In deze onderhoudsgids met videotutorials hebben we 6 essentiële tips voor zowel beginnende fietsers als degenen die al lang op de pedalen staan, zodat je voor je fiets kunt zorgen en hem altijd in topvorm kunt houden. Dit zijn de 6 dingen die je moet doen:
- Houd je fiets schoon, droog en gesmeerd
- Controleer bouten, schroeven en alle onderdelen
- Leer hoe je je versnellingen moet afstellen.
- Controleer de bandenspanning en de staat van je banden.
- Controleer je remmen
- Haal de pedalen eraf en er weer op
Voordat we beginnen, willen we je twee waarschuwingen geven:
- Om je eigen monteur te zijn, heb je basisgereedschap nodig.
- Bepaalde reparaties kan je beter overlaten aan je fietsenmaker. Dat kost meer geld, maar bespaart je tijd en hoofdpijn.
Houd je fiets schoon, droog en gesmeerd
Het verlengt de levensduur van de onderdelen en van je fiets, en bovendien bespaar je op de lange termijn tijd, moeite en geld.
Voor degenen die een tuin hebben, hier is een uitgebreide tutorial over hoe een fiets schoon te maken door Calvin Jones, de topmonteur van het merk Park Tool:
Nieuwelingen zouden kunnen denken: heb ik dat echt allemaal nodig om de fiets in mijn tuin schoon te maken? Nee. Laten we het tot het minimum beperken:
- Siliconen handschoenen om je handen te beschermen.
- Heet water met afwasmiddel.
- Ontvetter voor de versnellingen.
- Een spons om het frame en de wielen schoon te maken.
- Een borstel voor de versnellingen.
- Gebruikte waterflessen om de motor te besproeien en de ontvetter met de borstel aan te brengen.
- Gebruikte doeken, oude t-shirts of papier om de fiets te drogen.
Als je geen tuin hebt:
- Natte doekjes als de fiets niet erg vuil is.
- Om de versnellingen schoon te maken en te ontvetten, ga je naar een autowasstraat. Breng ontvetter aan, laat het erop zitten en gebruik een hogedrukreiniger om het eraf te wassen.
- Je kunt de ketting ook thuis reinigen als je de vloer en de muren afdekt en een kettingreiniger gebruikt. Hier is een video over hoe je dat moet doen:
- Als de fiets erg vuil is (modder, vuil, stof) breng hem dan meteen naar de wasstraat.
TIP: Houd de hogedrukspuit niet te dicht bij de fiets, want ze zijn ontworpen voor auto’s.
Vocht is gevaarlijker dan vuil, dus zorg ervoor dat de onderdelen waar zich lagers, draaiende onderdelen en bouten bevinden goed droog zijn.
TIP: Pak de fiets na het wassen bij het stuur, duw hem rechtop en stuiter hem op het achterwiel om een deel van het water kwijt te raken en het drogen te vergemakkelijken.
Breng na het drogen van de fiets een dun laagje smeermiddel aan op de ketting. Breng niet te veel aan en verwijder na 15 minuten het overtollige smeermiddel met een stuk papier, aangezien vuil gemakkelijk aan een vette ketting blijft kleven.
Controleer bouten, schroeven en alle onderdelen
Het is van cruciaal belang te controleren of de bouten en schroeven in goede staat zijn. Zorg ervoor dat er geen speling is en er geen losse onderdelen zijn, en dat elke bout goed is aangedraaid. Het eerste gereedschap dat elke fietser/monteur zou moeten kopen is een momentsleutel van goede kwaliteit, die ervoor zorgt dat alle onderdelen goed vastzitten.
Alle onderdelen moeten regelmatig worden gecontroleerd om problemen of gevaarlijke slijtage op te sporen. De post waarin we uitleggen waar je op moet letten als je een tweedehands fiets koop is een uitstekende gids om alle onderdelen van je fiets grondig te inspecteren. Op een indoor fietstrainer kan het stuur bijvoorbeeld beschadigd raken door zweet en vocht dat door de tape sijpelt.
Controleer de staat van de ketting om te zien of hij aan vervanging toe is. Een erg uitgerekte ketting verslijt en beschadigt de kettingbladen en de cassette, en het kan zijn dat we de hele aandrijving moeten vervangen. Dat betekent meer gedoe en meer kosten. Hier zijn drie video’s om te laten zien hoe je kunt controleren of je ketting in orde is, hoe je hem kunt vervangen en hoe je hem kunt repareren als hij stuk gaat:
Leer hoe je je versnellingen moet afstellen
Het is makkelijker dan het lijkt, je moet het gewoon eens proberen.
Hier zijn een paar Park Tool tutorials die uitleggen hoe je de voor- en achterderailleur afstelt, de basisprincipes van hoe ze werken en het gereedschap dat nodig is om die afstelling te doen (in de beschrijving van de video):
Soms is het slecht functioneren van de tandwielen te wijten aan de slechte staat van de kabels of de kabelbehuizing. Na verloop van tijd kunnen vocht en vuil zich ophopen op de kappen en in de behuizingen, waardoor de kabel niet goed meer kan glijden. Om ze te vervangen zijn reserveonderdelen, ervaring en wat gereedschap nodig, dus de kans is groot dat het niet de moeite waard is om het zelf te doen; je kunt jezelf waarschijnlijk tijd en moeite besparen door je fiets naar een fietsenmaker te brengen. Hoe dan ook, hier zijn twee video’s waarin je kunt leren hoe je derailleurkabels vervangt op een MTB en een racefiets.
Controleer de bandenspanning en de staat van je banden
Je hoeft alleen maar met je handen in de banden te knijpen om te controleren of de bandenspanning goed is. Op die manier kunnen we vaststellen of ze spanning verloren hebben of te hard zijn voor het terrein waarop we gaan rijden.
Om de juiste bandenspanning te weten te komen, hebben we een pomp of een handpomp met een manometer nodig. Hiermee kunnen we de bandenspanning aanpassen aan ons gewicht, het type fiets en band, de breedte, het terrein, enz. Hier zijn enkele online calculators en apps om de ideale gepersonaliseerde druk te bepalen:
Geavanceerde online calculator om je bandenspanning te meten
Silca app voor Android en iPhone
Controleer ook de staat van de banden om na te gaan of ze versleten zijn, scheurtjes vertonen of op een andere manier beschadigd zijn. Als dat het geval is, is het belangrijk dat je weet hoe je een band en binnenband verwijdert en weer terugplaatst, zowel om een versleten band door een nieuwe te kunnen vervangen als om je band te plakken als je onderweg bent. Here is a video tutorial:
Controleer de remmen
Op tijd kunnen stoppen is net zo belangrijk als snel kunnen fietsen. Daarom moeten de remmen in goede staat zijn, wat een routinecontrole vereist telkens als we de fiets schoonmaken en ook voordat we aan een nieuwe route beginnen.
Zowel bij velgremmen als bij schijfremmen moeten we controleren of de remhendels de remmen activeren en of ze na het loslaten terugkeren naar hun positie en geen wrijving meer veroorzaken. Als we de remhendel niet aantrekken en we het vervelende geluid van wrijvende remmen horen, moeten we ze bijstellen.
Velgremblokjes en schijfremblokjes slijten. Om te weten of je velgremblokjes aan vervanging toe zijn, kijk je naar de lijn bovenaan het blokje of op het oppervlak van het blokje. Als deze volledig vlak is en het loopvlakpatroon heeft verloren, moeten de remblokken worden vervangen.
Bij schijfremmen kan je ofwel de remblokken verwijderen om hun toestand te controleren ofwel ze controleren zonder ze te verwijderen om te zien of ze versleten zijn.
Deze twee afspeellijsten bevatten veel videotutorials over verschillende soorten velg- en schijfremmen, informatie over hoe ze te onderscheiden, hoe kabels, olie, remklauwen en remblokken in velg- of schijfremmen te vervangen, en ook hoe alles te installeren of af te stellen en welk gereedschap je nodig hebt:
Fietspedalen verwijderen en monteren
Het lijkt nogal triviaal, maar er zit een addertje onder het gras en als het niet correct wordt gedaan, kun je de trapas of het schroefdraad van de pedalen beschadigen. Sommige ervaren fietsers moeten nog uitzoeken welke kant ze op moeten om de onderdelen los en vast te draaien, en met vallen en opstaan de juiste richting te vinden.
Er moeten enkele voorzorgsmaatregelen worden genomen om de hendel in de juiste positie te brengen en te voorkomen dat je de tanden van de kettingbladen raakt.
Een foto zegt meer dan duizend woorden, dus hier is een video van Calvin Jones die het proces uitlegt, nuttiger dan enige uitleg die wij je kunnen geven: