De första frågorna som en person som vill börja cykla ställer är: Vilken storlek på cykeln behöver jag? Vilken storlek ska jag köpa till min dotter? I vissa fall är svaret enkelt, men andra frågor är svårare eftersom, precis som med kläder och skor, det inte finns en standard storleksguide för alla varumärken och vi löper risk att göra misstag om vi inte dubbelkollar allting. Cykelstorlek kan variera även inom samma märke, beroende på cykelns design och geometri och den disciplin den är avsedd för.
Den goda nyheten är att alla märken tillhandahåller sina storleksguider för att hjälpa dig hitta rätt passform. Dessutom erbjuder vissa onlinebutiker personlig hjälp för dem som vill köpa en cykel baserat på specifika kroppsmått.
Låt oss ändå svara på några vanliga frågor om cykelstorlekar:
- Vilken cykelstorlek behöver jag?
Tumregeln är att din längd avgör vilken storlek du behöver och det är din referenspunkt när du kollar på olika märkens storlekstabeller.
De flesta märken bestämmer ramens storlek utifrån sadelrörets längd. De kan visas i cm (48, 50, 52…), tum (17, 19…) eller som storlekar (XS, S, M, L…). Tum är vanligare på mountainbikes, eftersom de första MTB:erna tillverkades i USA. Men numera väljer de flesta märken att använda bokstäver istället för siffror så att de kan standardisera storlekarna bland sina egna modeller och inte förvirra användaren.Det finns en klassisk metod som kan hjälpa dig att välja cykelstorlek: genom att mäta den s.k. standover-höjden. Detta är spelrummet mellan cykelns övre rör och grenen när du står framför sadeln. Avståndet bör vara mellan 2 och 5 cm.
- Vilka mått behöver jag för att hitta min storlek?
Vi har redan nämnt att din längd är viktig, men om du vill veta din storlek mer exakt måste du mäta längden på insidan av ditt ben: ta av dig skorna, stå upp och mät avståndet från golvet till grenen med raka ben. För att göra det enklare, placera en bok mellan benen.
För att få fram din storlek för en mountainbike, multiplicera denna mätning med 0,21 för att få en storlek i tum eller med 0,54 för att få en storlek i cm.
För en cykel, multiplicera detta mått med 0,665 för att få en storlek i cm.
- Vad händer om mina mått är mellan två storlekar?
I det här fallet kan du mäta ditt totala armspann (längden från fingertoppen på ena handen till den andra med armarna upplyfta parallellt med marken i axelhöjd i 90° vinkel). Om det är längre än din längd, välj den större storleken, om den är kortare, välj den mindre.
Lyckligtvis kan detta “lätt” lösas med en längre eller kortare stomme eller en sadelstolpe med eller utan bakslag. - Är cykelstorlekar annorlunda för kvinnor?
Storleken kommer också att baseras på din längd och du bör följa de allmänna rekommendationerna som nämns ovan.
Ramstorlekarna på damcyklar är desamma som unisex. Det finns kvinnor som känner sig mer bekväma på en damcykel på grund av dess specifika komponenter, geometri och något mindre hjul, medan andra kvinnor väljer unisexmodeller.
- Hur väljer man rätt storlek på en barncykel?
Det finns tre saker att tänka på: barnets längd och ålder, och det faktum att barncyklar använder hjulens mått i tum för att avgöra cykelns storlek. I korthet:
För de yngsta (barn mellan 2 och 4 år med en längd mellan 85 och 105 cm) blir det en 12-tums springcykel.
Sedan finns det 14 “cyklar, med pedaler och med valfria stödhjul, avsedda för barn mellan 3 och 6 år och längder mellan 95 och 115 cm.
Två tum större har vi 16″ cyklarna, praktiskt taget samma som de tidigare men lite större, som ska användas upp till 7 år och för de som är runt 100-135 cm långa.
Nästa steg är 20″ cyklar för 6-10-åringar, som mest 140 cm långa. Dessa har inte längre stödhjul. Den sista specifika storleken är en 24″ cykel för barn som är äldre än 9 och över 135 cm långa.
- Vad betyder en 26-tums cykel?
En 26-tums cykel hänvisar till hjulstorleken, inte ramstorleken. Därför talar vi inte om själva cykelns storlek. Detsamma gäller 27,5″ eller 29″ cyklar. I alla tre fall pratar vi alltid om mountainbikes eller hybridcyklar.
- Spelar ramstorlek någon roll?
Ja och Nej. Ramens storlek definierar storleken på cykeln och även om det är viktigt att välja rätt för att cykla bekvämt och hantera cykeln bra, är det också sant att vi kan använda andra komponenter för att justera en något för liten eller för stor cykel. Men bara viss justering går. Om du är i storlek L är det ingen mening att välja en S-cykel, eller om du är mellan en S och M skulle det vara ett dåligt beslut att välja en L. - Var kan jag se storleken på en cykel? Cykelns storlek är vanligtvis målad eller limmad på det övre röret eller sadelröret där du kan se ett tal i cm eller tum, eller en bokstav. Om det inte finns något där, använd ett måttband för att kontrollera längden på sadelröret: det är din cykelstorlek.
- Måste jag kunna nå marken med fötterna?
Om du är nybörjare, JA, det är rekommenderat att du lätt ska kunna sätta fötterna på marken medan du sitter på sadeln. Det är inte det optimala läget men det är det säkraste. Senare, med mer självförtroende och skicklighet, kan du höja sadeln och bara nå marken med tårna. - Jag känner mig trygg på en cykel. Hur högt sätter jag sadeln?
Du bör använda din inre benlängd som nämnts ovan och multiplicera den med 0,88. Du får då avståndet mellan bottenfästet (mittpunkten där vevlagret roterar) och sadelns högsta punkt.
Du kan också använda den gammaldags metoden. Hoppa upp på cykeln, sätt hälen på pedalen i dess lägsta läge. I denna position ska ditt ben vara nästan helt rakt. Om du inte når pedalen är sadeln för hög och om benet är böjt måste du höja sadeln. - Jag kan inte klura ut det, jag har inget måttband, det är för förvirrande, jag behöver hjälp… Gå till din lokala butik. Beskriv ditt fysiska tillstånd (kondition, flexibilitet, skador etc.) för säljaren och berätta för vad du ska använda cykeln till. De kan ge dig lite råd och, beroende på butik, kanske låter dig prova flera modeller och storlekar innan du väljer den perfekta. Om du ska spendera mycket pengar på en cykel är det viktigt att få säljarens råd eller låta en biomekanisk analys utföras. Säljarens hjälp och cykeltester i en butik är gratis och priset på en biomekanisk analys börjar på 1000 kr.
Slutligen, det är viktigt att hitta rätt ramstorlek men cyklarna är inte skräddarsydda. Efter användning och träning kan du finjustera cykeln efter dina mått eller behov genom att flytta eller ändra höjden och/eller längden på stommen, styret, sadelstolpen och sadeln. När allt kommer omkring är det cykeln som ska anpassa sig till dig och inte tvärtom.