Als je van plan bent om een fietstrainer te kopen of je hebt hem net cadeau gekregen maar nog nooit zo’n training geprobeerd, dan hebben wij een paar tips voor je om je te helpen beslissen welke fietstrainer je moet kiezen en hoe je hem moet gaan gebruiken:
Welke soorten fietstrainers zijn er?
Er zijn drie soorten: rollerbanken, direct drive trainers en wheel-on trainers.
Rollerbanken zijn het minst gebruikelijke type en vereisen enige rijvaardigheid, alsook veel concentratie. De fiets wordt rechtstreeks op twee of drie rollen geplaatst.
Bij een direct drive trainer wordt het achterwiel verwijderd, de fiets wordt rechtstreeks op de trainer bevestigd bij de achtervork en de ketting van de fiets drijft een cassette aan die met de trainer is verbonden.
Bij wheel-on fietstrainers wordt de weerstand op het achterwiel aangebracht. De weerstand kan magnetisch, vloeibaar of een combinatie van beide zijn.
Het is belangrijk om zorgvuldig het type sensoren en technologie te kiezen voor je fietstrainer, vooral als je van plan bent om virtueel te fietsen. Sommige modellen zijn geen smart trainers en zijn mogelijk niet compatibel met mobiele apps.
Waar moet ik mijn fietstrainer neerzetten?
Als je een buitenruimte hebt, gebruik die dan! Je zult wat natuurlijke ventilatie waarderen, zelfs al is het maar een balkon. Als je die niet hebt, kun je je fietstrainer bij een raam zetten. Als het een gesloten ruimte is, zoals een berging of kelder, gebruik dan een ventilator.
Houd rekening met het geluid en de trillingen van de fietstrainer en de aandrijving van de fiets voordat je de trainer binnenshuis opstelt. Elk gebouw is anders en dat geldt ook voor de buren. Denk goed na over je persoonlijke situatie om de juiste trainer te kiezen, want sommige zijn erg stil terwijl andere behoorlijk luidruchtig kunnen zijn.
Hoe zet ik mijn fietstrainer in elkaar?
De montage van de meeste modellen is geen hogere wiskunde en wordt meestal zeer goed uitgelegd door de fabrikant. In sommige gevallen is er helemaal geen montage nodig. Het is echter belangrijk na te denken over extra uitrusting die je nodig kunt hebben om aan de slag te gaan:
Matten. Je gaat veel zweten. Zet de trainer en de fiets op een matje, zodat het zweet je vloer niet bevuilt. Veel merken verkopen speciale matten voor fietstrainers. Of je nu kiest voor een professionele mat of een eenvoudige, je zult het zweet na elke training moeten opvegen. Handdoeken, dekens of vloerkleden zijn niet praktisch. Bovendien helpen matten de overdracht van trillingen veroorzaakt door de fietstrainer te verminderen.
Als je een rollerbank gebruikt, zijn een paar wielen die je zelden gebruikt – met speciale banden voor rollers – handig, zodat je je gewone wielen niet verslijt. Als je een wheel-on trainer hebt, is het een goed idee om een cassette, een velg en een extra band (idealiter een speciale voor fietstrainers) te kopen. Als je een direct drive trainer hebt, heb je alleen een extra cassette nodig zodat je de cassette die je in je achterwiel hebt niet telkens hoeft te monteren en te demonteren.
De voorwielsteun is een niet-essentieel accessoire, maar behoort tot de standaarduitrusting van veel modellen, omdat het de stabiliteit van de fiets verbetert.
Wat kan ik dragen als ik binnen wil fietsen?
Het hangt ervan af waar je traint, maar je kunt het beste oude of versleten kleren gebruiken, want je zult hevig zweten, waardoor de stoffen beschadigd raken. Als je toch nieuwe kleren wilt gebruiken, was ze dan zodra je klaar bent.
Je moet natuurlijk een fietsbroek dragen. Als je buiten traint en het is koud, trek dan een trui en/of een jack aan, je kunt het altijd weer uittrekken zodra je opgewarmd bent. Als je binnen traint, kun je alleen een fietsbroek dragen. Als je het koud hebt, trek je een dunne basislaag aan of een gebruikte trui, zodat die wat zweet opneemt. Als je klaar bent, zul je doorweekt zijn, dus droog je snel af en trek wat warme kleren aan zodat je het niet koud krijgt voordat je onder de douche stapt. Was je kleren onmiddellijk.
Handdoek, water, ventilatie en eten
De fietstrainer is ingesteld en je bent klaar om te gaan zweten. Leg voordat je op de fiets stapt een handdoek klaar om het zweet af te vegen. Een flesje elektrolytisch water (of twee, als de sessie lang gaat duren), zodat je niet uitgedroogd raakt. Gebruik een ventilator als je geen natuurlijke ventilatie hebt of als de plaats waar je traint erg warm is. Als je een lange sessie plant, zorg dan dat je wat te eten bij de hand hebt, zodat je niet midden in de training hoeft te stoppen.
Veel plezier op de fietstrainer!
Laten we eerlijk zijn, we gebruiken indoor fietstrainers omdat we niet buiten kunnen fietsen (door tijdgebrek of slechte weersomstandigheden). Daar komt nog bij dat het op één plaats zitten, zonder een landschap om je op te concentreren, het trainen behoorlijk saai kan maken. Aarzel dus niet om gebruik te maken van alle beschikbare manieren om jezelf te vermaken: films, series, muziek, podcasts, luisterboeken, wat je maar wil!
Als je een slimme fietstrainer met Ant+ of Bluetooth hebt, of de nodige sensoren en accessoires op je fiets, kun je ook virtuele fietsapps gebruiken, zoals Zwift, Rouvy, Tacx, Bkool, TrainerRoad of Kinomap. Het zijn allemaal betaalde apps, maar als je van plan bent om je fietstrainer veel te gebruiken, is het de moeite waard om ze uit te proberen om je indoor fietssessies wat leuker te maken.
Een trainingsplan voor de sessie zal de training sneller en meer de moeite waard maken. Er zijn tal van gratis en betaalde opties. Je kunt video-workouts van Youtube gebruiken, een mobiele app of gewoon een stuk papier met tijden, intensiteit en cadans plus een stopwatch om de tijd bij te houden.
Hoe lang moet de training zijn?
Anderhalf uur, hooguit twee, is meer dan genoeg, vooral als de sessie heel intensief is. Denk eraan dat je non-stop fietst, zonder stoplichten, auto’s of afdalingen. Dat betekent dat je het beste haalt uit elke minuut fietsen op de fietstrainer.
Onderhoud van de fiets
Houd er rekening mee dat zweet vol zouten zit die je fiets kunnen beschadigen, dus maak na de sessie het stuur, de stuurpen, de kabels, de framebuizen (vooral de bovenste horizontale buis), het zadel en de zadelpen schoon en droog. Als je dezelfde handdoek die je gebruikt om jezelf af te drogen op het stuur legt, voorkom je dat het zweet in de schroeven, bedrading, schakelflippers, stuurlint of handvatten terechtkomt.
Het reinigen en smeren van de aandrijflijn (ketting, tandwielen, kettingbladen en achterderailleur) is essentieel. Een schone, goed gesmeerde aandrijflijn zal stiller zijn op de fietstrainer.
Zorg er bij een wheel-on fietstrainer voor dat de luchtdruk tussen 100 en 110 psi is. Minder druk veroorzaakt meer lawaai en meer slijtage.
Ongeacht het type fietstrainer moet je voorzichtig zijn bij het uitoefenen van kracht op de pedalen, omdat er geen zijdelingse balans is die je normaal krijgt door de fiets te bewegen wanneer je op de pedalen staat. De fiets zit vast in het frame van de trainer, dus je moet die beweging met je lichaam maken.