De eerste vraag die iemand die wil beginnen met fietsen stelt is: Welke framemaat heb ik nodig? Welke maat moet ik nemen voor mijn dochter? In sommige gevallen is het antwoord eenvoudig, maar andere vragen zijn moeilijker omdat er, net als bij kleding of schoenen, niet slechts één standaardmaat is voor alle merken. We kunnen dus het risico lopen om ons te vergissen tenzij we het extra controleren. De fietsmaten kunnen variëren, zelfs binnen hetzelfde merk, afhankelijk van het ontwerp en de geometrie van de fiets en de discipline waarvoor hij ontworpen is.
Het goede nieuws is dat alle merken hun maattabellen ter beschikking stellen om jou te helpen de juiste maat te vinden. Bovendien bieden sommige online verkopers gepersonaliseerde hulp op basis van specifieke lichaamsafmetingen voor mensen die een fiets willen kopen.
Laten we desondanks enkele veelgestelde vragen over fietsmaten beantwoorden:
- Welke framemaat heb ik nodig?
De vuistregel is dat je lengte bepaalt welke maat je nodig hebt en je referentiepunt is bij het raadplegen van de maattabellen van de merken.
De meeste merken bepalen de framemaat aan de hand van de zitbuislengte. Deze kan worden aangegeven in cm (48, 50, 52…), inches (17, 19…) of als maat (XS, S, M, L…). Inches zijn gebruikelijker bij mountainbikes, omdat de eerste MTB’s in de VS werden gemaakt. Tegenwoordig gebruiken de meeste merken echter letters in plaats van cijfers, om de maten van hun eigen modellen te standaardiseren en de gebruiker niet in verwarring te brengen. Er is toch een klassieke manier die je kan helpen om de fietsmaat te kiezen: door de stahoogte te meten. Dit is de afstand tussen de bovenbuis van de fiets en je kruis wanneer je voor het zadel staat. De afstand moet tussen 2 cm en 5 cm liggen.
- Welke metingen heb ik nodig om mijn framemaat te vinden?
Zoals eerder gezegd, de lengte is belangrijk, maar als je je maat nauwkeuriger wilt weten, moet je de lengte van je binnenbeen meten: doe je schoenen uit, ga op je voeten staan en meet, met gestrekte benen, de afstand van de vloer tot het kruis. Plaats, om het gemakkelijker te maken, een boek tussen je benen. Om je maat voor een mountainbike te verkrijgen, vermenigvuldig je deze met 0,21 om een maat in inches te krijgen of met 0,54 om die in cm te krijgen.Voor een racefiets vermenigvuldig je deze maat met 0,665 om een maat in cm te krijgen.
- Wat als mijn metingen tussen twee maten zitten?
In dat geval kan je je spanwijdte meten (de lengte van de vingertop van de ene hand tot de andere met je armen parallel aan de grond op schouderhoogte in een hoek van 90°). Als deze langer is dan je lengte, kies dan de grotere maat, als deze korter is, kies dan de kleinere.
Gelukkig kan dit “gemakkelijk” worden opgelost met een langere of kortere stuurpen of een zadelpen met of zonder opzetstuk.
- Zijn fietsmaten anders voor vrouwen?
De maat is ook afhankelijk van je lengte en je moet de algemene aanbevelingen volgen die hierboven zijn vermeld.
De framematen van damesfietsen zijn gelijk aan die van unisexfietsen. Er zijn vrouwen die zich comfortabeler voelen op een damesfiets vanwege de specifieke onderdelen, de geometrie en de iets kleinere wielen, terwijl andere vrouwen kiezen voor unisex modellen.
- Hoe kies je de juiste maat kinderfiets?
Er zijn drie dingen waar je rekening mee moet houden: de lengte en de leeftijd van het kind, en het feit dat voor kinderfietsen het in inches gemeten wiel bepalend is voor de maat van de fiets. In een notendop:
Voor de allerkleinsten (kinderen tussen 2 en 4 jaar met een lengte tussen 85 en 105 cm) zal dit een loopfiets met 12″ wielen zijn.
Dan zijn er de 14″ fietsen, met trappers en eventueel met zijwieltjes, ontworpen voor kinderen tussen 3 en 6 jaar oud en met een lichaamslengte tussen 95 en 115 cm.
2 inches meer en we hebben de 16″ fietsen, praktisch hetzelfde als de vorige maar een beetje groter, te gebruiken tot 7 jaar oud en met een lengte rond de 100-135 cm. De volgende stap zijn de 20″-fietsen voor 6-10-jarigen, met een maximumlengte van 140 cm. Ze worden niet langer geleverd met zijwieltjes.De laatste specifieke maat is een 24″-fiets voor kinderen ouder dan 9 jaar en langer dan 135 cm.
- Wat is een 26-inch fiets?
Een 26 inch fiets verwijst naar de wielmaat, niet naar de framemaat. We hebben het dus niet over de maat van de fiets. Hetzelfde geldt voor 27,5″ of 29″ fietsen. In alle drie de gevallen hebben we het over mountainbikes of hybride fietsen.
- Is de maat van het frame belangrijk?
Ja en nee. De maat van het frame bepaalt de maat van de fiets en hoewel het van cruciaal belang is om het juiste frame te gebruiken om comfortabel te rijden en goed met de fiets om te gaan, is het ook waar dat we andere onderdelen kunnen gebruiken om een iets te kleine of te grote fiets aan te passen. Maar slechts een beetje. Als je maat L hebt, heeft het geen zin om een S-fiets te kiezen, of als je tussen een S en een M zit, zou het een slechte beslissing zijn om een L te kiezen.
- Waar vind ik de maat van een fiets?
De fietsmaat is meestal geschilderd of geplakt op de bovenbuis of de zadelbuis, waar je een getal in cm of inches ziet, of een letter. Staat dat er niet, gebruik dan een meetlint om de lengte van de zadelbuis te controleren: dat is je fietsmaat.
- Moet ik met mijn voeten bij de grond kunnen?
Als je een beginner bent dan JA, het is aan te raden om je voeten gemakkelijk op de grond te kunnen zetten terwijl je op het zadel zit. Het is niet de optimale positie maar het is wel de veiligste. Later, met meer vertrouwen en vaardigheid, kun je het zadel omhoog zetten en is het voldoende als je alleen met je tenen bij de grond kunt.
- Ik voel me zelfverzekerd op een fiets. Hoe hoog moet ik het zadel zetten?
Je moet je binnenbeenlengte gebruiken zoals hierboven vermeld en die vermenigvuldigen met 0,88. Je krijgt dan de afstand tussen de trapas (het middelpunt waar de trappers om draaien) en het hoogste punt van het zadel.
Je kunt het ook op de ouderwetse manier doen. Stap op de fiets, zet je hiel op het pedaal in de laagste stand. Op dat punt moet je been bijna volledig recht zijn. Als je er niet goed bij kunt, staat het zadel te hoog en als het been gebogen is, moet je het zadel hoger zetten. - Ik kom er niet uit, ik heb geen meetlint, het is te ingewikkeld, ik heb hulp nodig…
Ga naar je plaatselijke fietswinkel. Beschrijf je fysieke conditie (fitheid, lenigheid, blessures, enz.) aan de verkoper en vertel waarvoor je de fiets gaat gebruiken. Zij kunnen je advies geven en, afhankelijk van de winkel, kun je misschien verschillende modellen en maten uitproberen voordat je het perfecte model kiest.
Als je veel geld gaat uitgeven aan een fiets, is het van cruciaal belang om advies in te winnen bij de verkoper of een biomechanische analyse te laten uitvoeren. De hulp van de verkoper en het testen van de fiets in een winkel zijn gratis, en de prijs van een biomechanische analyse begint vanaf €100.
Ten slotte is het belangrijk om de juiste framemaat te kiezen, maar fietsen worden niet op maat gemaakt. Door gebruik en oefening kan je de fiets afstemmen op jouw maten of behoeften door de hoogte en/of lengte van de stuurpen, het stuur, de zadelpen en het zadel te verplaatsen of te veranderen. Het is tenslotte de fiets die zich aan jou moet aanpassen en niet andersom.
Veel gehad aan de beschrijving, duidelijk. Fiets gekocht a.d hiervan.