In de blogpost waarin we uitlegden wanneer je winddichte fietsvesten moet gebruiken, zeiden we dat het een van de meest universele kledingstukken in de uitgebreide catalogus van fietskleding is. Welnu, armstukken zijn net zo veelzijdig en daarom onmisbaar in de garderobe van elke fietser. In dit artikel zullen we proberen een antwoord te geven op de meest gestelde vragen waarmee de fietser er een mouw aan kan passen.
Welke soorten armstukken en mouwen zijn er?
Laten we eerst uitleggen dat fiets armstukken kokers van stof zijn die praktisch je hele arm moeten bedekken, van de pols bijna tot de schouder. Afhankelijk van de stof zijn er verschillende soorten armstukken:
- Armstukken voor de zomer: ultralichte kledingstukken van synthetische stoffen met weinig of geen thermische bescherming en een zeer nauwsluitende pasvorm. Ze zijn vooral bedoeld om onze armen tegen UV-straling te beschermen.
- Thermische armstukken: zijn er in een grote verscheidenheid aan modellen en een enorme keuze aan mogelijkheden naargelang de behoeften van de fietsers. De stoffen zijn technischer en kunnen synthetisch (polyamide, spandex, lycra…), natuurlijk (merinowol) of een mengsel van beide zijn. De modellen met een betere thermische bescherming hebben een fleece voering om je armen warm te houden.
- Waterafstotende armstukken: naast thermische bescherming, hebben hun stoffen ook een oppervlaktecoating die ze waterafstotend maakt. Ze beschermen je tegen regen, maar slechts tot op zekere hoogte, want geen enkel paar armstukken is echt 100% waterdicht. Als het hard regent, gebruik dan een waterdicht jack.
Hoe kies je de juiste armstukken?
Voordat je een stijl kiest, moet je rekening houden met enkele belangrijke eigenschappen:
- Pasvorm. Armstukken voor op de fiets moeten strak zitten, bijna als een tweede huid. Het manchet bij de pols, en het andere uiteinde bij de biceps, moeten strak zitten om de armstukken op hun plaats te houden.
- Siliconen grippers. Om extra grip op de arm te bieden, zijn de meest geavanceerde stijlen voorzien van antislipbanden om te voorkomen dat de armstukken afglijden.
- Naden. Hoe minder hoe beter. Omdat het een buis is, kan je ze niet volledig vermijden, dus is het belangrijk dat de naden vlak zijn en niet over het ellebooggewricht schuren.
- Reflecterende details. Fietsers moeten hun armen gebruiken om richting aan te geven. Daarom is het belangrijk reflecterende elementen op de armstukken te hebben, zodat onze signalen gezien kunnen worden.
- Ergonomisch ontwerp. Sommige modellen zijn gemaakt met de houding van de fietser op de fiets in gedachten, waardoor ze geen rechte kokers zijn maar een hoek van 45º vormen bij de elleboog.
Op basis van deze kenmerken is het volgende waar je op moet letten bij het kiezen van armstukken, wanneer en waar je ze gaat gebruiken. Voor warme klimaten met zeer zachte winters zijn armstukken voor de zomer misschien voldoende. Voor een gematigd klimaat met gematigde winters kies je beter thermische exemplaren. Als je in een gebied met een hoge luchtvochtigheid woont waar het regelmatig regent, zijn waterafstotende armstukken de beste keuze.
Als je op zoek bent naar functionaliteit, kies dan voor thermische armstukken, want die zijn het meest veelzijdig en komen in elk seizoen van het jaar van pas.
Om de juiste keuze te maken is het van essentieel belang dat je de maattabel en de afmetingen van het merk bekijkt. Je moet de omvang van je pols en biceps opmeten en de lengte van je arm, rekening houdend met het feit dat armstukken zeer rekbaar zijn, maar dat hun elasticiteit zijn grenzen heeft. Ze moeten goed passen, maar als ze te strak zitten, zullen ze de bloedstroom belemmeren om de warmte naar de armen en handen goed te verdelen.
Waarom dragen fietsers armstukken?
- Omdat je ze gemakkelijk uit en aan kunt doen tijdens het rijden.
- Omdat ze weinig plek innemen en in de achterzakken van je wielershirt of -vest kunnen worden meegenomen.
- Omdat ze extra bescherming bieden tegen de zon, kou, wind of regen.
- Omdat ze je helpen om je lichaamstemperatuur vast te houden, je armen bewegen namelijk niet als je fietst.
- Omdat het compressiekleding is die de bloedsomloop bevordert en helpt bij herstel, pijnvermindering en spierspanning.
Wanneer moet je armstukken gebruiken?
Armstukken zijn zo multifunctioneel dat je ze zelfs op de warmste dagen in de zakken van je wielershirt kunt dragen en gebruiken voor extra bescherming. Een lange dag op de fiets met de zon op je armen kan zijn tol eisen en als je geen zonnebescherming hebt om onderweg aan te brengen, zul je verbranden.
In onze blogpost over winddichte fietsvesten hebben wij enkele voorbeelden gegeven die ook van toepassing zijn op het gebruik van armstukken:
In de zomer, late lente en vroege herfst kan je ze dragen om je te beschermen op frisse avonden, als je na het werk gaat fietsen, of op koude ochtenden als je vroeg van huis gaat. Zodra je opgewarmd bent, doe je ze uit en stop je ze in je zakken. Je kunt ook zonder armwarmers op stap gaan en ze later aandoen, zodra je het wat kouder krijgt.
Op een route met bergpassen en lange afdalingen waar je je armen en handen moet gebruiken om te remmen, het stuur vast te houden en de fiets veilig te verplaatsen, zul je armstukken en dunne handschoenen waarderen die je beschermen tegen de wind en de kou bergafwaarts. Dit geldt vooral voor hoge bergpassen.
Kortom, armstukken zijn zo veelzijdig, gemakkelijk aan te trekken, uit te doen en mee te nemen, dat ze je helpen om je aan te passen aan plotselinge temperatuursveranderingen en aan de verschillende omstandigheden van elke fietsroute.