De veelzijdigheid van meekleurende glazen maakt ze perfect voor op de fiets, omdat het een sport is met wisselende lichtomstandigheden als gevolg van het weer en onvoorspelbaar terrein. In deze blogpost beantwoorden we enkele van de meest gestelde vragen over meekleurende glazen. Laten we beginnen:
Wat zijn meekleurende sportbrillen en hoe werken ze?
De glazen van meekleurende zonnebrillen worden helderder of donkerder, afhankelijk van de intensiteit van de ultraviolette straling. Als het erg zonnig is worden ze donkerder, en als er geen zon is keren ze terug naar hun heldere staat. Maar wees gerust, of ze nu helder of donker zijn, de glazen blokkeren UVA- en UVB-stralen, en het enige dat varieert is de hoeveelheid licht die er doorheen komt.
Dit wordt bereikt dankzij moleculen die van structuur veranderen wanneer zij aan UV-stralen worden blootgesteld. In een notendop: er vindt een chemische reactie plaats waarbij de binding tussen koolstof- en zuurstofatomen van het molecuul wordt verbroken wanneer het aan zonlicht/UV-stralen wordt blootgesteld. Dit proces is omkeerbaar en zodra de glazen van het zonlicht/UV-stralen worden verwijderd, keren ze terug naar hun oorspronkelijke heldere staat. Pure magie.
Hoe snel reageren meekleurende glazen?
De overgangstijd van het lichtste naar het donkerste punt varieert naar gelang van de kwaliteit van de lens. Hoe sneller de overgang, hoe beter de lens. Bij de beste stijlen duurt het ongeveer 1 minuut en de resultaten kunnen variëren afhankelijk van de lichtomstandigheden. Het inrijden van een tunnel is niet hetzelfde als het fietsen over een pad waar zonnige en schaduwrijke gedeelten elkaar afwisselen.
De overgang kan sneller of langzamer zijn, maar het is altijd geleidelijk, nooit abrupt. Als we bedenken wat er gedurende 1 minuut op de fiets kan gebeuren, lijkt zelfs dat misschien te lang, maar zo snel is de moderne technologie nu eenmaal. In ieder geval bieden meekleurende zonnebrillen zonder twijfel meer voordelen dan nadelen.
Hoe donker zijn meekleurende glazen?
Een meekleurende lens is niet zo donker als een normale lens. Een normale lens heeft een diepzwarte kleur die de ogen verbergt en meer licht tegenhoudt. Een meekleurende lens is rokerig zwart en laat de ogen zien.
De beste brillenglazen laten grotere variaties in zichtbare lichttransmissie (VLT) toe, variërend van categorie 0 tot categorie 4, waarbij categorie 0 het meeste licht doorlaat en categorie 4 het meeste licht tegenhoudt. Meekleurende brillenglazen in bijna heldere toestand laten ongeveer 43-80% licht door (categorie 1), terwijl ze in donkere toestand slechts 8-18% doorlaten (categorie 3).
Wanneer gebruik je een meekleurende sportbril?
Mountainbikers halen het meeste voordeel uit meekleurende zonnebrillen omdat zij op terreinen rijden waar de lichtomstandigheden snel en radicaal veranderen in een kwestie van minuten. Ze hoeven bijvoorbeeld hun zonnebril niet af te zetten in een bos met weinig licht en voorkomen zo dat ze de controle over hun fiets verliezen of iets in hun ogen krijgen.
Op de weg en in de bergen kan je dit type zonnebril gebruiken als je heel vroeg of heel laat vertrekt wanneer er geen zon is of als je ‘s nachts terugkomt. In deze situaties zijn meekleurende zonnebrillen veel beter dan de gewone, omdat je ze niet hoeft af te zetten. Alle fietsers maken zich hier schuldig aan, maar we moeten toegeven dat het feit dat we geen zonnebril dragen, onze ogen doet tranen en dat we hoogstwaarschijnlijk worden aangevallen door insecten die alleen maar op dit moment lijken te wachten
Tot slot zijn ze perfect voor bewolkte dagen of momenten waarop je weet dat de zon maar heel even fel schijnt. Meekleurende brillenglazen zijn ook nuttig bij lichte regen, omdat ze je helpen beter te zien dan met normale glazen. Voor situaties met zeer weinig licht of slecht zicht, zoals mist of nevel, kan je je toevlucht nemen tot verschillende kleuren meekleurende brillenglazen die meer definitie bieden door een hoger contrast en die je ogen zullen ontlasten.
Zijn er ook gepolariseerde meekleurende sportzonnebrillen?
Ja, sommige high-end meekleurende glazen zijn ook gepolariseerd om reflecties te helpen voorkomen. Je hoeft niet ver te zoeken – we hebben gepolariseerde meekleurende glazen in onze Siroko collecties.
Wat zijn de nadelen van meekleurende zonnebrillen?
Wij hebben er al enkele genoemd. De eerste is dat de verandering niet onmiddellijk optreedt, dus we kunnen een tunnel binnengaan en als we eruit komen, is het brillenglas nauwelijks veranderd.
De situatie zou echter dezelfde zijn met een normale zonnebril, en meekleurende brillenglazen geven ons een groter lichtdoorlaatbereik. En hé, na de ene tunnel komt meestal de andere.
Een ander probleem is dat meekleurende brillenglazen van kunststof – gemaakt van triacetaatcellulose (TAC) of polycarbonaat (PC) – na verloop van tijd hun eigenschappen verliezen, maar dan hebben we het wel over een vrij lange tijd, zo’n 2-3 jaar. Laten we eerlijk zijn, je hebt al een nieuw paar gekocht tegen de tijd dat ze versleten zijn. Minerale meekleurende glazen gaan een leven lang mee, maar ze zijn ook zwaarder, veel duurder, delicaat en niet aan te bevelen voor op de fiets.
Ten slotte werken sommige soorten meekleurende brillenglazen niet goed bij extreme temperaturen, omdat sommige samenstellingen zowel thermochromisch als fotochromisch zijn. Dat betekent dat bij een bepaalde temperatuur het brillenglas helder blijft en niet donkerder wordt, of omgekeerd. Maar geen zorgen! Ten eerste hebben we het hier over zeer hoge of zeer lage temperaturen. En ten tweede zijn meekleurende brillenglazen van hoge kwaliteit niet temperatuurgevoelig en werken ze perfect in extreme omstandigheden, zoals onze tests tot nu toe hebben aangetoond.
Wij hopen dat dit artikel je vragen over meekleurende brillenglazen heeft kunnen beantwoorden en je de mogelijkheden ervan voor mountainbiken en wielrennen op de weg duidelijk heeft laten zien.