coppi fd1e5aa6 eaac 4a0a 8f8e 84a5449db55d

Siroko M2 Coppi Wielershirt: Pure Passie

We zijn trots op ons nieuwe Coppi model: een Siroko wielershirt in de M2 collectie vernoemd naar één van de beste wielrenners uit de geschiedenis:  Fausto Coppi.

Coppi was een van de meest stijlvolle wielrenners, maar alleen als hij op zijn fiets zat. Hij had lange benen, met een grimmig gezicht en hij zag er een beetje ziek uit. Honger en een moeilijke jeugd in een Italiaans boerengezin in de harde jaren 1920 eisten hun tol. Maar op zijn fiets zag Fausto er perfect uit. Hij kreeg zijn eerste fiets toen hij 8 jaar oud was. Hij maakte een paar ritjes met vrienden, maar de fiets was bedoeld voor het werk. Er moest goed voor gezorgd worden. Als de fiets was gestolen, zoals de fiets van Antonio Ricci in The Bicycle Thief, had Italië misschien nooit de legendarische Fausto Coppi gezien, die vijf keer de Giro won, twee keer de Tour de France, drie keer Milaan-San Remo, vijf keer de Giro di Lombardia, één keer het wereldkampioenschap en 14 jaar lang het uurrecord had.  

Toen we bij Siroko besloten een eerbetoon te brengen aan de Piemontese wielrenner door een wielershirt naar hem te vernoemen, zijn we begonnen met het verzamelen van informatie om het juiste ontwerp te maken. Als je Fausto Coppi googelt kom je twee namen tegen: Bianchi, het fietsmerk waar hij het grootste deel van zijn carrière mee reed, en Gino Bartali, een andere Italiaanse wielrenner en Coppi’s grote rivaal.

Als we Coppi’s carrière doorlopen, variëren de kleuren die we vonden van het roze van de trui die hij 5 keer won in de Giro tot het hemelsblauw van de Bianchi fietsen, het blauw van de shirts van het Bianchi-team en het overheersende groen van het wielershirt van het Italiaanse nationale team. Allemaal nogal voor de hand liggend, toch? Dat is precies wat we dachten. We moesten er een draai aan geven en buiten de gebaande paden denken.

Voor velen was Fausto Coppi de grootste Italiaanse wielrenner aller tijden. En voor de helft van Italië in de jaren 40 en 50 was hij dat niet. Toen hij op 40-jarige leeftijd aan malaria stierf, kwamen 50.000 mensen afscheid nemen van deze wielerlegende die in het hele land de gemoederen in beweging had gebracht. Fausto Coppi was pure passie, voor fietsen en voor wielrennen. En over passie gesproken, de eerste kleur die in je opkomt is rood. Maar het wielershirt kan niet volledig rood zijn omdat het dan hetzelfde zou hebben als de leiderstrui van de Vuelta a España. We moesten een andere kleur toevoegen om ze te onderscheiden. Na verschillende combinaties te hebben geprobeerd, kozen we voor kastanjebruin: een kleur die past bij het rood en het benadrukt.

Toen we eenmaal wisten welke kleuren we zouden gaan gebruiken, begonnen we te werken aan verschillende ontwerpen om uit te kiezen. Het was niet gemakkelijk. Hou je vast Coppi: wanneer onze ontwerpers met opties beginnen te komen, is het kiezen van één ontwerp moeilijker dan wanneer je voor het eerst de Stelvio beklom in 1953. 24 km met een stijgingspercentage van 7,6% en een hoogte van 2.757 meter. Zwaar en adembenemend tegelijk.

0c6b344b0c91effbc020955e3c04c954

Na 48 tornanti haalden we de top en kozen we het M2 Coppi Wielershirt ontwerp waar deze blogpost over gaat; je kan het in al zijn glorie zien op de op de productpagina.  Een ademend wielershirt gemaakt van een lichtgewicht stof die snel vocht afvoert en tegelijkertijd een perfecte pasvorm biedt. Het heeft drie achterzakken met versterkte naden om alles wat je nodig hebt mee te nemen, plus een zakje met rits om je belangrijkste items veilig te bewaren. De versterkte afwerking van de mouwen garandeert een nauwsluitende maar comfortabele pasvorm. We hebben ook een siliconen band aan de onderkant toegevoegd voor een betere grip. Dit alles gecombineerd met een SBS semi-automatische rits met anti-frictie Zip Guard maakt van dit M2 Coppi model een perfect veelzijdig wielershirt voor elke fietsdag.

Als je een passie hebt voor fietsen en wielrennen, zijn we er absoluut zeker van dat je dit nieuwe model geweldig zult vinden. Als je nog geen liefhebber bent van deze sport of als je nog nooit van deze Italiaanse wielrenner hebt gehoord, volgt hier een overzicht van zijn carrière en prestaties:

Hij won zijn eerste Giro d’Italia in 1940. Het was de eerste keer dat hij deelnam aan de race en hij reed naast de grote favoriet, Gino Bartali, als zijn ploegmaat. Door de gebeurtenissen in de race werd Coppi de jongste wielrenner die de Giro won, op 20-jarige leeftijd.

Fausto Coppi was een groot tijdrijder, en daarom brak hij in 1942, midden in de Tweede Wereldoorlog, het uurrecord op het Vigorelli-velodroom in Milaan.

Fausto Coppi maakte zijn comeback in de wielersport in 1946. Hij reed niet langer met Bartali’s team Legnano, maar met Bianchi. Hun eerste confrontatie vond plaats bij het Kampioenschap van Zürich (Züri Metzgete). Bartali won de sprint en verraste Coppi. De twee Italianen waren zeer gretig om te concurreren – dat jaar, op grindwegen en fietsen met één aandrijving (één kettingblad, 4 tandwielen), voltooiden ze de race met een gemiddelde snelheid van 42,228 km/u; een record dat pas na meer dan een halve eeuw werd gebroken (2004 Juan Antonio Flecha met 42,707 km/u).  

Twee maanden eerder hadden Coppi en Bartali samen deelgenomen aan La Classicissima, maar ze zagen elkaar eigenlijk alleen in het begin, want Fausto’s prestatie in de race van Milaan naar San Remo in 1946 was een echte demonstratie van zijn uitstekende capaciteiten. Meteen bij de start ging Coppi er vandoor – hij wachtte niet eens op de Poggio. “Hij is gek geworden!”, dachten ze in het peloton, maar Bartali zag hem nooit meer terug. Met nog 147 km te gaan, liet de Piemontese zijn laatste vluchtmakker vallen en bereikte de finish met 14 minuten voorsprong op de tweede renner en 18 minuten op Bartali. Op dat moment konden we op de radio horen: “Volgorde van aankomst: eerst Fausto Coppi… en nu wachten op de anderen, laten we wat dansmuziek draaien”. 

De Giro van ’46 zag er veelbelovend uit, en dat was het ook. Coppi was de grote favoriet, maar Bartali profiteerde van een moment van zwakte van zijn grote rivaal en liet hem 4 minuten achter. Coppi dichtte het gat in de Dolomieten, maar 47 seconden brachten de overwinning naar Gino, “De Vliegende Monnik”. 

In 1947 zat Fausto weer achter Gino tot de aanval van Coppi op de Pordoi die de Toscaanse renner verpletterde en “De Reiger” (l’Airone) aan de leiding bracht. Hij won zijn tweede Giro evenals het Italiaanse kampioenschap en de Giro di Lombardia. 

In ’48 zegevierde hij opnieuw in Lombardije en herhaalde de overwinning in Milaan-San Remo. Hij trok zich terug uit de Giro na een controversiële situatie op de Pordoi met de tifosi (supporters van een ploeg) en de winnaar, Fiorenzo Magni.

1949 was Coppi’s grote jaar. Hij verpletterde zijn aartsrivaal in de Giro na een van de meest legendarische etappes uit de geschiedenis. 254 km tussen Cuneo en Pinerolo, bijna 5.000 meter hoogteverschil met 5 Alpenreuzen: Madeleine, Vars, Izoard, Montgenèvre en Sestriere. Coppi ontsnapte uit de groep op de eerste pas en beklom 192 km alleen. De commentatoren op de radio zeiden: “Un uomo solo è al comando; la sua maglia è bianco-celeste; il suo nome è Fausto Coppi”.

Hij won zijn derde Giro en de Tour de France en werd daarmee de eerste wielrenner die deze dubbele overwinning behaalde. Een overwinning die onmogelijk zou zijn geweest zonder de hulp en pech van Bartali. Tot 1961 waren wielerploegen nationaal en werden de twee rivalen uit Italië ploegmaten in Frankrijk. Hij bekroonde het jaar met zijn derde overwinning in Milaan-San Remo en zijn vierde opeenvolgende overwinning in de Giro di Lombardia.

In 1950 won hij “slechts” Parijs-Roubaix en La Flèche Wallonne. In de Giro viel hij en moest afhaken. In 1951 brak hij zijn sleutelbeen in Milaan-Turijn en haalde de Giro niet in topvorm, hij werd vierde. Kort daarna stierf zijn broer in de Giro del Piemonte en hoewel Coppi deelnam aan de Tour, was hij noch mentaal noch fysiek voorbereid. Hij eindigde 10de, 46 minuten achter de Zwitser Hugo Koblet. In de Giro van 1952 zou Fausto Coppi het opnemen tegen Hugo Koblet, samen met zijn eeuwige rivaal Bartali en Fiorenzo Magni, de winnaar van 1951.

In de Corsa Rosa van 1952 domineerde de campionissimo de hele wedstrijd. De Tour de France was niet anders: Coppi’s tweede dubbele overwinning en de iconische foto van Coppi en Bartali verenigd door een bidon, met de Belg Stan Ockers als vlieg op de muur.

coppi bartali borraccia stan Ockers 1

De Belg werd derde in het wereldkampioenschap dat, na vele pogingen en mislukkingen, uiteindelijk werd gewonnen door Fausto Coppi in Lugano in 1953. Dat jaar won hij zijn vijfde en laatste Giro nadat hij de Dolomieten opnieuw had bedwongen en de leiding had genomen in de voorlaatste etappe, die de eerste beklimming van de eerder genoemde Stelvio omvatte. Dit was wellicht de laatste grote prestatie van “De Reiger” (l’Airone) die vanaf dat jaar meer geïnteresseerd leek te zijn in de passies van het leven dan in zijn passie voor het wielrennen. Die passie en de passies die hij opwekte, is wat wij wilden vastleggen in ons nieuwe model wielershirt: Siroko M2 Coppi.

Laat een reactie achter

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd *

Aanbevolen artikelen