Als fietser kom je vroeg of laat een lekke band tegen, en dan is het handig om te weten hoe je die kunt repareren en oppompen. De traditionele handpompen en de modernere bandenpompen (die werken met CO2-patronen) zijn de twee meest gebruikte manieren om een band op te pompen. Hoewel elektrische minipompen steeds populairder worden, zien we deze nog steeds als een alternatieve optie. In deze blog leggen we de voor- en nadelen uit van deze twee populaire methoden, zodat je makkelijker een keuze kunt maken.
Traditionele pompen
Met “traditionele” handpompen bedoelen we de pompen die je waarschijnlijk als eerste in fietsenwinkels ziet. Dit zijn ook de pompen die het grootste deel van de fietsers gebruikt. Deze pompen zijn verkrijgbaar in verschillende maten, maar de middelgrote en kleine modellen zijn het populairst. Ze zijn eenvoudig aan het frame van je fiets te bevestigen of op te bergen in de zakken van je wielershirt of jas. Minipompen kunnen ook worden opgeborgen in een zadeltas of een gereedschapsbidon.
Voordelen:
- Functioneel: Handpompen hebben geen CO2-patronen nodig om te werken; ze zijn volledig afhankelijk van de kracht van je armen. Blijf je spieren actief gebruiken, zodat je elke lekke band aankunt, en zorg ervoor dat je de band nauwkeurig oppompt tot de juiste druk.
- Duurzaam: Met goed onderhoud gaat een handpomp jarenlang mee, wat het tot een slimme investering maakt.
- Gebruiksvriendelijk: Een band oppompen met een handpomp kan wat tijd in beslag nemen, en het kan lastig zijn om precies de juiste druk te bereiken. Maar het proces is eenvoudig en ideaal voor onderweg, zodat je een lekke band snel kunt repareren.
Nadelen:
- Tijd en moeite: Het handmatig oppompen van een band kan vermoeiend zijn, vooral als je een minipomp gebruikt. Het kan even duren om de juiste bandenspanning te bereiken, en afhankelijk van het type pomp kan deze soms maar tot een beperkt niveau oppompen. Toch kun je altijd een kleine adapter meenemen en gebruikmaken van een pomp bij het dichtstbijzijnde tankstation.
- Maat: Minipompen zijn makkelijk op te bergen, maar vergen nog meer fysieke inspanning om een band op te pompen. Middelgrote of kleine pompen zijn een veel betere optie, maar als je ze niet in de zakken van je wielershirt wilt proppen, heb je een houder nodig om ze aan het fietsframe te bevestigen.
- Een minder snelle methode: Zoals we eerder hebben vermeld, geldt: hoe kleiner de pomp, hoe meer inspanning je moet leveren. Als jij of je medefietsers haast hebben, of als je tijdens een wedstrijd een lekke band krijgt, is deze pomp misschien niet de meest praktische optie.
CO2-bandenpompen
Bij deze methode sluit je een CO2-gaspatroon aan op een kleine pomp, die in enkele seconden de bandenspanning herstelt. Dit is vooral populair onder fietsers die regelmatig aan wedstrijden of toertochten deelnemen, met name in het mountainbiken, of voor degenen die op zoek zijn naar de snelste en meest draagbare oplossing.
Voordelen:
- Snel: Met dit systeem kun je een band in slechts enkele seconden oppompen, wat ideaal is als je haast hebt of midden in een lange route zit.
- Compact en lichtgewicht: Ze zijn gemakkelijk op te bergen dankzij de compacte grootte van zowel de pomp als de CO2-patronen, die perfect in de zak van je wielershirt of in een gereedschapsbidon passen.
- Minimale inspanning: Bij deze methode komt geen fysieke inspanning kijken, omdat je niet hoeft te pompen; je hoeft alleen de pomp op het ventiel aan te sluiten.
- Tubeless installatie: De krachtige gasstroom maakt het mogelijk om een tubeless band op te zetten met een CO2-pomp, iets wat met een gewone pomp niet mogelijk is.
Nadelen:
- Beperkt gebruik: Je kunt een CO2-patroon niet opnieuw gebruiken zodra het leeg is. Als je er per ongeluk een verkeerd gebruikt of meerdere lekke banden krijgt en zonder patronen komt te zitten, kan het zijn dat je iemand moet bellen om je op te halen. Kiezen voor deze methode betekent dat je altijd meer patronen meeneemt dan je reservebanden, voor de zekerheid. Dus, als je meestal twee reservebanden meeneemt, zorg dan dat je drie CO2-patronen bij je hebt.
- Prijs: De pomp zelf is herbruikbaar, maar de CO2-patronen zijn dat niet. Dit betekent dat deze methode altijd geld kost.
- Niet de beste keuze voor beginners: Als je niet weet hoe je de pomp moet gebruiken, kun je lucht verspillen of te veel druk in de band injecteren, wat kan leiden tot grotere problemen. Ben je een beginner en kies je voor deze methode? Zorg er dan voor dat je eerst oefent, zodat je niet in een lastige situatie terechtkomt.
- Milieu-impact: CO2-patronen zijn voor eenmalig gebruik, wat ongetwijfeld meer afval en CO2-uitstoot veroorzaakt. Om dit beter te illustreren: een middelgrote auto stoot ongeveer 143 gram CO2 per kilometer uit, terwijl een CO2-patroon voor een band ongeveer 16 tot 25 gram CO2 bevat.
Algemene tips voor het gebruik van een CO2-bandenpomp:
Een CO2-bandenpomp is snel en handig in gebruik, maar het is essentieel om te weten hoe je deze correct gebruikt om te voorkomen dat je gas verspilt, de band of binnenband beschadigt, en vooral om letsel te vermijden. Hier zijn enkele algemene aanbevelingen om een CO2-bandenpomp efficiënt te gebruiken.
1. Oefen voordat je op pad gaat
Het is verstandig om thuis te oefenen met het gebruik van de pomp voordat je op pad gaat. Zo ben je goed voorbereid in geval van nood en voorkom je fouten die ertoe kunnen leiden dat je iemand moet bellen om je op te halen.
2. Wees altijd voorzichtig met de pomp en de CO2-patronen
CO2-patronen kunnen extreem koud worden bij het vrijlaten van lucht. Daarom hebben de meeste CO2-pompen een beschermhoes of -laagje voor extra veiligheid. Als jouw pomp geen beschermhoes heeft, zorg er dan voor dat je handschoenen of een doek gebruikt om je handen te beschermen en brandwonden te voorkomen.
3. Kies de juiste bandenpomp
Er zijn twee soorten CO2-bandenpompen:
Met ingebouwde luchtregelaar: Dit type pomp stelt je in staat om de hoeveelheid gas die in de band gaat te controleren, zodat je voorkomt dat je de band te hard oppompt. Met de regelaar kun je de bandenspanning aanpassen zonder een hele patroon te gebruiken als dat niet nodig is. Houd er echter rekening mee dat het niet wordt aanbevolen om de pomp op te bergen terwijl er nog een patroon aan bevestigd is. De meest voorkomende regelaars hebben een ventielkop die moet worden vastgezet of vastgeschroefd om de luchtstroom te beheersen. Andere werken met een hendel of zijn zelfs uitgerust met een manometer voor extra controle over de psi.
Zonder ingebouwde luchtregelaar: Hoewel goedkoper en eenvoudiger in gebruik, leegt dit type pomp de patroon in één keer. Dit betekent dat je geen controle hebt over het aanpassen van de bandenspanning aan jouw behoeften. De enige manier om de luchtstroom te regelen is door tijdens het oppompen druk uit te oefenen op het ventiel van de band.
Beginners wordt aangeraden om een bandenpomp met een regelaar te kiezen, zodat kleine fouten door gebrek aan controle of ervaring worden voorkomen.
4. Gebruik de juiste CO2-patronen
CO2-patronen zijn verkrijgbaar in verschillende maten: 16 g 20 g en 25 g. Zorg ervoor dat je een maat kiest die compatibel is met het type banden dat je hebt:
16 g Compatibel met de meeste racefietsen.
20 g of 25 g: Aanbevolen voor mountainbikes of bredere banden.
Het gebruik van een kleinere patroon voor bredere banden kan onvoldoende zijn om de band volledig op te pompen en de juiste druk te bereiken.
Controleer altijd of het uiteinde van de patroon past op de kop van de pomp.
5. Controleer de ventielcompatibiliteit
CO2-bandenpompen zijn meestal compatibel met de twee meest voorkomende soorten ventielen: Presta (dun ventiel) en Schrader (dik ventiel).
Zorg ervoor dat de pomp compatibel is met het ventiel van je band, of dat deze eventueel wordt geleverd met een adapter voor beide types.
6. Een CO2-pomp gebruiken
Of je nu tubeless banden of clincherbanden hebt, het eerste wat je moet doen is het lek repareren. Controleer goed of er niets rondom het wiel of in de band vastzit dat opnieuw een lekke band kan veroorzaken.
Bekijk de volgende video als je clincherbanden gebruikt:
Als je tubeless banden gebruikt, is de kans op een lek kleiner, maar dat betekent niet dat het niet kan gebeuren. Zo repareer je een lek:
Zodra het lek is gerepareerd: als je tubeless gebruikt, zorg ervoor dat het goed is geplaatst om lekkages te voorkomen; als je clincher gebruikt, controleer of de binnenband niet vastzit tussen de band en de velg.
Draai de patroon in de pomp. Draai volledig vast voor pompen met een ingebouwde regelaar. Zonder regelaar, vermijd volledig vastdraaien van de patroon om te voorkomen dat deze doorboord wordt en de lucht te vroeg vrijkomt.
Bevestig de pomp op het ventiel van de band. Zorg ervoor dat de kop van de pomp stevig en correct is vastgezet rond het ventiel van de band. Als je een Presta-ventiel gebruikt, onthoud dan om het borgmoertje aan de bovenkant los te draaien voordat je begint met oppompen.
Laat de lucht geleidelijk vrij. Gebruik de regelaar, indien aanwezig, om de luchtstroom langzaam te openen. Zo voorkom je dat de band te snel of te veel wordt opgepompt en kun je stoppen zodra je de juiste bandenspanning hebt bereikt. Zonder regelaar moet je klaarstaan om de lucht vrij te laten en goed opletten hoeveel druk er in de band gaat om overdruk te voorkomen.
Stop de luchtstroom zodra de band is opgepompt. Gebruik de regelaar om de luchtstroom te stoppen wanneer de juiste druk is bereikt, en verwijder de kop van de pomp van het ventiel.
Zonder regelaar verwijder je de pomp direct van het ventiel en wacht je tot de patroon alle lucht heeft vrijgegeven.
Berg de pomp op en bewaar de gebruikte patronen. Lege CO2-patronen moeten worden gerecycled in de juiste container om de milieu-impact te verminderen.
Tot slot: Het is aan te raden om je banden leeg te laten lopen en opnieuw op te pompen met een vloerpomp zodra je thuis bent. Het gebruik van CO2 kan ervoor zorgen dat de banden na verloop van tijd aanzienlijk druk verliezen, waardoor je kunt denken dat je een nieuw lek hebt of dat de band niet goed is gerepareerd. Houd er ook rekening mee dat CO2 niet goed samengaat met de vloeibare afdichtingsmiddelen in tubeless banden.
Welke optie past het beste bij jou?
Het hangt af van je niveau, de fietsdiscipline, je persoonlijke voorkeuren en behoeften, en hoe snel je weer onderweg wilt zijn.
Als je fietst voor je plezier of weinig ervaring hebt, is een traditionele pomp een perfecte keuze. Hiermee kun je je banden rustig oppompen zonder je al te veel zorgen te maken over een lek dat je rit verstoort. Bovendien is het gebruik van een pomp vrij eenvoudig; je hebt alleen geduld en kracht nodig.
Als je graag deelneemt aan toertochten, aan MTB doet of liever licht bepakt op pad gaat, is een CO2-pomp de beste keuze. Zorg er wel voor dat je van tevoren oefent, zodat je een lek met vertrouwen kunt aanpakken.
Conclusie: beide methoden hebben hun voor- en nadelen, en er zijn ook alternatieven zoals mini-hybride pompen die net zo goed kunnen werken. Het belangrijkste is echter dat je altijd goed voorbereid op pad gaat, ongeacht je keuze.