Du känner redan till de positiva förändringarna som cykling medför i din kropp, men det är inte bara fördelar. Det finns också “negativa” eller inte så positiva effekter (beroende på hur du ser på det) som förr eller senare blir uppenbara. Speciellt om du spenderar mycket tid på sadeln och om du tränar hårt för racing eller självförbättring.
Låt oss börja där vi slutade med muskulär obalans: en märkbar skillnad mellan nedre och övre extremiteterna. Du kan bli en slags “T-Rex-cyklist” med mycket utvecklade benmuskler och mycket mindre muskulösa armar.
Förutom armarna är bålen också ett försummat område, inte bara för att vi inte arbetar med dessa muskler utan också för att fettminskningen kan bli så tydlig att vi lätt ser ut som ett skelett för anatomilektioner. Därför är ytterligare gymövningar avgörande för att stärka hela bålen och övre extremiteterna.
Det kan också finnas brist på balans i utvecklingen av benmusklerna. Baksidan av låren arbetar mycket mindre än quadriceps på framsidan, dessutom förkortas de på grund av trampandet, så stretching, massage och specifik gymträning krävs. Muskelförkortning innebär att muskler blir stela när du t.ex står upp efter att ha suttit länge eller böjer benet efter att ha sträckt det i soffan eller i sängen under lång tid. Musklerna måste då sträckas ut och ibland krävs det en ytterligare person som hjälper dig att sträcka ut benet.
Smärta är något som en cyklist vänjer sig vid. Det finns många typer av smärta på cykeln:
Nacksmärta och axelvärk på grund av kroppens position och bärandet av för mycket vikt på armarna. Kan korrigeras genom att justera positionen på cykeln.
Benvärk när du går uppför trappor eller branta sluttningar. Bli inte förvånad om du börjar klaga eller grimasera när du går uppför en trappa och frågar dig själv: “Vad är lutningen här!?”
Men bland alla smärtor finns det en som verkligen tar priset, speciellt när du börjar cykla: smärtan i rumpan och grenen. Den kan vara hemsk och skrämma bort dig från cykeln efter den första seriösa åkturen. Rumpan vänjer sig vid det och smärtan försvinner eller minskar åtminstone med tiden. Den kan undvikas genom att välja bra cykelbyxor, en ordentlig sadel och rätt position på cykeln.
En annan mycket vanlig effekt på detta område är domningar. Var försiktig, hoppa av sadeln och använd samma lösning som för smärtan i skinkorna: cykelbyxor, sadel och rätt position. Detta område kan också utsättas för andra problem på grund av skav. Rodnad, klåda, finnar och till och med sår kan förstöra en dag på cykeln och de närmaste veckorna om du inte har ett bra par shorts eller inte använder dem korrekt (kom ihåg att inte använda underkläder). Applicera lite kräm före cykelturen (det finns specifika skav/chamois-krämer mot friktion) och även efter duschen för att hålla huden fuktig.
På tal om krämer finns det ytterligare ett område på kroppen som behöver särskild uppmärksamhet: dina händer. Ju mer tid du håller styret, desto mer solbruna blir dina händer. Lösningen är att använda handskar, vilket också hjälper dig att undvika domningar och skydda dig vid fall. Använd dessutom speciella krämer för att ta hand om dina händer, annars blir de aldrig mjuka och känsliga igen.
Solskyddsmedel skyddar dig dock inte från att få olika nyanser av ojämn solbränna. Det betyder inte att du ska undvika solskydd – tvärtom – du bör använda det hela tiden. Ju mer tid du spenderar på en cykel, desto bättre skydd behöver du. Men solskydd har sina gränser och vi kommer sannolikt att få ränder över hela vår hud. För vanliga dödliga är våra konstiga, fläckiga solbrännor inte vettiga och drar blickar vid poolen eller på stranden, men bland cyklister är de en källa till stolthet, som ärren på huvudkaraktären i Jaws. Här är bara några av dessa signaturbrännor:
Börja vänja dig vid att ha vita fötter som den berömda vargen ‘Two Socks’ i filmen Dansar med vargar. Och beroende på höjden av strumpan du använder kommer den vita tonen att fortsätta upp på benet.
Cykelglasögon lämnar ofta ett vitt område runt dina ögon medan resten av ansiktet är solbränt, vilket kan få dig att se ut som Spindelmannen eller en glasögonapa (de kallas så av en anledning, så du behöver inte mycket hjälp för att se vart detta går).
Näsan kommer att vara mörkare än resten av ansiktet, och detsamma kommer att hända med dina armar och framsidan av dina lår eftersom det är de områden som påverkas direkt av solen.
Vita händer på grund av användning av handskar och vita ränder på en solbränd nacke från din kroppsställning på cykeln.
Dessa märken lämnas av solen, men cykling kan också lämna ärr på kroppen som ett resultat av fall, olycka eller skada. Låt oss hoppas att om du ramlar eller råkar ut för en olycka så är det inget allvarligt och att du bara kan plocka upp cykeln och fortsätta!
En annan effekt av cykling är att näsan kan börja rinna mer än vanligt. Speciellt när vi är på cykeln, ännu mer om vi är allergiska och det är vår. Rinnande näsor beror främst på allergier, men det faktum att vi andas mer intensivt och utsätts för kyla, fukt och vind gör att vi blir riktigt snoriga cyklister.
I artikeln om de positiva effekterna cykling har på vår kropp sa vi att vår ämnesomsättning ökar och att detta gör oss hungriga. Vi äter mer och ber matsmältningssystemet att jobba längre och mer regelbundet. Allt detta i kombination med kroppsrörelser från träning och det faktum att vi äter en hälsosam kost med massor av grönsaker gör det är inte konstigt att vi släpper väder eller använder naturgaskraft för uppförsbackarna.
Vi hoppas att du fått ett gott skratt med oss och, viktigast av allt, att du inte planerar att byta sport eller sluta cykla efter att ha läst om dessa “negativa” eller inte så positiva effekter. Allt kan lösas enligt våra tips, så håll humöret uppe, våren kommer och du måste börja jobba på den där solbrännan.