Om du planerar att köpa en cykel eller om du har cyklat ett tag och vill förbättra eller ändra den du har, är second hand-marknaden ett bra ställe att leta efter din nästa cykel. Följande tips visar att det är mycket lättare än att köpa en begagnad bil eftersom det finns färre delar som kan vara trasiga och du har möjligheten att se och testa de viktigaste cykeldelarna även om du inte är expert eller inte har professionella verktyg. I slutet av den här guiden hittar du också några förslag som hjälper dig med din jakt och köpet.
Här är vad du bör titta efter när du köper en begagnad cykel:
Cykelram och gaffel
Börja med gaffeln och gå vidare till ramen och kontrollera hela ytan noggrant. Om den är gjord av metall (aluminium eller stål), kontrollera att det inte finns några färgblåsor eller bubblor (ett tecken på korrosion) och att det inte finns några bucklor i ramen. På en kolfibercykel är det svårt att se sprickor som kan leda till brott, men det är värt att kontrollera att det inte finns några konstiga böjningar på rören.
Var uppmärksam på vänster kedjestag under kedjan och på höger sida av bottenfästet. I dessa områden brukar kedjan slå, falla av och komma mellan kedjestagen och ramen och lämna stora märken om det inte finns något korrekt skydd.
Flytta styret åt vänster och höger tills de rör vid ramen, kontrollera båda sidor för att se om det finns några bucklor orsakade av en olycka eller om cykeln fallit när den lutade mot väggen.
Andra element att kontrollera är: Korsningen mellan sätesröret och toppröret, den bakväxelhängare (del som knyter spärrväxeln till ramen), bakre och främre gaffeländarna (där hjulen fästes till ramen och gaffeln) och cykelns undersida (vänd den upp och ner och titta under för att undvika överraskningar).
För mountainbikes fjädringsgafflar, kontrollera att de fungerar och låses ordentligt, att det inte finns några större repor på stängerna och att det inte finns oljeläckage. Detsamma gäller MTB med bakre stötdämpare (MTB-cyklar med full fjädring). För dessa modeller är det också nödvändigt att kontrollera att fjädringen är korrekt fäst i ramen och att axeln eller axlarna som fjädringen svänger på inte skramlar eller är skadad, eftersom dessa områden måste klara mycket tryck. Kontrollera att stötdämparna fungerar genom att hoppa på cykeln och cykla en liten runda.
Styrstam
Du bör kontrollera att det inte finns något spel i styrstammen (headsetet). För att göra detta, håll in båda bromsarna och gunga cykeln fram och tillbaka. Om det finns spelrum i styrstammen kommer du höra ett knackande ljud. Det är inte en dyr reparation, men om felet har varit där länge kan det lämna kvar märken på gaffeln eller ramen. Det visar också att ägaren inte har brytt sig om att åtgärda problemet.
Hjul
Snurra på dem och se till att de är centrerade och att ljudet från hjulnavet är mjukt (inte som om du malde kaffe). Mycket använda hjul på en äldre cykel kan vara något ocentrerade, men mer än 1-2 mm är ett allvarligt problem.
När hjulen snurrar, kontrollera att bromsbeläggen eller skivorna inte skaver. Dra handen över ekrarna för att kontrollera spänningen och dra fingret över hela bromsytan på fälgen för att kontrollera att den är slät, utan tydliga märken utöver normalt slitage. Om du märker några konkava eller konvexa områden, var försiktig, detta indikerar deformation eller överdrivet slitage. Aluminiumfälgar har små hål (nedsänkta prickar) på bromsytan, vilket är en mycket bra nötningsindikator. Om du inte ser dem är det dags att byta fälgar.
Du behöver kontrollera lagren. Ta tag i hjulet och försök flytta det i sidled. Om det rör sig mycket måste du fixa det i en verkstad, kom också ihåg att en billig cykel som behöver mycket reparationer inte längre är så billig.
Det är viktigt att kolla att hjulen inte är alltför slitna. Precis som när det gäller fälgar gör tillverkarna små hål som fungerar som slitageindikatorer. Om du inte ser dem betyder det att däcket bara har lite liv kvar. Kontrollera också att det inte finns några större jack eller platta ytor på grund av kraftig bromsning.
Drivlina
Eftersom detta är en grupp komponenter måste du se hur de fungerar som helhet och sedan kontrollera dem var och en för att se var problemet eller skadan kan vara. Sätt dig på cykeln och börja växla alla växlar för att se om de fungerar ordentligt och reagerar bra på växelspakarna.
Det är lätt att se om en kedja är i dåligt skick men för att se hur mycket liv den faktiskt har kvar måste du växla till växeln där kedjan är mest spänd (stort kedjedrev och ett mellanliggande kedjehjul på vägcykel eller mountainbike med dubbel kedjedrev, eller stort kedjehjul på cyklar med ett enda kedjedrev). När växeln är engagerad, ta tag i kedjan med två fingrar för att lossa den från kedjedrevet. Om det kräver en ansträngning betyder det att kedjan fortfarande kan användas; om den lätt kan lossas måste du byta ut den snart.
För att kontrollera kedjedrevens och kassettens skick, titta på tänderna. De måste ha formen av en vulkan utan några spetsiga ändar. Om du ser att de liknar hajtänder betyder det att de är mycket slitna. När du tittar på kedjedreven, ta tag i vevarna och låt dem motrotera (snurra baklänges) för att se om de fungerar smidigt och försök att flytta dem i sidled för att se om det finns spelrum i bottenfästets axel . Medan du böjer dig, ta chansen att kontrollera pedalerna, se huruvida de är lösa eller inte roterar ordentligt.
Funktionen av spårväxeln både fram och bak bör kontrolleras genom att växla och det har vi redan gjort när vi hoppade på cykeln. För att upptäcka eventuella problem, tryck på dem med fingrarna eller dra i motsvarande kabel, de ska röra sig enkelt. Bakväxelns tillstånd visar dig historien av eventuella slag eller fall. Om du ser några större repor eller bucklor kan cykeln ha varit i en olycka – ta hänsyn till dem och kontrollera ramen noggrant. Andra tecken på fall är: märken på sadelns sidor, på växlar och bromshandtag och på ändarna av styret.
Bromsar
Det första du bör försäkra dig om är att de kan kontrolleras ordentligt av spakarna, och att de lossnar snabbt när du släpper dem och att de inte gnuggar mot hjulet. Ta alltid en bra titt på bromsbeläggen, både när det gäller en skivbromscykel (berg eller väg) och en fälgbromscykel. Precis som med växlarna räcker det att dra i bromskablarna och flytta bromsbryggorna med händerna för att du ska se om allt är i gott skick.
Bultar och snabbkopplingar
Låt oss inte glömma bort alla element som binder och håller ihop cykelns delar och komponenter. Lite korrosion och rost på bultarna är inte riktigt farligt men en helt rostad bult är ett stort problem. Ta en bra titt på dem, om de fastnar kan de orsaka skador på en viktigare del som ramen eller gaffeln. Om bultarna har avskalade huvuden blir det svårt att lossa eller dra åt cykeldelarna. Dessutom är det ett tecken på att ägaren kanske inte är så försiktig som han påstår sig vara.
Slutligen, lossa och dra åt hjulets snabbkopplingar för att kontrollera att de fungerar ordentligt och att gaffeländarna och ramen är i gott skick.
Hoppa upp på cykeln
Vi har redan rekommenderat dig att sitta på cykeln för att testa fjädring eller växlar, men tveka inte att göra det så många gånger som nödvändigt. På detta sätt kan du kontrollera att det inte hörs något ljud från styrstammen eller bottenfästet när du står på pedalerna och använder kraft. Se också till att cykeln bromsar bra och att ramen är din storlek.
Nu när du vet vad du ska leta efter i en begagnad cykel, här är några förslag som kan guida ditt letande och ditt köp:
Fråga dig själv och fråga säljaren
Fråga först dig själv tre enkla frågor: Vad ska du använda cykeln till? Hur mycket är du villig att spendera? Vilken cykelstorlek behöver du?
Ställ eventuella frågor till ägaren: Hur länge har du ägt den? Hur länge har du använt det? Har du den ursprungliga fakturan? När servades cykeln senast? Vilka större reparationer har du gjort? Är det något fel med cykeln? Alla dessa frågor hjälper dig att lära känna både säljaren och cykeln.
Forska online, köp personligen
Oavsett om du vill ha en specifik modell eller bara letar efter en cykel och du har hittat en du gillar, bläddra bland webbplatser, forum, butiker, sociala medier och samla in all information om cykeln, komponenterna och det ursprungliga priset och åsikter från användare som har haft samma modell.
Om det är din första cykel rekommenderar vi inte att du köper den online, såvida inte säljaren är pålitlig (kolla onlinerecensioner) eller om webbsidan/appen erbjuder dig köpskydd. Du kan säkert hitta en cykel som passar dina behov i närheten, så du kan se den personligen och kontrollera allt vi pratade om i det här inlägget. Om du fortfarande är ovillig, se till att träffa säljaren i en professionell cykelverkstad för en kontroll eller gå direkt till en begagnad cykelbutik.
Cykling handlar inte bara om utseendet
Låt inte en sliten sadel eller smutsig tejp på styret skrämma bort dig, de är lätta att byta ut. Samma sak gäller skavmärken från kablar eller skomärken på vevarna. Dessa är rent kosmetiska problem. Fokusera på cykelns strukturella och funktionella delar eftersom de är den avgörande faktorn om du vill börja cykla så fort du köpt cykeln.
För bra för att vara sant
Om du har gjort din efterforskning, samlat information och stött på en riktigt otrolig affär, är chansen att något är fel och du kommer att köpa en cykel med dolda problem, en stulen cykel eller i värsta fall, bli offer för bedrägeri. Var extremt försiktig, särskilt när du köper online.
Vi hoppas att denna kvalitetsinspektionslista och köpguide för begagnade cyklar kommer att vara till hjälp. Och kom ihåg att lägga lite pengar åt sidan för att skaffa basutrustningen du behöver för att börja cykla.