seguridad bici b067e404 f366 4ec8 9b45 21fca31e220b

Näin ajat turvallisesti maantiepyörällä – kolme tekniikkaa

Turvallisuus on ensiarvoisen tärkeää maantiepyöräilyssä. Aikaisemmissa, turvallista maantiepyöräilyä koskevissa julkaisuissamme olemme muun muassa neuvoneet sinua käyttämään valoja ja vaatteita, joissa on heijastavia yksityiskohtia, sekä pysymään aina valppaana liikenteessä ja ajamaan varovasti olettaen, että muut ajoneuvot tai kävelijät eivät näe sinua.

Turvallisuus riippuu pitkälti omista taidoistamme. Esittelemme seuraavaksi kolme teknistä harjoitusta, joiden avulla voit kehittää taitojasi, saada lisää varmuutta ja sitä kautta myös lisätä turvallisuuttasi pyöräillessäsi maantiellä. Etsi harjoittelua varten hiljainen tie tai katu, jossa on vähän liikennettä, erityisesti, jos olet aloittelija. Tässä on kolme teknistä taitoa, joita harjoittelemme:

  1. Kovaa jarruttaminen ilman, että kaadut tai pyörä alkaa luisua
  2. Kaarreajaminen alamäessä
  3. Putkelta eli seisaaltaan ajaminen 

Kovaa jarruttaminen ilman, että kaadut tai pyörä alkaa luisua

Hätätapauksessa (esimerkiksi jos auton ovi aukeaa, jalankulkija ylittää tien, edellä oleva pyöräilijä jarruttaa), kun ei ole muuta vaihtoehtoa, täytyy jarruttaa kovaa molempia jarruja käyttäen, erityisesti etujarruja, joissa on suurin jarrutusteho. Ole kuitenkin varovainen, sillä jos jarrutat liian kovaa, saatat lentää ohjaustangon yli ja/tai takarengas saattaa alkaa luisua.

Miten kaatumisen voi välttää? Siirrä painoa taaksepäin asettamalla pakarasi satulan taakse. Mitä kovempaa jarrutat, sitä taaemmaksi sinun tulisi siirtyä.

Miten voi estää takarenkaan luisumisen? On olemassa kaksi vaihtoehtoa:

  1. Vedä lukkopolkimia ylöspäin, jolloin takarengas alkaa pomppia tiellä. 
  2. Vapauta jarruvipua hitusen ja purista sitä sitten uudelleen, jolloin takarengas ei pääse lukkiutumaan.

Pyörän tulisi olla mahdollisimman suorassa molempia tekniikoita harjoiteltaessa, ja tiellä ei tulisi olla pölyä, hiekkaa, kiviä tai mitään muuta, mikä voisi aiheuttaa luisumista. Sateella tilanne on lisäksi aivan toinen. Täältä saat lisätietoa kosteissa sääolosuhteissa ajamisesta.

Kaarreajaminen alamäessä

Emme yritä olla Nibali matkallaan voittoon vuoden 2015 Giro di Lombardiassa, mutta on tärkeää tietää, missä asennossa vartalon tulee olla, jotta paino jakautuu oikein turvallisen kaarreajamisen takaamiseksi. Italialaisen pyöräilijän alamäkiajossa näemme molemmat tekniikat aikaisemmasta kohdasta sekä tämän kohdan tekniikan.


Ei kuitenkaan unohdeta,
että emme ole kilpailussa. Tiellä on muitakin ajoneuvoja, ja meidän on pysyttävä omalla kaistallamme emmekä saa mennä vastaantulevalle kaistalle kaarreajossa, paitsi jos se on ehdottoman välttämätöntä onnettomuuden tai kaatumisen välttämiseksi.

Aloitetaan vartalon asennosta. Sisäjalan tulisi olla ylhäällä ja polkimen kello kahdessatoista, ja ulkojalan tulisi olla alhaalla ja polkimen kello kuudessa. Jos avaat polven kaaren sisällä, siirrät painoasi sisäänpäin ja luot vastusta tuulelle, mikä auttaa kaarreajossa tai kaarreajolinjan korjaamisessa.

Mitä alempana painopisteesi on, sitä paremmin pystyt hallitsemaan pyörääsi. Alamäissä kannattaakin siis pitää kädet ohjaustangon kaarevissa alaosissa (yksi sormi jarrukahvalla) ja taivuttaa ylävartaloa alaspäin. Näin kehosi paino myös jakautuu tasaisesti molemmille renkaille, mikä lisää vakautta ja antaa tukevamman otteen pyörästä.

Valmistaudu kaarreajoon jarruttamalla etukäteen. Voit tarvittaessa käyttää ensimmäisen kohdan kahta tekniikkaa. Katso eteenpäin, jotta näet, miltä kurvi näyttää. Varmista oikea ajoasento, höllennä hiukan jarruja kurviin tultaessa ja katso samalla eteenpäin, jotta näet mahdolliset esteet tiellä tai muutokset kurvissa voidaksesi tarvittaessa muuttaa ajoasentoasi.

Ole varovainen aloittaessasi polkemisen kurvin jälkeen, jos pyörä on vielä kallellaan. Jos siirrät sisäjalkaasi alaspäin, poljin koskettaa todennäköisesti tien pintaa, ja takarenkaasi hypähtää ja menettää kosketuksensa maahan, minkä seurauksena todennäköisesti kaadut, kuten Pavel Sivakov Dauphinessa vuonna 2020.


Toisaalta jos käytät voimaa silloin, kun pyörä on vielä kallellaan, renkaalla ei ole riittävästi pitoa, ja pyörä alkaa luisua, kuten
Richie Portella vuonna 2015


Tätä tekniikkaa kannattaa harjoitella tutuissa alamäissä, mieluiten hyvällä asvaltilla ja silloin, kun muuta liikennettä ei ole paljon.
Tavoitteenasi on ajaa rennommin, löysätä ja saada lisää varmuutta, joka on yksi alamäkiajon tärkeimmistä seikoista: varmuutta kertyy ajan mittaan, mutta se saattaa hävitä hetkessä.

Putkelta eli seisaaltaan ajaminen

Olet juuri ajanut pois kurvista ja tarvitset lisävoimaa kiihdyttämistä varten. Paras keino on nousta pois satulasta voidaksesi polkea tehokkaammin. Oikeanlainen putkelta ajaminen on erittäin tärkeää päästäksesi uuteen vauhtiin alamäessä tai pikamatkalla ja ennen kaikkea turvallisuus- ja mukavuussyistä.

Aloitetaan kolmella vinkillä: 

  1. Ennen kuin nouset irti satulasta, aseta kätesi ohjaustangolle ja pidä tiukasti kiinni. Jos ajat maantiepyörällä, pidä kiinni ohjaustangon kaarevista alaosista. Jos ohjaustanko on tasainen, pidä tangon kahvoista kiinni. Älä nouse irti satulasta, jos otteesi ei ole riittävän tukeva, ja ole varovainen sateella tai kylmällä ilmalla, tai sinulle voi käydä kuin Geraint Thomasille Tour de Romandiessa
  2. Älä pidä ohjaustangosta kiinni keskeltä, sillä voit menettää pyörän vakauden ja hallinnan ja sitä kautta tasapainon.
  3. Ennen kuin nouset irti satulasta, vaihda isommalle vaihteelle lisätäksesi polkimien vastusta. Jos kadenssi on liian suuri, vaihde on väärä, etkä käytä voimaa, voit menettää tasapainon ja joutua onnettomuuteen tai vähintäänkin kokea ikävän yllätyksen. Jos haluat tietää lisää pyörän vaihteiden käyttämisestä, lue tämä julkaisumme.

Tukeva ote ohjaustangosta ja oikea vaihde silmään – selvä! Entä miten satulasta pääsee irti? Kun johtava jalkasi (oikea jalka, jos olet oikeakätinen, vasen jalka, jos taas olet vasenkätinen) on kello kahdentoista ja yhden välillä polkimen polkaisuradan mukaisesti, nouse kevyesti irti satulasta eteenpäin ja käytä jalkaasi tukena (käsien lisäksi) noustaksesi polkimille. Käytä käsivarsiasi pyörän tasapainottamiseen ja jatka polkemista. 

Aluksi on hankalaa tanssia oikeassa rytmissä kaksipyöräisen tanssipartnerisi kanssa. Synkronointi vaatii aikaa ja harjoittelua, mutta lopulta siitä tulee automaattista. Löydät pian oman tyylisi. Osa pyöräilijöistä käyttää paljon voimaa matalalla kadenssilla, ja toisaalta taas on myös Alberto Contadorin kaltaisia pyöräilijöitä, jotka ovat kuuluisia tavastaan tanssia pyörällä:


Vartalon asentoa vaihtamalla voit
rentouttaa lihaksiasi ja lepuuttaa pakaroitasi, mikä tekee ajamisesta miellyttävämpää. Joskus se parantaa myös pyörän hallintaa ja lisää turvallisuutta esimerkiksi voidaksesi jarruttaa kovaa, vaimentaaksesi töyssyjä tai välttääksesi kuoppia bunny hop -hypyillä. Kun ajat ylämäkeen tai kiihdytät pikamatkalla, pääset ottamaan kaiken irti jaloistasi.

Kommentoi

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Vaaditut kentät on merkitty *

Suositellut artikkelit