Niets is beter dan het gevoel van gloednieuwe fietssokken aantrekken. Het is niet alleen het effect dat het heeft op onze voeten, het verbetert ook aanzienlijk ons humeur. Samen met fietskleding of de fiets zijn ze als een vitamineshot dat ons stimuleert om erop uit te gaan en te gaan trappen. Welnu, vanaf nu kan je Siroko niet meer de schuld geven als je fietsuitrusting vitaminen tekort komt, want we hebben eindelijk ook sokken voor jou. 8 modellen in 8 verschillende kleuren met een eenvoudige, minimalistische stijl, zodat je ze gemakkelijk kunt afstemmen op de ontwerpen en kleuren van je wielershirts, fietsbroeken, fietsvesten en jassen.
Wacht niet te lang, want fietssokken zijn tegenwoordig een van de populairste en best verkochte kledingstukken. Niet alleen omdat de wielerwereld vol sokverslaafden zit, maar ook omdat ze door hun prijs en praktische nut binnen de kortste keren de winkelwagentjes van Siroko zullen vullen.
In onze eerste collectie fietssokken hebben we gekozen voor een middelhoog ontwerp, gemaakt van synthetische vezels (95% Nylon en 5% Elastan) waarvan wij geloven dat dat ze een goed combinatie zijn van ademend vermogen, comfort, pasvorm en compressie op de meest efficiënte manier.
De teen is naadloos en het instapgedeelte is gemaakt van micro-geperforeerde stof voor extra comfort; het voert ook vocht af zodat de voet niet nat wordt in de schoen.
Om de juiste pasvorm te garanderen, hebben onze sokken een extra brede boord en een Y-vormige hiel en een elastische boogband in de zone van de wreef en de fascia plantaris voor extra steun. Deze drie technische details plus de high-performance compressiestof zorgen dat de sok comfortabel past om het onderbeen, de enkel en de voet, en blijven ze op hun plaats tijdens de rit.
Alle 8 modellen zijn verkrijgbaar in 3 maten XS-S, M-L en XL-XXL.
Fietssokken: geschreven en ongeschreven regels
De enige geschreven regel over sokken komt van de Union Cycliste Internationale (UCI): “Sokken die in competitieverband worden gebruikt, mogen niet hoger zijn dan de hoogte bepaald door de helft van de afstand tussen het midden van de laterale malleolus en het midden van het kuitbeen“. Kortom, de sok mag niet verder reiken dan halverwege je scheenbeen, tussen de enkel en de knie. De UCI heeft deze regel ingesteld omdat er modellen aero-sokken zijn die een betere aerodynamica bieden dan de blote huid. Over wat voor voordeel hebben we het? Uit tests in windtunnels die door fabrikanten zijn uitgevoerd, blijkt dat het voordeel 3-4 watt bedraagt in vergelijking met een normale sok. Hoe hoger de snelheid, hoe groter het voordeel, dat kan oplopen tot 20 watt besparing. Dat lijkt wel sok doping! Het lijkt misschien niet veel, en hoewel we een grote ronde of wedstrijd niet zullen winnen dankzij goede sokken, maar eerder dankzij sterke benen, zou zo’n voordeel een overwinning kunnen betekenen in een tijdrit waar aerodynamica de sleutel is.
Er zijn ook ongeschreven regels die veel fietsers zeer serieus nemen (misschien te serieus), zoals het niet dragen van witte sokken met zwarte schoenen, of zwarte sokken met witte schoenen. Het is een kwestie van smaak, of gebrek daaraan, afhankelijk van wie er kijkt.
Het is niet iets om je al te veel zorgen over te maken, want vaak dragen dezelfde fietsers die geen witte sokken dragen met zwarte schoenen, witte sokken over hun zwarte lange fietsbroek met zwarte schoenen. Nog een ander controversieel onderwerp: sokken onder of over de lange fietsbroek? Nogmaals, het is een kwestie van smaak en het samenstellen van de outfit. Ben je een sokverslaafde en wil je graag pronken met het nieuwe model, draag ze dan over de broek. Het is ook duidelijk dat als je ze over andere kledingstukken draagt, het geen zin heeft om overschoenen te dragen. Ze bedekken de sokken waarmee je wilt pronken. Houd er rekening mee dat sommige modellen lange fietsbroeken reflecterende details op het onderbeen hebben die bedekt zouden zijn als je de sokken erover draagt. Aan de andere kant zijn er modellen lange fietsbroeken met riempjes (voetlussen: banden of riemen onder de voet), waarbij het dragen van de sok eroverheen er veel beter uitziet.
Een kwestie van smaak en kleuren
Als vuistregel geldt dat witte sokken mooi staan bij witte schoenen en zwarte sokken logischerwijs bij zwarte schoenen. Vervolgens is het gewoon een kwestie van smaak en kleuren, hoewel we je wel wat eenvoudige tips kunnen geven:
Zorg dat je sokken matchen met je schoenen, je fiets, je wielershirt, je fietsbroek, je fietshelm… In hemelsnaam, laat ze gewoon ergens bij passen, op zijn minst bij elkaar! Zonder gekheid, we hebben gevallen gezien van fietsers die na het kwijtraken van een sok gewoon een andere sok van een ander paar namen en de twee wezen aan elkaar koppelden.
Als je fietsbroek zwart is, zoek dan sokken in een kleur die zo dicht mogelijk bij de kleur(en) van je wielershirt ligt. Als je een kleur kiest die noch op je wielershirt noch op je fietsbroek voorkomt, kan de combinatie slecht zijn, maar het kan ook interessant zijn. Het team Ineos Grenadiers (het vroegere Sky) draagt bijvoorbeeld meestal witte sokken met witte schoenen in combinatie met de rest van de outfit in donkere tinten (zwart, donkerblauw…), en dat ziet er heel goed uit.
Als je graag verschillende kleuren combineert, probeer je outfit dan af te stemmen op je fiets en zoek naar harmonie op basis van de basis kleurentheorie.
Zorg goed voor je voeten en je sokken
We willen niet te belerend worden, maar een goede hygiëne en voetverzorging – let vooral op de nagels – zal de levensduur van je sokken verlengen.
Zie goede fietssokken als bescherming van de voet, enkel en onderbeen tegen:
- Geraakt worden door de trappers (de pijn is onvermijdelijk, maar zonder sokken zou de verwonding erger kunnen zijn).
- Schrammen en snijwonden door takken, brandnetels of struiken als je fietst op MTB’s of gravelbikes.
- Schuren veroorzaakt door schoenen. Bovendien absorberen de sokken zweet om het vocht weg te houden van de voet.
- Kou, om de voeten en het onderbeen warm te houden
Om al deze redenen zijn sokken kledingstukken die veel te lijden hebben van slijtage. Ze worden voortdurend blootgesteld aan de zon en aan al het vuil, stof, modder en water wanneer we in de regen terechtkomen of door een plas rijden. We wassen ze, drogen ze en beginnen weer van voren af aan. Om de levensduur van je sokken te verlengen volg je de aanbevelingen die je kunt vinden in ons blog over de verzorging van je fietskleding. Het is echter niet meer dan normaal dat de kleur uiteindelijk zal vervagen en de vezels zullen slijten, waardoor de sok zijn oorspronkelijke eigenschappen zal verliezen.
Het is niet nodig om tot het allerlaatste moment te wachten met het kopen van een nieuw paar sokken. Als we ons niet comfortabel voelen, presteren we niet goed en een goede look is belangrijk voor een goed humeur. We hebben ze niet in de windtunnel getest, maar we zijn er zeker van dat onze sokken goed en comfortabel voelen en je een “shot” vreugde en energie geven die ons meer kracht geeft dan alle watts die we kunnen besparen met een paar aero sokken.