culotte 542e6859 7fb7 4269 8c56 63ebac845a8a

Hoe kies je de beste fietsbroek

Als je wilt weten welke fietsbroek je moet kopen en welke zeem het beste is voor jou, neem dan een paar minuten de tijd om dit artikel te lezen en gebruik het als een gids voor het kiezen van fietsbroeken, of je nu net begint met fietsen of al een tijdje fietst. 

Fietsbroeken zijn een essentieel kledingstuk in de wielersport en bestaan uit drie cruciale onderdelen: zeem, bretels en stof (meestal lycra). Afhankelijk van de kwaliteit en afwerking van elk van deze drie onderdelen, zijn er high-, medium- en low-end fietsbroeken. De prijzen in deze categorieën zullen dienovereenkomstig verschillen gezien hun kenmerken en hun doelgroepen worden bepaald door de manier waarop de fietsbroek zal worden gebruikt. Dit betekent niet dat de beste fietsbroeken alleen bedoeld zijn voor fietsverslaafden, maar de prijs is een belangrijke factor in dit besluitvormingsproces. 

Zeem

Het belangrijkste element biedt comfort op het zadel op drie fundamentele manieren:

  1. Absorbeert een deel van de druk van het lichaamsgewicht wanneer je op het zadel zit.
  2. Dempt trillingen van de weg.
  3. Vermindert schuurplekken door het trappen.

Om dit drievoudige doel te bereiken zonder een bron van warmte, zweet en vocht te worden, worden zemen vervaardigd van schuim en kunnen gel-inzetstukken of koolstofdraden bevatten. Schuim is er in verschillende samenstellingen, texturen en dichtheden. LET OP: we hebben het niet over de dikte, want meer dikte betekent niet meer comfort, maar meer dichtheid. Hoe dikker het is, hoe meer gewicht het kan dragen. 

Een zeem combineert meestal schuim met verschillende dichtheden. In gebieden met meer druk (zitbeen) is het dichter en in gebieden met minder druk (genitaliën) is het iets minder dicht. Op de plaatsen waar geen druk is maar wel veel wrijving, is het schuim dun om de liezen tegen schuren te beschermen en zweet af te voeren om overtollig vocht te voorkomen.

De beste zemen bevatten visco-elastische schuimsoorten van hoge kwaliteit die gedurende lange perioden veel druk kunnen weerstaan. Gel-inzetstukken worden gebruikt om de gebieden die veel in contact komen met het zadel beter te beschermen, omdat zij het meest worden blootgesteld aan de druk van het lichaamsgewicht, aan hobbels op de weg en aan trillingen. Ze bieden meer comfort maar minder ademend vermogen omdat de gel niet doorloopt.

Fietsbroeken voor vrouwen hebben speciale zemen die zijn aangepast aan de anatomische verschillen in het zitbeen, de genitaliën en de perianale streek. Er zijn ook speciale zemen voor tijdritten waarbij de druk geconcentreerd is in de perianale zone, of kleinere zemen met een lage dichtheid voor triatlons om overmatige, sponsachtige vochtophoping tijdens het zwemgedeelte en schuurplekken tijdens het rennen te voorkomen.

Verreweg de meeste fietsbroeken, zelfs die uit het lagere gamma, hebben zemen met schuim van antibacteriële, hypoallergene en geurwerende materialen. 

De zeem, het belangrijkste onderdeel van de fietsbroek, bepaalt de prijsklasse en meestal hebben de duurste fietsbroeken ook de beste zeem. In het middensegment van de fietsbroeken vindt men ook zeer goede zemen, wat waarschijnlijk betekent dat een compromis is gesloten ten koste van andere elementen.

Bretels

Hoewel er modellen fietsbroeken zonder bretels bestaan, raden wij die niet aan voor op de fiets, tenzij het om een of andere reden absoluut noodzakelijk voor je is. Fietsbroeken met bretels zijn veel beter omdat ze een betere pasvorm hebben en het kledingstuk op zijn plaats houden, zodat de broek niet afzakt of de zeem niet verschuift. 

Goede bretels moeten elastisch zijn, maar ook stevig en ademend. Ze zijn een essentieel onderdeel van de fietsbroek omdat hoe ze aanvoelen wanneer je ze vastpakt, uitrekt en op je schouders legt veel zegt over de algemene kwaliteit van de fietsbroek. De ultieme bretels zijn licht, zacht, stevig, elastisch en ademend, maar tegelijkertijd ook duurzaam, en deze kenmerken vind je alleen in high-end fietsbroeken, zoals de SRX van Siroko.

De bretels op de fietsbroeken voor vrouwen zijn ook speciaal ontworpen om op de vrouwelijke borst te passen. Er zijn verschillende opties:

  • Bretels met speciaal gebogen en gevormde bandjes om druk op de borst te voorkomen.
  • Bretels met bandjes die iets naar buiten reiken om niet over de borst te gaan.
  • Gekruiste bretels met een enkele riem over het midden van de borst.

Elke optie heeft haar voor- en nadelen, aangezien elke vrouw een andere borstomvang heeft en wat voor de één werkt, is voor de ander oncomfortabel.

Wat je keuze ook is, en of je nu een vrouw of een man bent, kies brede, platte bretels. Smalle bretels oefenen meer druk uit en als er naden of ruwe randen zijn, kunnen ze erg oncomfortabel worden.

Lycra

Vóór de uitvinding van deze synthetische vezel (1958) reden onze voorouders in hun dagelijkse kleding op de fiets. De eerste fietsbroeken verschenen aan het eind van de 19e en het begin van de 20e eeuw, tegelijk met de toenemende populariteit van de fiets. In die tijd werden de fietsbroeken gemaakt van wol, veelzijdiger en elastischer dan andere natuurlijke vezels, maar niet zo zacht als de wollen kleding van vandaag. Pas in de jaren 40 kwamen synthetische stoffen zoals nylon of natuurlijke stoffen zoals zijde in gebruik. De revolutie kwam met het eerste gebruik van lycra in de wielersport in het midden van de jaren 1970.

Deze korte geschiedenis van de stoffen die in fietsbroeken worden gebruikt, helpt ons verklaren waarom lycra de meest gebruikte stof in de wielersport is. De lichtheid, elasticiteit, stevigheid en het ademend vermogen zijn essentieel voor het comfort op de fiets, maar niet alle lycra-stoffen zijn hetzelfde. Er is een veelheid aan combinaties wat betreft samenstelling, gewicht en dichtheid.

Hoogwaardige fietsbroeken hebben lichtere en beter passende lycra-stoffen voor meer comfort. Naarmate we verder in het gamma komen, verandert de samenstelling van de lycra, maar er moet altijd een goed ademend vermogen zijn om zweet af te voeren en een goede pasvorm, zodat de fietsbroek niet verschuift en de zeem op zijn plaats blijft.

Fietsbroeken bestaan uit verschillende delen, panelen genoemd, die van verschillende soorten lycra gemaakt kunnen zijn omdat je op sommige plaatsen meer stevigheid nodig hebt en op andere meer ademend vermogen. Meer panelen betekent niet altijd een hogere kwaliteit omdat er ook high-end fietsbroeken zijn met zeer weinig panelen, maar over het algemeen bieden meer panelen een betere pasvorm en dus betere fietsbroeken. De naden die deze panelen verbinden moeten uitwendig, vlak en resistent zijn om schuren, scheuren en irritaties te voorkomen.

Fietsbroeken moeten goed aansluiten op de dij, zodat ze niet omhoog kunnen kruipen. Er zijn verschillende soorten van dergelijke beengrippers. Elastische banden zijn het meest gebruikelijk, in de middenklasse modellen hebben deze banden een extra rubberen voering en in de high-end koersbroeken is er een extra binnengripper van materialen zoals siliconen.

Tot slot geven we je drie adviezen:

  1. Kies de juiste maat. Te grote broeken zullen niet goed passen, en te kleine broeken zullen te strak zitten. Controleer de maattabel van het merk.
  2. Draag geen ondergoed onder je fietsbroek. 
  3. Gebruik een zadel dat geschikt is voor je lichaamsbouw en type fiets, en zorg ervoor dat het in de juiste positie staat. 

Dat gezegd hebbende, beseffen we dat een goede fietsbroek vrij duur kan zijn, maar bedenk hoeveel tijd je gaat doorbrengen op het zadel. Als je de prijs deelt door het aantal uren dat je ze gebruikt, zul je beseffen dat het de moeite waard is om wat extra geld uit te geven aan de juiste fietsbroek.

Laat een reactie achter

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd *

Aanbevolen artikelen