Hvis du planlegger å kjøpe en sykkel, eller hvis du har syklet en stund og vil forbedre eller endre den du har, er bruktmarkedet et godt sted å lete etter din neste sykkel. Følgende tips vil vise deg at det er mye enklere enn å kjøpe en bruktbil, fordi det er færre elementer det kan være feil på, og du har muligheten til å se og teste viktige sykkeldeler, selv om du ikke er ekspert eller ikke har profesjonelle verktøy. På slutten av denne guiden vil du også finne noen forslag som kan hjelpe deg med søk og kjøp.
Her er hva du bør se etter når du kjøper en brukt sykkel:
Sykkelramme og gaffel
Start med gaffelen og gå videre til rammen, og sjekk hele overflaten nøye. Hvis det er laget av metall (aluminium eller stål), må du kontrollere at det ikke er noen lakkblærer eller bobler (et tegn på korrosjon) og at det ikke er bulker i rammen. På en karbonsykkel er det vanskelig å se sprekker i karbonet som kan føre til brudd, men det er verdt å sjekke at det ikke er noen rare bøyninger på rørene.
Vær oppmerksom på venstre kjedestag under kjedet og på høyre side av bunnbraketten. I disse områdene har kjedet en tendens til å treffe, falle av og komme seg mellom kjederingen og rammen, og etterlater store merker hvis det ikke er riktig beskyttelse tilstede.
Flytt styret til venstre og høyre til punktet der de berører rammen, sjekk begge sider for å se at det ikke er bulker forårsaket av en ulykke, eller fordi sykkelen har falt ned når den har blitt lent mot en vegg.
Andre elementer å sjekke er: Krysset mellom setestolpen og topprøret, girøret (del som forbinder navgiret til rammen), den bakre og fremre gaffelenden (der hjulene festes til rammen og gaffelen) og undersiden av sykkelen (snu den opp ned og se under for å unngå overraskelser).
På en terrengsykkel må du sjekke at gaflene fungerer og låser ordentlig, at det ikke er store riper på stagene, og at det ikke er oljelekkasjer. Det samme gjelder MTB-er med bakhjulsoppheng (MTB-sykler med full fjæring). På disse modellene er det også nødvendig å kontrollere at hjulopphenget er festet riktig til rammen og at akselen eller akslene som fjæringene svinger på ikke lager lyd og ikke blir skadet, da disse områdene må tåle mye press. Sjekk opphengsfunksjonen ved å sette deg på sykkelen og kjøre en tur.
Styrelager
Du bør sjekke at det ikke er noe slark i styrelageret. For å gjøre dette, klem inn begge bremsene og vipp sykkelen frem og tilbake. Hvis det er slark i styrelageret vil du høre en bankelyd. Det er ikke en kostbar reparasjon, men hvis lageret har vært der i lang tid kan det ha lagt igjen merker på gaffelen eller rammen. Det er også et symptom på at eieren ikke har tatt seg bryet med å fikse problemet.
Hjul
Snur dem og sørg for at de er sentrert og at lyden som hjulnavet gir er jevn (ikke som om du maler kaffe). Godt brukte hjul på en eldre sykkel kan være litt utenfor sentrum, men mer enn 1-2 mm er et alvorlig problem.
Når hjulene snurrer må du kontrollere at bremseklossene eller skivene ikke gnir borti hverandre. Kjør hendene over eikene for å kontrollere spenningen og før fingeren over hele bremseflaten på felgen for å kontrollere at den er glatt og uten merkbare hakk utover normal slitasje. Hvis du oppdager noen konkave eller konvekse områder må du være forsiktig, det indikerer deformasjon eller overdreven slitasje. Aluminiumsfelger har små hull (sunkne prikker) i bremseflaten, noe som er en veldig god slitasjeindikator. Hvis du ikke ser dem er det på tide å skifte felger.
Vi må sjekke lagrene. Ta tak i hjulet og prøv å bevege det sidelengs. Hvis det beveger seg mye må du fikse det på et verksted og huske at en billig sykkel som trenger mye reparasjon ikke lenger er så billig.
Det er viktig å kontrollere at dekkene ikke er for slitte. Akkurat som i på felgene lager produsentene små hull som fungerer som slitasjeindikatorer. Hvis du ikke ser dem betyr det at dekket har lite levetid igjen. Kontroller også at det ikke er store kutt eller flate områder på grunn av kraftig bremsing.
Drivverk
Siden det er en gruppe komponenter må du se hvordan de fungerer som en helhet og deretter sjekke dem en etter en for å se hvor problemet eller skaden kan være. Gå på sykkelen og begynn å bytte gjennom alle gir for å se om de fungerer som de skal og reagerer godt på girskiftene.
Det er lett å se at et kjede er i dårlig forfatning, men for å se hvor mye liv det faktisk har igjen må du skifte til giret der kjedet er mest spent (største krankdrev og et mellomliggende tannhjul på vei eller MTB-sykkel med dobbelt krankdrev, eller stort tannhjul på en enklere sykkel). Når giret er koblet til, ta tak i kjedet med to fingre for å løsne den fra krankdrevet. Hvis det krever litt innsats å dra i det, betyr det at kjedet fortsatt kan brukes, hvis det lett kan løsnes må du bytte det ut snart.
For å sjekke tilstanden til kjedet og kassetten ser du på tennene. De må ha form som en vulkan, uten noen spisse avslutninger. Hvis du ser at de er mer som haientenner betyr det at de er veldig slitte. Når du ser på krankdrevene tar du tak i krankene, få dem til å rotere (bevege seg bakover) for å se om de fungerer jevnt, og prøv å bevege dem sideveis for å se om det er slark i bunnakselen. Mens du bøyer deg, benytt anledningen til å sjekke pedalene, i tilfelle det er slark i dem, eller de ikke roterer ordentlig.
Funksjonen til front- og bakgiret bør kontrolleres ved å bytte gir, og vi har allerede gjort det da vi satte oss på sykkelen. For å oppdage eventuelle problemer, skyv dem med fingrene eller trekk i den tilsvarende kabelen, de skal bevege seg lett. Tilstanden til bak-spareren vil fortelle deg historien om tidligere skader eller fall. Hvis du ser store riper eller bulker kan sykkelen ha vært i en ulykke – ta det med i betraktning og sjekk rammen grundig. Andre tegn på et fall er: slitasje på sidene av setet, på girspaken, og bremsespakene og på enden av styret.
Bremser
Det første du bør sjekke er at de kan stilles inn riktig med hjelp av spakene, og at når du slipper dem løsner de raskt og ikke gnir mot hjulet. Se alltid godt på bremseklossene, både når det gjelder en skivebremsesykkel (MTB eller vei) og en felgbremsesykkel. Som med tannhjulene, ved å bare trekke i bremsekablene og flytte bremsebroene med hendene, kan du også sørge for å sjekke at alt er i god stand.
Bolter og hurtigutløsere
La oss ikke glemme alle elementene som binder og holder delene og komponentene på sykkelen sammen. Litt korrosjon og rust på boltene er ikke veldig farlig, men en helt rusten bolt er et stort problem. Ta en god titt på dem, som om de sitter bom fast, da kan de skade et viktigere element som rammen eller gaffelen. Hvis boltene har strippede hoder vil det være vanskelig å løsne eller stramme sykkeldelene. I tillegg er det et tegn på at eieren kanskje ikke er så forsiktig som hen hevder å være.
Til slutt, løsne og stram deretter hurtigutløserne for å kontrollere at de fungerer som de skal, og se at gaffelendene og rammen er i god stand.
Gå på sykkelen
Vi har allerede rådet deg til å gå på sykkelen for å sjekke fjæring eller gir, men ikke nøl med å gjøre det så mange ganger som nødvendig. På denne måten kan du kontrollere at det ikke er noen lyder i styrefestet eller bunnbraketten når du står på pedalene og bruker kraft. Pass også på at sykkelen bremser godt og at rammen er i din størrelse.
Nå som du vet hva du skal se etter i en brukt sykkel, er det noen forslag som kan hjelpe deg med søket og kjøpet ditt:
Spør deg selv og spør selgeren
Først må du stille deg selv tre enkle spørsmål: Hva skal du bruke sykkelen til? Hvor mye er du villig til å bruke? Hvilken sykkelstørrelse trenger du?
Still eieren spørsmål du måtte ha: Hvor lenge har du eid den? Hvor lenge har du brukt den? Har du den originale fakturaen? Når ble sykkelen sist brukt? Hvilke større reparasjoner har du gjennomført? Er det noe galt med sykkelen? Alle disse spørsmålene vil hjelpe deg å bli kjent med både selger og sykkel.
Forskning på nettet, kjøp personlig
Enten du vil ha en bestemt modell eller bare leter etter en sykkel og du har funnet en du liker, bla gjennom nettsteder, forum, butikker, sosiale medier og samle all informasjon om sykkelen, komponentene og den opprinnelige prisen, og meningene til brukere som har hatt samme modell.
Hvis det er din første sykkel, anbefaler vi ikke å kjøpe den online med mindre selgeren er pålitelig (sjekk anmeldelser online) eller nettsiden/appen gir deg kjøpsbeskyttelse. Du kan sikkert finne en sykkel som passer dine behov i nærheten, slik at du kan se den personlig og sjekke alt vi snakket om i dette innlegget. Hvis du fortsatt er motvillig må du avtale med selgeren om å møtes hos et profesjonelt sykkelverksted for en sjekk, eller gå direkte til en sykkelbutikk som selger brukte sykler.
Sykling handler ikke bare om utseende
Ikke la et slitt sete eller et skittent styrebånd sette deg ut, da de er enkle å bytte ut. Det samme gjelder slitemerker fra kabler eller skomerker på pedalene. Dette er rent kosmetiske problemer. Fokuser på strukturelle og funksjonelle elementer på sykkelen, da de er den avgjørende faktoren hvis du vil begynne å sykle så snart du kjøper sykkelen.
For godt til å være sant
Hvis du har gjort undersøkelsene dine, samlet informasjon og kommer over en utrolig god handel, er sjansen stor for at noe er galt med den, og du vil ende opp med å kjøpe en sykkel med et skjult problem, en stjålet sykkel eller i verste fall å bli et offer for en svindel. Vær ekstremt forsiktig, spesielt ved kjøp online.
Vi håper at denne sjekklisten for kvalitetskontroll og en guide til kjøp av brukt sykkel vil være nyttig. Og husk å sette litt penger til side for å få grunnleggende utstyr til å begynne å sykle.