Lapsille tulisi laittaa aurinkolasit heidän silmiensä suojaamiseksi.
- Jos lapsi nukahtaa, ei useimmissa malleissa ole yhtä paljon tukea päälle ja niskalle kuin taakse asennettavissa istuinmalleissa. Jotkut mallit tarjoavat tukea käsivarsille ja päälle.
- Ne kykenevät kantamaan pienempiä kuormia, joten et ehkä voi käyttää eteen asennettavaa lastenistuinta yhtä pitkään kuin taakse asennettavaa versiota.
- Pyörän peräkärryt. Täydellisiä pitkille reiteille sekä koko perheen pyöräilyyn ja maisemien katseluun. Peräkärryä suositellaan erityisesti silloin, jos käytät pyörää paljon ja sinulla on kaksi lasta, jotka ovat melko saman ikäisiä. Saatavilla yhdellä tai kahdella istuimella sekä yhdellä, kahdella tai kolmella renkaalla varustettuna. Suurin osa peräkärryistä sisältää katoksen, joka suojaa lapsia sateella. Lasten on pidettävä pyöräilykypärää.
- Hyvät puolet:
- Ne kykenevät kuljettamaan suuria painolasteja ja ovat täydellinen ratkaisu, kun sinun täytyy kuljettaa vauvaa auton turvaistuimessa, ajaa useamman kuin yhden lapsen tai vaihtoehtoisesti lapsen ja lemmikin kanssa sekä silloin, kun mukanasi on ostoksia tai matkatavaroita.
- Ne palvelevat käyttäjäänsä pitkään, kuljettaen niin vauvoja kuin vanhempiakin lapsia. Sen jälkeen niitä voi käyttää yksinkertaisina tavarakärryinä.
- Paino jakautuu hyvin ja painopiste on alempana, joten pyörää on helpompi käsitellä.
- Pyörä ei kanna kaikkea painoa, joten lisälasti vaikuttaa ajamiseen vähemmän.
- Voit hypätä pois satulasta ja nousta jyrkimmät rinteet kävellen.
- Huonot puolet:
- Lapset istuvat kaukana, joten heitä on vaikea vahtia. Tämä ei haittaa, jos he ovat rauhallisia ja hiljaisia, mutta jos he puolestaan eivät kykene istumaan paikoillaan ja sinun on aina pidettävä heitä silmällä, voi tästä koitua hankaluuksia.
- Ne vievät paljon tilaa ja voivat olla hyvinkin kookkaita. Joka perheellä ei ole käytettävissään suurta taloa tai tilaa sekä pyörän että peräkärryn säilyttämiseen. Jos sinun täytyy liikkua portaita tai käyttää pientä hissiä, ei kärry silloin ole paras vaihtoehto.
- Ne ovat painavampia kuin lastenistuimet ja ne perässä ajaminen on raskaampaa.
- Aina, kun paikalla on renkaita, on olemassa myös niiden puhkeamisen vaara. Mukana on aina pidettävä varusteita ja varaosia renkaiden paikkaamiseksi ja muiden vikojen korjaamiseksi.
Kun lapset kasvavat ja alkavat kävellä, on heille aika hankkia oma pyörä. Löydät tästä artikkelista osion eri tyyppisistä ja kokoisista lasten pyöristä iän ja pituuden mukaan jaoteltuna. Heti, kun lapsi saa oman pyöränsä, haluaa hän tuntea olevansa itsenäinen ja tilanteista hallinnassa. Puistossa leikkiminen ja ajaminen on kuitenkin täysin eri asia kuin suhteellisen pitkälle pyörämatkalle koko perheen kanssa lähteminen. Tällaisiin tilanteisiin on tarjolla loputon määrä erilaisia systeemeitä ja vaihtoehtoja. Tärkeintä on varmistaa, että lapsi voi itse polkea ja näin aktiivisesti ottaa osaa seikkailuun. Tutustutaanpa eri vaihtoehtoihin:
- Weehoo-peräkärry. Tämä on puolivälimalli peräkärrystä ja hinaustankoratkaisusta. Lapsi voi istua ja polkea, kunnes hän väsyy. Tässä peräkärryssä on istuin, johon lapsi voi nukahtaa turvallisesti ja mukavasti. Tähän pätee samat hyvät ja huonot puolet kuin peräkärryyn.
- Hinaustanko. Suosituin, edullisin ja helpoin vaihtoehto kiinnittää ja irrottaa. Hinaustanko on nimensä mukaisesti tanko, joka yhdistää satulatolpan lapsen pyörään. Lapsi voi pyöräillä samalla, kun vedät pyörää mukanasi. Hinaustangon voi irrottaa, jotta lapsi voi myös ajaa itsenäisesti ja kiinnittää sen sitten, kun hän väsyy. Tässä mallissa lapsi ei voi nukahtaa, sillä hän saattaisi pudota pyörän päältä. Hinaustankoratkaisu ei tarjoa lainkaan lisätukea.
- Follow me -tandemkytkentä. Yksinkertainen hinausjärjestelmä lapsen pyörälle. Sitä ei kiinnitetä satulatolppaan ja se mahdollistaa pyörän taakse kiinnitettävän lastenistuimen käytön samaan aikaan. Jokseenkin monimutkaisempi kiinnittää ja irrottaa, mutta tukevampi kuin hinaustanko ja lapsen polkemiskokemus on realistisempi.
- Hinausköysi. Täydellinen maastopyöräilyyn silloin, kun lapsella on jo tarpeeksi taitoa ja jaksamista maastoteille ja -poluille.
Nämä ovat yleisimmät tavat ajaa vauvojen ja taaperoiden kanssa. Jossain vaiheessa heistä tulee täysin itsenäisiä pyöräilijöitä, eivätkä he enää tarvitse apuamme. Se, milloin tämä tapahtuu, riippuu kustakin lapsesta, hänen kyvystään opetella yksin ajamista, hänen taitavuudestaan, voimastaan ja kestävyydestään, sekä ennen kaikkea satulassa vietetyn ajan määrästä.