Je komt thuis na een vermoeiende fietstocht, uitgeput, hongerig, dorstig en toe aan een douche en een goede nachtrust. Het laatste wat je wilt is de fietskleding die je net hebt gebruikt, moeten wassen. Elke fietser heeft dit wel eens meegemaakt, maar aangezien je hebt genoten (of geleden) van de rit met die kleren aan, neem dan ook een paar minuten van je tijd om ze eens goed te wassen en te verzorgen; kleren verdienen dat ook. En alsjeblieft, laat familieleden of geliefden het werk niet voor je doen. Als jij van je vrije tijd kunt genieten, heeft de rest ook het recht om van hun eigen tijd te genieten.
Fietskleding is zeer specifiek en vereist daarom speciale zorg en aandacht. Het wordt ontworpen om zich aan je lichaam aan te passen, volledig comfort te bieden en topprestaties te leveren als je op de fiets zit. Om dit te bereiken zijn de stoffen die in fietskleding worden gebruikt gemaakt van vezels die verschillen van de vezels die in onze dagelijkse kleding worden gebruikt, en daarom kunnen we ze niet op dezelfde manier wassen. We moeten de instructies van de fabrikant nauwkeurig opvolgen en ze goed verzorgen om problemen of beschadigingen te voorkomen die niet het gevolg zijn van natuurlijke slijtage.
Bekijk eerst de wasinstructies op het etiket en kijk of er suggesties bij staan over welke wasproducten je het beste kunt gebruiken. Niet alle fietskleding heeft dezelfde verzorging nodig, dus het is van essentieel belang te weten welke artikelen niet in de wasmachine mogen en welke wel.
Je fietskleding wassen
Was je fietskleding op de hand met neutrale zeep. Het gebruik van specifieke wasmiddelen voor sportkleding is ook een optie, maar zorg ervoor dat het zo neutraal mogelijk is, zonder parfum of wasverzachter.
Was je kleren indien mogelijk op dezelfde dag dat je ze gebruikt hebt. Zelfs een lichte handwas met koud water is voldoende als het niet te vuil of bezweet is. Als je wel veel zweet en de kleren vies zijn, kun je ze het beste ongeveer een half uur in koud water met een beetje zeep laten weken en met de hand wassen. Laat ze niet te lang weken, want het is niet goed voor de stof om urenlang in water te liggen. Hier is een truc om je fietskleding te wassen: neem een douche met je fietskleding aan, gebruik neutrale zeep en schrob ze zonder ze uit te trekken, trek ze dan uit om ze uit te spoelen en uit te wringen. Dit werkt uitstekend voor zomerkleding, maar het is wat moeilijker voor winterkleding, zoals fietsjacks en lange fietsbroeken
Was je fietskleding niet te warm, maximaal op 30º C. Technische fietskleding is meestal gemaakt van synthetische vezels die niet graag in heet water worden gewassen. Bovendien is veel fietskleding gemaakt van zeer technische stoffen met ademende, isolerende of waterdichte eigenschappen. Warm water wast deze sneller weg.
Als je om een of andere reden je kleren niet met de hand kunt wassen en je een wasmachine moet gebruiken, volg dan deze aanbevelingen:
- Was je fietskleding niet samen met je gewone kleren.
- Sluit alle ritsen, klittenband en andere sluitingen van de kleding.
- Doe de fietskleding binnenstebuiten in een waszak. Dit beschermt zowel de kleur als de stof van het kledingstuk.
- Was kleding in koud water (maximaal 30º C) met een kort wasprogramma en laag centrifugeren. Veel wasmachines hebben specifieke programma’s voor sportkleding.
- Laat je natte of vochtige kleding niet in de wasmachine zitten. Hang ze zo snel mogelijk op om nare geurtjes en aantasting van de stof te voorkomen.
Anderzijds is hier een lijst van dingen die je moet vermijden bij het wassen van je fietskleding:
- Gebruik geen wasverzachter of bleekmiddel. Wasverzachters vormen een laagje op je kleren waardoor ze minder goed ademen. Bleek vernietigt vezels.
- Gebruik ook geen wasdroger. Hoge temperaturen in de droger kunnen het kledingstuk ernstig beschadigen en doen krimpen.
- Je moet fietskleding nooit strijken: het is kreukvrij van zichzelf.
Als je moe bent, haast hebt, iets dringends te doen hebt of als je gewoon lui bent, zijn hier onze drie tips:
- Als je het niet kunt wassen zodra je thuis bent, maar wel binnen een paar uur, laat het dan weken in koud water totdat je het met de hand kunt wassen.
- Als je het niet dezelfde dag nog kunt wassen, hang het dan op een goed geventileerde plaats om het zweetvocht kwijt te raken. Probeer het zo snel mogelijk te wassen, want als het zweet opdroogt, hecht het zich aan de stof en beschadigt het de structuur ervan door de ammoniak en zouten, en draagt het bij tot het ontstaan van onaangename geurtjes.
- Stop fietskleding niet in de wasmand samen met de rest van het wasgoed, omdat het dan nare geurtjes absorbeert en in de wasmachine terecht kan komen bij een lang wasprogramma met wasmiddelen en wasverzachters. Kortom, alles wat fabrikanten afraden. Als je geluk hebt, loopt het kledingstuk geen schade op, maar het zal hoogstwaarschijnlijk in de trommel blijven haken of aan een ander kledingstuk blijven haken. Bovendien draagt het aanzienlijk bij tot de verslechtering van de stof en verkort het de levensduur.
Zijn er nog zelfgemaakte oplossingen voor het wassen van fietskleding?
Je vindt veel informatie over het gebruik van azijn, baking soda of zout om fietskleding te wassen of nare geurtjes te verwijderen. Laten we duidelijk zijn: azijn heeft een lage pH (tussen 2 en 3) en zuiveringszout heeft een hoge pH (10). Aangezien wij het gebruik van neutrale zeep (pH 7) aanbevelen, zou het onlogisch zijn om het gebruik van deze twee huishoudproducten aan te bevelen.
Wat zout betreft, hebben we net gezegd dat zouten uit zweet fietskleding beschadigen, dus laat het zoutvaatje met rust, tenzij je het zoutverlies tijdens de training wilt compenseren door je shirt af te likken.
Je fietskleding drogen
Als je je fietskleren hebt gewassen en het meeste water eruit hebt gewrongen, zijn hier drie tips om ze te drogen, naast het feit dat je nooit de droger gebruikt:
- Hang de kledingstukken binnenstebuiten te drogen, zodat de kleuren niet vervagen in de zon.
- Hang de kledingstukken niet te lang in direct zonlicht te drogen, want dat verkort de levensduur. We hebben al gezegd dat fietskleding niet van hoge temperaturen houdt. Het is ook ontworpen om snel te drogen, dus het zal sneller droog zijn dan je denkt.
- Gebruik geen bretels, mouwen of andere elastische delen van het kledingstuk om het op te hangen. Deze elementen zijn essentieel voor een goede pasvorm en het gewicht van het natte kledingstuk zal ze uitrekken en naar beneden trekken, waardoor het kledingstuk beschadigd raakt.
Als je op reis bent en je je kleren nergens kunt ophangen, kun je ze in schone handdoeken wikkelen om zoveel mogelijk vocht te absorberen, en ze dan in de buurt van een warmte- of ventilatiebron leggen om ze volledig te laten drogen. Leg kleding NOOIT op de verwarming.
Even een paar aandachtspunten voor fietskleding van merinowol:
- Gebruik geen specifieke wasmiddelen voor wol. Deze zijn geschikt voor gewone wollen kleding en bevatten wasverzachters.
- Merinowol absorbeert zweet zeer goed, maar het verdampt vocht langzamer dan synthetische stoffen. Als je een kledingstuk van merinowol wast, zul je merken dat het zwaarder is omdat het meer vocht vasthoudt. Hang het te drogen en vouw het kledingstuk in het midden over een droogrek om het gewicht gelijkmatig te verdelen en te voorkomen dat de stof teveel uitrekt. Idealiter zou het kledingstuk horizontaal over het oppervlak van het rek moeten liggen om te drogen, maar we weten dat dit niet altijd mogelijk is.
Volg deze aanbevelingen om de levensduur van je fietskleding te verlengen, want hoe meer je er zorg voor draagt, hoe langer het voor jou zal zorgen. En onthoud: de structuur van de materialen en de goede pasvorm beschermen ons en zorgen voor comfort, maar kleding ondergaat natuurlijk slijtage door het dagelijkse gebruik. Net zoals banden verslijten met elke kilometer die je rijdt, en hoe meer je rijdt, hoe groter de kans op een lekke band, worden ook fietsbroeken blootgesteld aan veel schuren, en zullen ze beschadigd raken met de tijd en het gebruik. Daarom moeten we aandacht besteden aan de indicatoren die aangeven dat het tijd is voor een nieuwe. Aan de andere kant, als je een wielershirt goed verzorgt, kan het veel langer meegaan, en andere kledingstukken en accessoires kunnen zelfs voor altijd meegaan en je van dienst zijn.