Ensimmäisen pyörän hankkiminen voi olla hyvinkin jännittävää puuhaa, mutta ennen ostopäätöksen tekemistä täytyy ottaa huomioon useita seikkoja. Näitä ovat esimerkiksi se, mihin tarkoitukseen pyörää enimmäkseen käyttää sekä mitä pyöräilyn alalajia aikoo harrastaa. Mutta kuinka tämän kaiken voisi tietää, jos on vasta aloittelija? Saatat toki olla jo kiinnostunut tietystä pyöräilyn tyypistä, mutta ajan kuluessa ja yhä syvemmälle pyöräilymaailmaan uppoutuessasi saatat huomata pitäväsi toisesta pyöräilyn alalajista vieläkin enemmän. Itseltään kannattaakin kysyä seuraavat kysymykset löytääkseen juuri sen parhaan vaihtoehdon ihka ensimmäistä pyöräänsä hankkiessaan:
Miksi haluat ostaa pyörän? Kysy itseltäsi syytä tämän hankinnan takana. Haluatko päästä hyvään kuntoon, treenata ulkona, asettaa itsellesi uusia haasteita, kulkea töihin, pyöräillä viikonloppuisin kavereiden kanssa vai viettää aktiivista aikaa perheen kesken – vai kenties jotain muuta?
Missä tulet käyttämään pyörääsi? Aiotko pyöräillä kaupunkialueella, maanteillä, sekä maanteillä että poluilla vai yksinomaan poluilla? On myös ensiarvoisen tärkeää pohtia sitä, millaisessa maastossa aiot ajaa. Koostuuko se tasaisesta tai epätasaisesta maastosta vai kenties pitkistä nousuosuuksista? Sääolosuhteet ovat toki aivan yhtä oleellinen huomioon otettava asia, erityisesti, jos satut asumaan ilmankosteudeltaan suurella ja sateisella alueella. Jos tarkoituksenasi on käyttää pyörää vuoden ympäri, tarvitset mallin, johon voit kiinnittää lokasuojat.
Käyttötarkoitus | Maasto | Pyörän tyyppi |
Treenaaminen | Maantiet | Maantiepyörä |
Vapaa-ajan käyttö, lyhyet matkat perheen ja ystävien kanssa | Maantiet, helpot polut, pyörätiet ja ulkoilureitit | Maasto-, gravel- tai hybridipyörä |
Työmatkat | Kaupunki, maantiet ja pyörätiet | Maantie-, gravel- tai hybridipyörä |
Treenaaminen ja liikkuminen paikasta toiseen | Maantiet, polut ja ulkoilureitit | Gravelpyörä |
Treenaaminen | Maasto | Maastopyörä |
Kuinka usein aiot oikeastaan käyttää pyörääsi? Pyörää hankkiessa on helppo käyttää koko budjettinsa saadakseen parhaan, johon on varaa, olettaen ajavansa sitä vähintään pari kertaa viikossa ja näin ollen ottaen siitä kaiken hyödyn irti. Todellisuudessa arkemme ei aina mahdollista tätä ja voi olla, että päädymmekin pyöräilemään vain silloin tällöin. Tästä syystä onkin ensisijaisen tärkeää olla rehellinen ja realistinen odotuksissaan ja muistaa aina, että pyöräily – ihan sen joka muodossaan – vaatii aikaa, joka täytyy löytää jostain. Varmista siis, että investoit rahasi viisaasti. Olisi nimittäin harmi nähdä kalliin, huippuluokan pyörän joutuvan hylätyksi varaston nurkkaan pölyä keräämään.
Mikä on budjettisi ja kuinka rahoitat pyöräsi? Tämä tarkoittaa käytännössä katsoen sitä, kuinka paljon olet valmis maksamaan saadaksesi itsellesi pyörän. Hyvinkin kelvollisen mallin voi saada alle 1 000 eurolla ja huippulaadukkaiden hinnat voivat kohota jopa 15 000 euroon saakka. Jos taskun pohjalta löytyy ylimääräistä, voi sen toki käyttää huoleti, mutta 1 000–2 000 euron pyörän tulisi olla aloittelijalle enemmän kuin riittävä. Tulevaisuudessa voi sitten hullutella ja satsata kalliimpaan pyörään, jos käy niin onnellisesti, että pyöräilystä tulee rakas harrastus. Tällöin yleensä tuntee jo paremmin mieltymyksensä ja tavoitteensa.
Käytettynä löytyy runsaasti budjettiystävällisiä vaihtoehtoja. Jos päädyt ostamaan pyörän käytettynä, suosittelemme vilkaisemaan tätä blogijulkaisua nähdäksesi vinkkejä siihen, mihin käytetyissä pyörissä kannattaa kiinnittää huomiota.
Ei myöskään kannata unohtaa sitä, että pyöräilyharrastusta varten tarvitaan ainakin perusvaatteet (kesää, talvea ja välikausia varten) ja -asusteet (niin pyörälle kuin itsellesikin) sekä työkalut ja varaosat. Pidä nämä mielessä sisällyttääksesi ne budjettiisi.
Pyörän ominaisuudet, jotka ottaa huomioon
Koko. Tämä on tärkein seikka ottaa huomioon uutta pyörää hankittaessa. Oikean koon valitseminen on ensiarvoisen tärkeää miellyttävän ja turvallisen pyöräilyn mahdollistamiseksi. Kaikki brändit eivät suinkaan tarjoa samaa kokohaarukkaa, joten varmin vaihtoehto on pyytää neuvoa paikallisesta luotettavasta myymälästä. Jos haluat pelata varman päälle, voit kääntyä biomekaanisia analyysejä tekevän ammattilaisen puoleen. Hän voi nimittäin auttaa sinua valitsemaan oikean koon ja mallin mittojesi, liikkuvuutesi, tarpeidesi ja mieltymystesi mukaan.
Rungon materiaali. Välttääksemme hämmentämästä liikaa mainitsemme kaksi yleisintä materiaalia, joista pyörän rungot valmistetaan: alumiini ja hiilikuitu. Yleisesti ottaen samoilla komponenteilla varustettu alumiinipyörä on hiilikuitupyörää edullisempi. Käytännössä tämä tarkoittaa sitä, että samanhintainen hiilikuitupyörä voi olla varustettu huonompilaatuisilla komponenteilla kuin alumiininen, mutta olla kevyempi, sillä hiilikuitu itsessään on alumiinia kevyempi materiaali. Joten esimerkiksi alumiinipyörä hiilikuituhaarukalla voisi olla ideaalivalinta ensimmäiseksi pyöräksi.
Pääkomponentit. Rungon lisäksi pyörän tärkeimmät ja kalleimmat komponentit ovat osasarja ja kiekot. Osasarjaan kuuluvat vaihteisto ja jarrukahvat, jarrut, etu- ja takavaihtaja, kammet, ketjut ja rataspakka. Lienee sanomattakin selvää, että mitä parempi osasarja, sitä kalliimpi se myös on – ja sama pätee kiekkoihin.
Mitä osasarjoihin tulee, kannattaa kiinnittää erityistä huomiota vaihteiden määrään: yksi, kaksi tai kolme eturattaan hammaspyörää kerrottuna yhdeksällä, kymmenellä, 11:llä tai 12:lla takarattaan hammaspyörällä. Tulos on pyörän vaihteiden lukumäärä. Suurempi vaihteiden määrä ei välttämättä tarkoita sitä, että pyörä on kalliimpi, mutta ehdottomasti sitä, että se on mukautuvaisempi millaisessa tahansa maastossa ajamiseen.
Suosittelemme myös kiinnittämään tarkasti huomiota vaihteiston välityssuhteisiin. Maantiepyörässä voi olla kaksi eturattaan hammaspyörää ja 12 takarattaan hammaspyörää, mistä seuraa yhteensä 24 vaihdetta. Kuitenkin etu- ja takarattaiden hammaspyörien koko (mitattuna niiden sisältämien hampaiden määrällä) vaikuttaa siihen, kuinka hyvin pyörä suoriutuu eri maastoissa. Esimerkiksi ammattilaispyöräilijät käyttävät noin 53–59-hampaisia eturattaan hammaspyöriä ja 11–32-hampaisia takarattaan hammaspyöriä. Puolestaan “kompakti” järjestelmä, joka on suunniteltu pyöräretkeilyn tarpeisiin pitää yleensä sisällään noin 34–50-hampaiset eturattaan hammaspyörät, mikä helpottaa sulavaa polkemista ylämäissä. Lyhyesti sanottuna, jos olet aloittelija, valitse suuret takarattaan hammaspyörät ja pienet eturattaan hammaspyörät.
Toissijaiset komponentit. Näihin komponentteihin kuuluvat satula, ohjainkannatin, ohjaustanko, satulatolppa ja polkimet. Ne ovat kaikki suhteellisen edullisia ja helposti vaihdettavissa.
Satula ja ohjainkannatin ovat tärkeässä osassa pyörän oikeanlaisessa säätämisessä pyöräilijää varten. Onkin hyvin todennäköistä, että alettuasi toden teolla harrastamaan pyöräilyä, päädyt vaihtamaan toisen tai jopa molemmat näistä komponenteista saavuttaaksesi paremman ajomukavuuden.
Aloittelevat pyöräilijät lähtevät yleensä liikkeelle avopolkimista, sillä niiden kanssa on helpointa ja nopeinta päästä sisälle lajiin. Lopulta todennäköisesti saatat haluta vaihtaa lukkopolkimiin. Niiden käyttöä tulisi harjoitella tottuakseen niiden toimintaan ja välttyäkseen naarmuilta ja onnettomuuksilta.
Testaa, tutki ja vertaile
Käy katselemassa alueesi pyörämyymälöissä ja jos mahdollista, kokeile eri pyörämalleja. Pyöritys eli pyörällä polkeminen voi tuntua täysin erilaiselta ajamastasi pyörästä riippuen. Jokainen ajaja on myös yksilö, minkä vuoksi useita pyöriä kokeilemalla saat selkeämmän kuvan siitä, mikä sopii itsellesi parhaiten.
Varmista myös, että teet netissä tutkimusta eri brändeistä ja malleista. Tutustu käyttäjien ja asiantuntijoiden arvioihin laadusta ja suorituskyvystä. Vertaile teknisiä tietoja ja ominaisuuksia, jotka olemme tässä artikkelissa maininneet verrataksesi komponentteja ja hintoja.
Pyörän säätöjen teetättäminen
Kun olet sitten tehnyt päätöksesi ja ostanut ihka ensimmäisen pyöräsi, on sen oikeanlainen säätäminen ensiarvoisen tärkeää. Huolimatta kuitenkaan siitä, kuinka monia tutoriaaleja saatat aiheesta netistä löytää, voi pyörän säätöjen tekeminen olla melkoisen vaikea urakka ja viedä hyvin paljon aikaa aloittelijoilta. Näistä syistä johtuen suosittelemmekin kääntymään ammattilaisen puoleen. Suuntaa esimerkiksi sellaiseen läheiseen myymälään, jonka henkilökunta voi auttaa sinua prosessissa. Näin tulet säästäneeksi aikaa ja ehkäistäksesi mahdollisia lyhyen ja pitkän aikavälin ongelmia.
Kannattaa pitää mielessä, että suosituksemme ovat melkoisen yleisiä, eivätkä koske kaikentyyppisiä pyöriä. Jos haluat esimerkiksi ostaa maastopyörän, tutustu tähän blogipostaukseen, josta saat erityisiä neuvoja aiheeseen liittyen. Ja lopuksi, suosittelemme lämpimästi opettelemaan pyörän huollon perusteet, kuten kuinka pumpata renkaisiin ilmaa, säätää jarruja tai voidella ketjut. Tämä auttaa sinua pitämään pyöräsi hyvässä kunnossa ja aina ajovalmiina.