Er zijn veel uniseks fietskledingstukken, maar er zijn ook veel fysieke verschillen tussen mannen en vrouwen. Daarom zoekn vrouwelijke fietsers naar het beste ondershirt om in te fietsen dat zich perfect aanpast aan de vrouwelijke lichaamsvorm en speciaal voor hen is ontworpen. Ondershirts zijn ontworpen om de lichaamstemperatuur te helpen reguleren dankzij een optimaal ademend vermogen, en ze zijn gemaakt van stoffen die zweet en vocht afvoeren om de huid droog te houden.
In de eerste alinea worden al twee van de vier sleutelfactoren voor de keuze van een ondershirt genoemd:
- Pasvorm
- Stof
- Type mouw
- Details en afwerking
Pasvorm
Een ondershirt voor vrouwen heeft een specifieke vorm, aangepast aan onze rondingen. Als je geen grote borsten hebt en erg slank bent, is een uniseks ondershirt misschien prima, maar ongeacht je borst- en heupomvang zal een damesondershirt altijd meer comfort en vrijheid bieden.
De juiste maat is essentieel. Damesmaten zijn kleiner dan uniseks. Als je tussen twee maten in zit, kies dan voor de kleinste, want de stof is heel soepel. Het rekt gemakkelijk uit om je lichaam te passen.
Een goede pasvorm en de juiste maat zijn niet alleen belangrijk om het ondershirt zijn werk te laten doen. Ze zijn ook essentieel om te voorkomen dat het kledingstuk kreukt of ophoopt onder de fietsbroek, het wielershirt of het jack. Dat is oncomfortabel, kan irritatie veroorzaken en het ziet er gewoon niet uit.
Stoffen
Er is geen verschil in stoffen tussen dames- en herenmodellen. Wij hebben de drie belangrijkste opties besproken in onze handleiding voor ondershirts voor fietsers:
- Synthetische vezels met of zonder antibacteriële en reukwerende behandeling. Ze drogen vrij snel op.
- Merinowol. Natuurlijke stof met antibacteriële eigenschappen. Het duurt langer om op te drogen.
- Mengeling van merinowol en synthetische vezels. Bijzonder goed passend, lichtgewicht en sneldrogend.
In Siroko’s collectie ondershirts voor dames om in te fietsen zijn er modellen met de eerste twee soorten: 100% merinowol of synthetische vezels (polyester en elastaan).
Laten we van de gelegenheid gebruik maken om een brandende vraag te beantwoorden die voor veel vrouwen en mannen zeker verlichting zal brengen:
Jeuken ondershirts van merinowol?
Nee, ook al zijn ze 100% merinowol, ze irriteren of jeuken niet. De reden hiervoor is dat merinowol, in tegenstelling tot andere wolvezels, zeer fijn en dun is. De doorsnee van een merinoswolstreng varieert van 16,5 tot 24 micron (afhankelijk van de genetica van het schaap, het dieet, het klimaat, enz.), terwijl een normale schapenwol twee keer zo dik kan zijn, en een mensenhaar is ongeveer 30 micron.
Omdat merinovezels zo fijn en dun zijn, zijn ze ook zeer soepel en passen ze zich aan onze huid aan, zodat ze nooit jeuken, integendeel, ze zijn zacht en voelen zeer aangenaam aan.
Type mouwen
Het bovenlichaam en de armen van mannen zijn anders dan die van vrouwen, dus de mouwmaten in ondershirts voor vrouwen zijn kleiner.
Op basis van de mouwlengte zijn er ook drie soorten ondershirts:
- Lange mouwen
- Korte mouwen
- Mouwloos
De meest voorkomende combinaties voor zowel mannen als vrouwen zijn:
- Mouwloze ondershirts van synthetische mesh stoffen
- Ondershirts met korte mouwen van synthetische mesh stoffen
- Ondershirts met korte mouwen van merinowol of een mengsel van merinowol en synthetische vezels
- Ondershirts met lange mouwen van merinowol of een mengsel van merinowol en synthetische vezels
Type één, drie en vier uit de bovenstaande lijst zijn verkrijgbaar in de collecties ondershirts om in te fietsen voor dames (en heren) van Siroko.
Details en afwerking
Deze extra functies maken echt een verschil. Laten we beginnen met de naden: er moeten er zo weinig mogelijk zijn, ze moeten plat en aan de buitenkant zitten en op plaatsen waar ze geen ongemak of schuurplekken veroorzaken.
Een lage, ronde halslijn is optimaal voor zomerse ondershirts zodat ze niet uit het wielershirt steken. De hals is wat hoger bij basislagen van merinowol; hij komt iets boven het sleutelbeen uit om je extra bescherming te geven.
Welke mouwlengte je ook kiest, zorg ervoor dat je ondershirt een diagonale naad heeft van onderarm tot sleutelbeen, de zogenaamde raglanmouw. Dat garandeert een groot bewegingscomfort en het past zich beter aan de positie van onze armen op de fiets aan.
Nu je weet hoe je het juiste ondershirt voor vrouwen moet kiezen, kijk ook eens naar onze handleiding voor ondershirts om in te fietsen; lees wanneer je welk model moet gebruiken en hoe je ondershirts kunt combineren met wielershirts met korte of lange mouwen, fietsvesten of winterjacks, afhankelijk van het seizoen, het weer en hoe gevoelig je bent voor temperaturen.