En rekke endringer skjer i kroppen vår når vi trener ved å sykle. Noen er ytre, dvs. vekttap og muskelmassevekst i bein, andre kan ikke sees, men vi føler dem, for eksempel sover vi bedre. Flere studier (denne og denne) har vist at folk som sykler 30 minutter om dagen har lengre levealder enn de som ikke trener. Årsaken er en serie interne transformasjoner som skjer i kroppene våre. La oss forklare:
Interne effekter av sykling på kroppen vår
Den viktigste endringen er forbedringen av kardiovaskulær helse. Hjertet vårt blir sterkere og større, og det blir mer effektivt under trening og i ro. Lavere hjertefrekvens pluss lavere blodtrykk reduserer risikoen for hjerteinfarkt. Økt lungekapasitet får oss til å puste bedre. Det tar lengre tid å bli sliten fordi musklene våre er godt oksygenerte ettersom blodet effektivt transporterer mer oksygen til musklene og raskt fjerner avfallsproduktet fra energiforbrenning (karbondioksid).
Mitokondriene i cellene våre har ansvaret for å gjøre om karbohydrater, fett og proteiner til energi. Når vi sykler forteller vi kroppen vår at vi trenger energi, noe som gjør at den produserer mer mitokondrier for å gi oss det vi ber om. Hvis vi i tillegg bestemmer oss for å følge en treningsplan, vil musklene våre jobbe mer effektivt og tilpasse muskelfibre og mitokondrier til det vi presser dem til å gjøre.
I begynnelsen av artikkelen nevnte vi at søvnkvaliteten vår forbedres når vi trener ved å sykle. Dette skyldes flere faktorer. På den ene siden gjør trening deg sliten og kroppen trenger å komme seg – noe den gjør når vi sover. Sykling reduserer også kortisolnivået (det primære stresshormonet), noe som hjelper oss med å sovne lettere. D-vitamin, produsert takket være sollyseksponering, er viktig for godt humør og søvn. En Stanford University School of Medicine-studie fant at å sykle i 20 til 30 minutter om dagen hjalp mennesker med søvnløshet til å sovne raskere og øke antall sovende timer.
Immunsystemet vårt har også stor nytte av sykling. Det er lettere å overvinne sykdommer eller infeksjoner med sunt hjerte og lunger, god søvn og god mental helse. Men de interne endringene er dypere. Du kan godt ha hørt om T-celler i kjølvannet av COVID-19-pandemien. Dette er spesielle lymfocytter som har en viktig rolle i immunforsvarets evne til å justere og bekjempe nye infeksjoner. I denne studien ble det funnet at voksne syklister (mellom 55 og 79 år) hadde flere T-celler enn folk i samme alder som ikke trente. De produserte dem også på nivåer som ligner 20-åringer.
Andre positive effekter av sykling inkluderer:
Redusere og forhindre ryggsmerter. Vi styrker ryggmusklene, spesielt lumbalområdet, og beskytter dermed ryggraden.
Øker stoffskiftet. Det er derfor å sykle (eller en hvilken som helst øvelse for den saks skyld) gjør oss sultne.
Reduserer væskeretensjon. Takket være bevegelse i bena mens du tråkker, men også når kroppen vår aktiveres, strømmer blodet raskere, vi svetter og vi blir kvitt alle væskene vi beholder hvis vi ikke beveger oss.
Eksterne effekter av sykling på kroppen vår
Vekttap og styrking og/eller økning av bein- og gluteal-muskler er de to viktigste ytre endringene som sykling forårsaker i kroppen vår.
Når det gjelder vekt, er det ikke nødvendig å tørne fullstendig. Først er det bare å begynne å sykle, selv om det bare er pendling eller en tur på 30 minutter. Å overvinne inaktivitet og plukke opp treningsvanen er allerede en prestasjon. Hvis du presser deg til å gå ned i vekt raskt med voldsom diett, setter du deg i en situasjon der fremtidig svikt og en rask vektoppgang kan oppstå.
Ja, å sykle hjelper deg med å gå ned i vekt, men å tråkke utgjør ikke mirakler akkurat som mirakel-dietter ikke gjør det. Hva du spiser betyr mer enn hvor mange timer du bruker på sykkelen. Daglig trening, sammen med sunne spisevaner er den beste formelen for ikke bare å gå ned i vekt gradvis, men også for å opprettholde god helse generelt. Ikke stol på vekta, da den kan være ganske forrædersk. Det gir deg bare tall uten å si hva vekten din består av: er det fett, muskler, væske eller lagret glykogen?
Vektendringen avhenger av hvor hver person starter og hvilken type trening de gjennomfører (intensitetsnivå og varighet). Hvis du bare sykler for moro skyld eller sykler som et transportmiddel, vil du kanskje ikke engang merke den fysiske endringen overhodet. Du vil føle at noen klær er for store for deg, noen mennesker du ikke har sett på lenge kan fortelle deg at du ser tynnere ut, og bestemoren din vil kanskje gi deg en ekstra porsjon dessert.
Hvis du har syklet ganske lenge, kan du på et tidspunkt oppleve at alt har flatet ut, eller at du til og med gått opp i vekt. Du kan prøve å endre treningsmodus for å få kroppen din ut av komfortsonen. Du kan også endre treningsøktene dine ved å gjennomføre mer intensitetstrening med intervaller. På denne måten vil hver dag være annerledes, og du vil presse kroppen din til å tilpasse seg og forbedre seg.
Må jeg kjøpe forskjellige bukser til de nye, endrede beina? Det kommer an på hvordan du sykler, hvilken type trening du gjennomfører og hva slags bukser du vanligvis bruker. Hvis du ser på fagpersonene, vil du se at de alle har syklistenes bein, men hver viser forskjellig muskelutvikling. Banesyklister som driver med sprint er et ekstremt eksempel. Bena er så store at de må kjøpe skreddersydde bukser, men det meste av muskelutviklingen deres skyldes treningsøktene, ikke sykling.
En person som pendler på sykkel vil legge merke til at bena blir slankere og mer tonet. En vanlig syklist vil ha hovedbenmuskulaturen mer utviklet: gluter, legger og quadriceps fremfor alt; adduktorer, hamstrings og soleus litt mindre. Benmuskulaturens utvikling avhenger i stor grad av sykkeltreningen og den ekstra treningsøkten.
Husk at sykling øker musklene i bena og baken, men det påvirker ikke egentlig andre kroppsdeler. Det er derfor det er viktig å trene andre muskelgrupper. Ikke for hypertrofi og å øke volumet, men for å opprettholde en total balanse og ikke for å miste tone og styrke i overkroppen.
Muskelubalanse er en av de “negative” effektene av sykling. Hvis du vil lære mer, kan du lese vår neste artikkel der vi skal forklare, med et snev av humor, noen av de ikke så positive endringene i kroppen din og våre tips for å takle dem på en best mulig måte.